Ser faretegn for Oslos boligmarked: – Urovekkende

Færre nye boliger, færre brukte boliger – men flere som vil kjøpe dem. Meglersjefer liker ikke Oslo-utviklingen. – Nå må Raymond Johansen våkne, sier Høyre-topp.

Boligprisene
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Etter en ny prisoppgang i januar må boligkjøpere i Oslo nå punge ut 73.390 kroner per kvadratmeter i snitt.

Oslo opplevde ikke månedens største boligprishopp, men prisveksten har vært landsledende det siste året, med en oppgang på 5,5 prosent fra et allerede stivt prisnivå.

Flere ser nå med bekymring på hvordan utbudet av boliger svekkes, på et tidspunkt hvor etterspørselen etter Oslo-boliger ventes å bli enda sterkere.

Det kan skyte fart i prisutviklingen og stenge flere ute fra markedet.

Les også

Sterkere boligprishopp enn ventet i januar

– Urovekkende

Her er noen av utviklingstrekkene som bekymrer:

 • Utbudet på bruktmarkedet i Oslo har falt, og er nå lavere enn i både 2018 og 2019, ifølge den nye rapporten til Eiendom Norge
 • Tallene for igangsetting av nye boliger på vei ned, samtidig som Samfunnsøkonomisk analyse beregner at antallet ferdigstilte Oslo-boliger vil falle i 2020 og gå ytterligere ned i 2021
 • Og det antas at Oslo vil få en solid befolkningsvekst også i år, som driver økt etterspørsel

– Jeg ser en urovekkende utvikling i Oslo nå, sier Carl Geving, sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Og til helgen er det bare litt over 500 bruktvisninger i hovedstaden, fortsetter Geving – et antall han fremholder er markant lavere enn i foregående år.

Geving tror bruktbolig-utbudet i 2020 vil falle til under 2019-nivået, samtidig som nybolig-tilførselen synker og Oslos befolkning øker raskere enn tidligere år.

Les også

Dette kan bli USAs dyreste bolig noen gang

Frykter flere blir utestengt

Henning Lauridsen, sjefen i Eiendom Norge, liker heller ikke trenden i Oslo-markedet.

– Jeg er bekymret, sier han til E24:

– Vi ser allerede at prisveksten overgår lønnsveksten i Oslo, og den lave nyboligtilførselen bærer bud om at tilbudssiden vil svekkes ytterligere, sier han.

– Samtidig er Oslos befolkning fortsatt voksende, med et stort innslag av enslige, og det øker boligetterspørselen fremover.

Meglersjefen sier det er kombinasjonen av synkende boligtilførsel og økende etterspørsel som uroer ham, fordi det antyder at prisveksten på lengre sikt vil forsterkes, slik at flere stenges ute fra markedet.

– I fjor hadde en enslig sykepleier med 550.00 i årslønn bare råd til å kjøpe tre prosent av Oslo-boligene som lå ute i markedet. Og vi må huske på at mange yrkesgrupper tjener en god del mindre, sier Lauridsen.

Ber byrådslederen «våkne»

Meglertoppen sier Oslos byråd nå «må ta tilbudssiden på alvor» og få regulert flere boliger.

– Slik det står nå synes byrådet engasjement rundt en tredje boligsektor å svekke oppmerksomheten om kommunes hovedoppgave i boligmarkedet, fremholder Lauridsen.

Les også

Mener boligprisstigning på 5–6 prosent i Oslo er lite

Høyres Mudassar Kapur, som leder finanskomiteen på Stortinget, sier byrådslederen i Oslo må ta Eiendom Norge-sjefens varsku på alvor:

– Nå må Raymond Johansen våkne! sier Høyre-profilen til E24.

– Jeg merker meg bekymringen til Lauridsen om tilbudsmangel i Oslo. Byrådet må legge bedre til rette for utbygging av særlig av mindre leiligheter slik Johansen har lovet flere ganger.

Johansen er for tiden i Paris og hadde ikke anledning til å kommentere utspillene onsdag, opplyser hans rådgiver, Halvard Hølleland.

I november slo imidlertid byrådslederen tilbake mot kritikk om at byrådet gjør for lite:

– Vi sitter ikke med henda i fanget. Vi jobber tett med utbyggere for å få regulert og igangsatt flere boliger i Oslo. Reguleringsreserven på antall boliger har økt fra 16.000 siden vi overtok byrådsmakten til 24.000 i dag, fremholdt Johansen overfor E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Raymond Johansen
 3. Eiendom Norge
 4. Samfunnsøkonomisk analyse
 5. Norges Eiendomsmeglerforbund
 6. Oslo

Flere artikler

 1. Meglernes nye toppsjef spår januar-prishopp

 2. Byrådet i Oslo kaller prisveksten «ute av kontroll» – åpner for å endre leilighetsnormen

 3. Boligprisene snur: Falt i juni

 4. Sterkere boligprisvekst enn ventet i mai

 5. Frykter Oslo-kjøpere går på en smell: – Før eller siden vil vi få en korreksjon