Slutt på å selge bolig «som den er»

Nå endres lovene for boligkjøp- og salg. Ved at forbeholdet «som den er» fjernes, vil selger få mer ansvar for feil og mangler.

MUGG: Skader på en eiendom som selges må nå oppgis, og frasen "selges som den er" blir det nå slutt på.
Publisert:

Forbeholdet brukes i dag slik at boligkjøperen får ansvaret for eventuelle skjulte feil og mangler ved boligen, så lenge boligen ikke er vesentlig dårligere enn kjøperen kan forvente, skriver Aftenposten.

– Dette er et gjennombrudd og et historisk skritt i riktig retning, sa direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24 da regjeringen leverte de konkrete forslagene til lovendringer på sensommeren i år.

Les også

NBBL venter fire prosent boligprisvekst i 2019: – Må bli vant til en mye mer moderat prisvekst

Vil få ned konflikter

Det skal også presiseres i loven at kjøperen ikke kan forvente en perfekt bolig.

Feil må dessuten koste mer enn 10.000 kroner for at kjøperen kan rette et mangelkrav mot selgeren.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sier målet er å få ned antall konflikter i forbindelse med boligkjøp- og salg og gjøre bolighandelen tryggere og enklere.

– Det skal være lov å selge dårlige boliger, men da må du fortelle hva som er dårlig. Vi vil ha opplyste selgere og kjøpere, sier Wara til Aftenposten.

Nytt er det også at alle innendørs arealavvik blir en mangel.

– Det er et kranglepunkt. Vi mener at vi i dag teknikken er så god i dag at det ikke skal bli feil. Da får vi det ut av rettsapparatet, sier Wara.

Les også

Byggemåten har kostet småbarnsfamilie millioner: «Herregud, her er det jordgulv»

– Bra julegave

Morten A. Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, sier endringene er den beste julegaven norske forbrukere kan få.

– Vi er glade for at dette endelig prioriteres. Boligkjøp er den dyreste og største investeringen vi gjør i livet, sier Meyer i en pressemelding.

– Det viktige blir nå å få feil og mangler fram i lyset, ikke forsikre seg mot dem. I dag sendes amatørene i bolighandelen, altså kjøpere og selgere, på kollisjonskurs. Med nye regler vil vi bruke penger på dokumentasjon av boligens tilstand, ikke på dyre forsikringer, sier Meyer.

Les også

KrF sikret snuoperasjon om eiendomsskatt

Les også

Tilkjent millionerstatning etter årelang forsikringsstrid

Les også

– Et historisk gjennombrudd

Publisert:
Gå til e24.no