Laksefest: – 2016 har vært et ekstremt toppår

Eksportprisen for fersk laks steg til 69,28 kroner per kilo i uke 50, ifølge SSB.

STERK ETTERSPØRSEL RUNDT JUL- OG NYTTÅR: Det ble sendt over 20 tonn fersk og frossen laks ut av landet i uke 50.
Publisert:

Det utgjør en økning på 4,3 prosent i forhold til eksportprisen i forrige uke. Prisen for frossen laks gjør et større byks på 8,6 prosent fra uke 49, og ble omsatt for 64,94 kroner per kilo i uke 50, ifølge SSB.

Norsk laks ble også solgt til langt høyere kilopris enn i fjor. Eksportprisen for fersk laks var 41,2 prosent høyere enn i uke 50 i fjor, mens eksportørene fikk 36 prosent mer for frossen laks, ifølge SSB.

Eksportprisen for fersk laks i uke 50 er nesten på høyde med rekordprisen i uke 27 på 70,96 kroner per kilo.

Men det er ikke bare i desember og juli at lakseprisene er svært høye. Prisene har vært langt høyere enn det som har vært normalen i stort sett hele år, noe som har sørget for solid inntjening til oppdrettsselskapene.

– 2016 har vært et ekstremt toppår, og ingen tidligere år i moderne tid har vært i nærheten. Det er mulig det var høyere priser langt tilbake på 80-tallet, sier daglig leder Søren Martens i fiskebørsen Fishpool til E24.

Kronekursen er blitt kraftig svekket de siste årene, noe som gjør at eksportørene får flere kroner igjen for laksen som selges i utenlandsk valuta. Det siste året er imidlertid euroen blitt fem prosent billigere, mens dollaren er blitt over én prosent svakere.

Les også

Lakseanalytiker etter Kina-avtalen: – Midt opp i det gledelige er timingen ganske dårlig

– Høye priser i markedet

SSBs tall omfatter fakturaverdien av all eksport fra Norge i norske kroner, og skiller ikke mellom spotpriser og kontraktspriser, som prismessig kan henge 6–12 måneder etter. Kontraktspriser ligger derfor lavere enn spotprisene i markedet.

Adventstiden er perioden der norsk laks treffer høye prisnivå. Produksjonen daler og markedene etterspør laksemiddager i høytiden.

I tillegg har oppdrettsnæringen problemer med å mette markedet på grunn av biologiske problemer.

– Det er veldig høye priser i markedet nå. Vi snakker om priser mellom 75 og 80 kroner per kilo, sier Martens.

Les også

Om alle laksene Norge eksporterer legges etter hverandre, kommer du fire ganger rundt jorden

Eksporterer mindre enn i fjor

Martens forteller at slaktevolumet i forrige uke lå under nivået samme uke i fjor.

– Det er litt av effekten fra etterdønningene fra i fjor med biologiske problemer. Det er hovedårsaken til at prisen er så sterk. Men lakseprisen har økt betydelig mer enn fallet i produksjon skulle tilsi, sier Martens.

Tallene til SSB viser at eksportvolumet for fersk laks er 7,2 prosent lavere enn i samme uke i fjor, mens eksportvolumet av frossen laks er 3,5 prosent lavere.

Eksporten i uke 50 tok seg likevel opp fra uke 49. I forrige uke steg eksportvolumet av fersk laks til 19.450 tonn, opp 5,3 prosent fra uke 49. Da var eksportvolumet 18.476 tonn.

Det ble eksport 419 tonn frossen laks i uke 50, opp 1 prosent fra uken før.

Til og med november 2016 har Norge eksportert 890.000 tonn laks, ifølge interesseorganisasjonen Norsk Sjømatråd, hvilket utgjør en volumnedgang på 5,1 prosent sammenlignet med i fjor.

Les også

Industrien jubler over Kina-nyhet: – Svært god førjulspresang

Les også

«Egget» til Marine Harvest får tommel opp

Les også

Slik stopper lakselus norsk oppdrett fra å vokse

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om