Da budene tikket inn, hadde megleren reist på ferie

4,8 millioner kroner ble lagt på bordet – men det tok to uker før noen ga beskjed til boligselgeren. Da var det for sent.

Tromsø. Illustrasjonsfoto.

Marianne Løvland / NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert:

Nå er Eie Eiendomsmegling i Tromsø felt for brudd på god meglerskikk – etter at meglerbransjens klagenemnd fant det «uomtvistet at megler
unnlot å informere» selgeren om budene som tikket inn sommeren 2018.

– Megleren var på ferie og trodde en annen hadde videreformidlet budene, men det skjedde altså ikke, sier daglig leder Børge Martinussen ved Eie i Tromsø til E24.

Første bud på Tromsø-boligen lød på 4,7 millioner kroner. Dagen etter høynet samme budgiver til 4,8 millioner, med 16 timers akseptfrist.

Les også

Oslo-megler felt for lokkeprising

Mener budet var for lavt

Det holdt ikke. Det skulle nemlig gå to uker før boligselgeren ble orientert om budene. Da var fristen for lengst utløpt – og budgiveren var uansett ikke lengre interessert i boligen. Det bekrefter meglerkontoret.

Martinussen beklager det han omtaler som en uheldig glipp, men avviser at det tapte budet på 4,8 millioner hadde noen økonomisk betydning for boligselgeren.

– Megleren tok uansett for gitt at budet ville blitt avslått, fordi det var så lavt, sier Martinussen.

Da saken ble brakt inn for meglerbransjens klagenemnd, ble dette brukt som et argument av Eie-megleren for hvorfor boligselgeren ikke hadde krav på erstatning.

Les også

Meglersjef vil avskaffe søndagsvisningene

Avviser megler-argument

«Budet var over en halv million under prisantydning og samtaler med selger viste at de på det tidspunktet uansett ikke var interessert i å selge for den summen».

Men meglernemnda avfeier dette argumentet.

– En megler har en plikt med visse unntak til umiddelbart å informere selger om alle innkomne bud, uansett størrelsen på budet, skriver de i sin avgjørelse.

– Selv om megler kanskje antar at budet er for lite til at selger vil godta det, vil et bud likevel kunne gi grunnlag for forhandlinger mellom partene, påpeker de videre.

Les også

Milliardærarving selger Norges dyreste bolig for 100 millioner

Fikk 40.000 kroner tilbake

De konkluderer med at megleren må utbetale 40.850 kroner til boligselgeren, gitt «alvorlighetsgraden i meglers feil i denne saken».

Beløpet utgjør halvparten av meglerens vederlag.

– Vi har betalt og er ferdig med saken, sier Martinussen, som også opplyser at de tilbød prisavslag ved nytt salgsforsøk.

– Var avgjørelsen for streng?

– Vi er enige om at vi ikke fikk formidlet budene, men er altså uenig i at dette hadde noen betydning rent økonomisk. Men vi retter oss uansett etter nemndas avgjørelser, sier meglersjefen.

– Det er heldigvis ikke ofte vi har slike saker.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Eie Eiendomsmegling
 3. Boligsalg
 4. Eiendomsmeglere

Flere artikler

 1. Oslo-megler felt for lokkeprising

 2. Brune pelsbiller felte DNB-megler

 3. Eiendomsmegler tiet om utgiftsbombe i salgsoppgaven

 4. Annonsørinnhold

 5. Megler klager inn konkurrenter for å villede boligselgere

 6. Kastet seg på kuppe-trend: – Kunne godt solgt uten megler