DNB: - Ta med kontanter til HELE oppholdet

Beregn god tid på flyplassen om du skal ta ut kontanter i bankens filial. Søndag har det vært stor pågang hos DNB på Oslo Lufthavn.

SKAL DU TIL HELLAS? Ta med kontanter til hele oppholdet, pluss en buffer, råder DNB.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

- Kundene må være forberedt på litt kø hvis de skal snakke med rådgiverne vår i filialene våre på Gardermoen, sier informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld.

Les også

Tomme banker tvinger Hellas til desperate tiltak

Han har nettopp snakket med kunderådgiverne på flyplassen som har vakt i kveld ved filialene, og som kan fortelle at enormt mange kunder henvender seg og lurer på hvordan de skal gjøre det med penger i Hellas.

På ferie i Hellas? Rammet av krisen i landet? Ta kontakt med våre journalister

- Ta med buffer på 10-15 prosent

Vanligvis anbefaler bankene å bruke kort på ferie, men nå er situasjonen i Hellas mer prekær enn feriereisende flest tar høyde for.

De greske bankene stenger i morgen. Ubekreftede meldinger fra Aten tilsier at maksgrensen på uttak i minibanker blir satt til 60 euro, vel 522 norske kroner, per dag.

Les også

Ferieklare nordmenn om Hellas-krisen: – Satser på at det skal gå bra

For første gang råder DNB kundene å ta med kontanter til hele oppholdet.

- Vi vet ikke hvor lenge situasjonen vil vare eller hva som vil skje de neste dagene. Nettopp på grunn av usikkerheten må folk ta med det de trenger av kontanter.

I tillegg råder DNB kundene å ta med en liten buffer kontanter, i tilfelle uforutsette ting skulle skje.

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB

- Det kan være greit å ta med 10-15 prosent mer i valuta enn det man planlegger å bruke, sånn at man er sikker på at man har nok, sier Westerveld.

Imidlertid er det to viktige grenser å vite om hvis man reiser til Hellas.

- Grensene for uttak i minibank er tilsvarende 9.999 norske kroner, og tollgrensen er tilsvarende 25.000 kroner per person. En familie kan ta med mer enn det, hvis de fordeler det på flere personer.

- Slik situasjonen er nå vil kortsystemet forhåpentligvis virke i Hellas, selv om minibankene kanskje er stengt. Man må ikke legge igjen kortene hjemme for å si det sånn. Der det er mulig er det å foretrekke, minner han om.

Les også

Statsministeren vil ha stengte greske banker mandag

(Saken fortsetter under bildet.)

ENORME KØER: Sannsynligheten er stor for at du møter en lang kø hvis du skal ta ut euro i Hellas. Én av tre minibanker i Hellas var tomme lørdag. Imidlertid er situasjonen verst på fastlandet.

- Ikke oppbevar kontantene på samme sted

Skal hele familien på tur, kan mengden kontanter som skal dekke utgiftene under oppholdet beløpe seg mer enn nordmenn flest er komfortabel med å oppbevare.

Westerveld forteller at rådene om å ta ut kontanter fordrer at kundene er ekstra varsomme med sikkerheten, slik at man ikke risikerer å stå med to tomme hender i Hellas.

- De generelle reiserådene med verdisaker gjelder. Det handler om ikke å oppbevare alt på ett sted, sørge for at man har verdisakene på kroppen, og bruke safe og ligenende hvor det er tilgjengelig, sier han.

Utenriksdepartementet har også tatt affære og ber implisitt nordmenn om å ta med ekstra kontanter på Hellas-tur.

«Det er meget stor pågang på minibankene i Aten. Det er fare for at de kan gå tomme. Man kan ikke forvente å kunne ta ut penger fra minibankene de nærmeste dagene. Reisende oppfordres til å ta hensyn til dette i sin planlegging.» Skriver UD på sine nettsider.

Varsler demonstrasjoner i Aten

Forhandlingene i Brussel tok en dramatisk vendig natt til lørdag da det greske forhandlingsteamet avslo det siste forslaget om videreføring av låneprogrammet fra Den europeiske sentralbanken (ESB).

Det greske teamet reiste så hjem til Aten. Kort tid etter kunngjorde regjeringen at det blir folkeavstemning 5. juli om en forlengelse av avtalen.

Hele Brussel ble sjokkert over grekernes opptreden, som førte til at Eurogruppen besluttet ikke å utsette betalingsfristen til IMF som forfaller førstkommende tirsdag.

Til tross for det bekreftet ESB at krise- og likviditetsutbetalingene til Hellas opprettholdes. Det er ESB som holder liv i de greske bankene når låneavtalen med IMF utløper tirsdag.

Tsipras og partiet hans, Syriza, anbefaler grekerne å stemme nei og ber grekerne gå ut i gatene i morgen «for å sende en sterk beskjed til Brussel», ifølge en kunngjøring fra partiet.

Ifølge Guardian pågår det allerede store demonstrasjoner i Aten i kveld med tilhengere av Grexit.

Politifolk er på plass utenfor parlamentet, hvor demonstrantene vil samle seg utover kvelden.

Er du i Aten? Ta kontakt med våre journalister

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Euro-rush på norske flyplasser

  2. Reisebyrå: – Blir det krise, fraktes kundene hjem

  3. 22 spørsmål om Hellas: Alt du vil vite om ferien i krise-landet

  4. Nordmenn i kriserammede Hellas: – Var tilløp til amper stemning

  5. Statsministeren vil ha stengte greske banker mandag