IHus selger leiligheter til fastpris i Oslo
Eiendomsmegler prøver ut et nytt konsept i et brennhett boligmarked.
Det er eiendomsmeglerenselskapet Ihus som skal leilighetene til fastpris. Til sammen legger megleren ut 26 ulike leiligheter i tre ulike borettslag.
Eiendomsmegler Anders Wekre forklarer at han har møtt mange som er interessert i leilighet i Oslo som ikke føler at de når opp i budrundene, og at mange gir seg før de kommer på visning fordi det er vanskelig å forholde seg til prisantydningene.
– Derfor har vi valgt å prise leilighetene med fastpris, slik at vi gir kjøpergruppen et alternativ også i bruktboligsegmentet, sier Wekre.
I Oslo steg boligprisene alene med ni prosent i 2015.
Bakgrunnen for at eiendomsmegleren har mulighet til å tilby leilighetene til fastpris er at selger sitter på mange like leiligheter.
– Vi har tre bygårder med en del sammenlignbare leiligheter. Innledningsvis har vi vært ute i hver enkelt gård med flere av disse leilighetene med normale visninger og påfølgende budrunde.
– I etterkant av budrundene har vi fått en markedsuttalelse som nå ligger til grunn for fastprisene.
Leilighetene som nå skal selges ligger på Sandaker, i Iladalen og på St. Hanshaugen.
Takstmenn føler seg presset til å droppe verdivurderinger
Tror på vinn-vinn
Risikerer ikke selger å tape mye penger på dette?
– På disse enhetene tror jeg det er en vinn-vinn-situasjon. Det er mulig at noen av leilighetene kunne gått noen prosent høyere, men her er eier tjent med raske overtagelser, som også er et kriterium.
Hva er fordelen med dette?
– Det er veldig få leiligheter ute på fastpris i Oslo. Mange vil oppleve dette som noe nytt. Vi vil gjøre det litt konkret, slik at kjøperne kan orientere seg om hvor mye de kan kjøpe for.
Artikkelen fortsetter under bildet
Vil du anbefale vanlige folk som skal selge bolig om å velge fastpris?
– Hadde det vært en enkeltstående leilighet så ville vi ikke anbefalt å gjøre det på denne måten, fordi da hadde du ikke fått det samme sammenligningsgrunnlaget.
iHus-megleren legger til:
– Dermed vil risikoen for å gå glipp av penger være mye større.
Wekre forteller at leilighetene vil selges etter «førstemann til møllen»-prinsippet.
Et velfungerende bud-marked
– Baksiden med å kjøpe til fastpris er at du må regne med som kjøper at leiligheten er priset hva en selger kan få i en budrunde. I et så presset marked som nå er det vanskelig å vite hva en bolig vil gå for, sier Carl O. Geving til E24, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).
Geving peker imidlertid på at fastpris kan være en måte å gjøre god butikk for både kjøper og selger.
NEF-direktøren tror likevel at auksjonsprinsippet vil være det mest brukte for salg av bruktboliger i Norge i mange år fremover.
Rekordlavt tilbud av boliger i Oslo og Akershus: – Tallene burde være en tankevekker for politikerne
Forbrukerrådet: Les prospektet nøye!
– Det er ikke uvanlig med fastpris på nybygg da mange boliger kommer ut samtidig med lik kvalitet, dog med noe variasjon i beliggenhet i gården, sier Thomas Bartholdsen til E24, fagdirektør bolig i Forbrukerrådet, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag. For noen oppleves det som en lettelse at de slipper budrunde.
iHus-leilighetene er ikke nybygg, men vil selges etter førstemann til mølla-prinsippet, og etter bestemmelsene i avhendingsloven. Leilighetene blir «solgt som de er». Det gir et større ansvar til kjøper om feil eller mangler skulle oppdages etter overtagelse.
– Les alltid hele prospektet nøye, med særlig fokus på tekniske opplysninger fra selger og takstmann – det er spesielt viktig når leiligheter selges etter avhendingsloven. Vær obs på «hint» som kan fungere som ansvarsfraskrivelser, dersom du skulle vurdere å reklamere senere.
– Når du byr på en bolig som selges «som den er» sier du deg villig til å overta risikoen for alle svakheter ved boligen og de følger det kan få, unntatt hvis det er gitt betydningsfulle uriktige eller mangelfulle opplysninger eller boligens tilstand er vesentlig dårligere enn det var rimelig å anta ut fra opplysningene som ble gitt, prisen og forholdene ellers.
Sluk av eldre dato?
Han trekker frem eksempelet: «sluk av eldre dato» eller «fra byggeår» oppført enten i takstmannsvurdering eller i egenerklæringsskjemaet. Den bemerkningen, som er en viktig risikoopplysning, kan fortelle at du måtte kunne regne med at sluket kanskje ganske straks må byttes ut, og med en slik opplysningen i prospektet vil en senere reklamasjon med stor sannsynlighet bli avvist.
Et annet eksempel er om leiligheten selges med lav fellesgjeld. Det kan være et tegn på at vedlikehold er satt på vent, og at en regning kan vente på nye boligeiere. Og på den annen side er ikke høy fellesgjeld egentlig noe å frykte dersom pengene er brukt på fornuftige tiltak som bevarer og øker verdien. Som kjøper må du huske at du kjøper også fellesgjeld og eventuelt utsatt vedlikehold.
Er norske boligkjøpere flinke nok til å lese boligprospekter?
– Nei, viser våre undersøkelser. Kun halvparten av de vi spurte leser absolutt alt. Det holder ikke å lese mye, dersom den viktige negative opplysningen sto i det du ikke leste, avslutter fagdirektøren for bolig som ønsker seg tydelige boligsalgsrapporter og mer tid for forbrukerne i bolighandelen.