Gjeldsregisteret: Nordmenns gjeld faller under coronakrisen

– Coronakrisen har tydelig innvirkning på samlet usikret gjeld, sier Gjeldsregister-sjefen.

Publisert:

Fra den 11. mars til 1. april har det vært nedgang på 2,3 milliarder kroner i nordmenns samlede usikrede rentebærende gjeld. Det viser ferske tall fra Gjeldsregisteret.

Ikke-rentebærende gjeld, som kan være kjøp med kredittkort som ikke har forfalt ennå, er det også en betydelig nedgang, på hele 19 prosent.

– Coronakrisen har en tydelig innvirkning på tallene. Redusert forbruk har ført til at der det tidligere har vært en utflating i veksten, er det nå nedgang. Det gjelder spesielt ikke-rentebærende gjeld, sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret.

Les på E24+

En bølge med arbeidsledige nordmenn kan være nådestøtet for små forbrukslånsbanker

Færre lån?

Den usikrede ikke-rentebærende gjelden er typisk kjøp man gjør på kredittkort, men der betalingen ikke har forfalt ennå. Denne gjelden var den 11. mars på 23,9 milliarder, mens den 1. april var på 19,4 milliarder.

Mellom 11. mars og 1. april har forbrukslån falt med 0,9 prosent og kredittkort med 1,1 prosent.

– Når det gjelder forbrukslån, ser vi også en nedgang etter at tiltakene ble iverksatt. Det skyldes sannsynligvis at færre lån gis, og de som har mulighet, betaler ned på eksisterende lån, forklarer Årrestad.

Les også

Banker endrer ikke renten på forbrukslån

Sikker inntekt

Med en arbeidsledighet som ikke har vært høyere siden andre verdenskrig, har vi i Norge i dag en rekke personer som risikerer å komme i betalingsvansker.

Både Santander Consumer Bank og Bank Norwegian fortalte E24 tidligere denne uken at det kommer færre søknader om forbrukslån.

I tillegg fortalte Bank Norwegian at de innvilger færre lån.

– En årsak til dette er nok at bankene med bakgrunn i forbrukslånsforskriften skal vurdere om kundene har evne til å betjene lånet. Om du for eksempel er permittert skal den reduserte inntekten legges til grunn for bankenes vurdering av lånesøknaden. Dette bidrar nok til at flere får avslag, sier Årrestad.

Dine Penger: Fem økonomieksperter: Slik sikrer du økonomien din nå (+)
Publisert:
Gå til e24.no