Kraftig vekst i boligprisene - steg 1,4 prosent i oktober

Boligprisutviklingen i oktober har vært historisk sterk.

Publisert:

Oktober er historisk sett ingen god måned for boligmarkedet, men dette året har veksten bare fortsatt.

– Oktober viser en meget sterk prisutvikling i boligmarkedet i Norge, sa Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer da han presenterte de ferske tallene torsdag.

Eiendom Norges boligprisstatistikk for oktober viser at boligprisene har steget nominelt med 0,6 prosent fra september til oktober. Justert for sesongvariasjoner gir det en vekst på hele 1,4 prosent.

–Vi er inn i en veldig sterk periode, og må nok tilbake til 2006 for å finne lignende tilstander, sa Dreyer.

Svak tilbudsside

Forrige måned bikket tolvmånedersveksten tosifret, og i oktober har den steget ytterligere til 12 prosent. I det brennhete oslomarkedet er boligprisene nå 21,7 prosent høyere enn for ett år siden.

Samtidig er det stadig færre boliger på markedet, og tilbudssiden nasjonalt er nå på historisk lavt nivå. Ved utgangen av oktober var det 12.130 boliger til salgs, noe som er 14,9 prosent færre enn for ett år siden.

– Det er fremdeles for få boliger til salgs for å møte den kraftige etterspørselen vi ser i store deler av landet. De lave rentene bidrar til sterk etterspørselsvekst, i tillegg til at vi ser at mange nå kjøper bolig med en forventning om at boligprisene vil fortsette å stige. Jeg vil derfor understreke at det er risiko knyttet til kjøp av bolig, og det spesielt etter en så sterk prisoppgang som vi har hatt i Oslo det siste året, sier Dreyer.

Les også

Rekordavvik i boligprisingen i Oslo i juli

Oslo-prisene smitter

Blant byene var det Oslo og Drammen som hadde sterkest prisutvikling i oktober med en oppgang på henholdsvis 1,8 og 1,2 prosent. De regionale forskjellene er fremdeles markante, men nå skyter prisene fart i store deler av landet.

–Den rekordhøye prisoppgangen i Oslo og på Østlandet for øvrig smitter over på boligmarkedene i Midt-Norge, Nord-Norge og deler av Vestlandet, sier Dreyer.

Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

Slik utviklet oktober-boligprisene seg i utvalgte storbyer (nominell økning fra september):

Oslo: + 1,8 prosent

Bergen: -0,3 prosent

Trondheim: + 0,2 prosent

Stavanger: -0,6 prosent

Kristiansand: -0,6 prosent

Tromsø: 0,3 prosent

Snitt Norge: + 0,6 prosent

Les også

Rekordavvik i boligprisingen i Oslo i juli

Les også

Svak prisoppgang på Obos-boliger

Les også

Sjeføkonom: Nå bygges det nok boliger i Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om