Derfor er ikke polet åpent påskeaften

Regjeringen har bestemt at Vinmonopolet har lov til å holde åpent påskeaften, men det får ikke kundene glede av før påsken 2017.

HOLDER STENGT: Loven er endret, men skal du fylle opp barskapet til påskefeiringen er likevel onsdag siste frist.
Publisert: Publisert:

– Vi er forberedt på en del bomturer, sier Ida Brenden Engholt i Vinmonopolet.

Selv om det i desember ble vedtatt at Vinmonopolet kan holde åpent «aftenene» - som påskeaften og julaften - vil nordmenn over hele landet møte stengte dører førstkommende lørdag.

– Det er dessverre stengt, sier kommunikasjonskonsulent Ida Brenden Engholt i Vinmonopolet til E24.

– Selv om loven er endret, så er aftenene definert som fridager i tariffavtalene våre. Derfor må tariffavtalen endres gjennom forhandlinger med fagforeninger før endringer i arbeidstid kan iverksettes. Neste hovedforhandling er i 2016, og det blir tidligst neste år åpent aftenene.

Les også

Ap-utvalg vil avvikle taxfree-ordningen

Kommunikasjonskonsulent i Vinmonopolet, Ida Brenden Engholt.

– Forstår det er kjedelig

Det betyr at onsdag er siste frist å sikre seg edle dråper til påskefeiringen.

Innkjøpet må gjøres innen klokken 15.00, med unntak av Hammerfest, hvor innbyggerne må sikre seg polvarene innen klokken 14.00 (sjekk fullstendige åpningstider i faktaboksen)

– Vi er forberedt på bomturer lørdag, men vi prøver å informere så godt vi kan. Vi forstår det er kjedelig å komme til stengt dør, og vi prøver å informere så godt vi kan i alle butikker, samt Facebook, Twitter og andre nettsider. Våre ansatte er også godt informert, og kan fortelle kundene om dette, sier hun.

Les også

Flertall på Stortinget vil ha Vinmonopol på flyplasser

– Rart det skal ta så lang tid

Leder Helge Storvik i funksjonærklubben i Vinmonopolet forteller at de utvidede åpningstidene først blir gjenstand for forhandlinger neste år.

– I år er det kun et mellomoppgjør, og der får vi ikke inn forhandlinger om endringer i arbeidstid, sier fagforeningslederen til E24.

Det synes leder Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen, som i årevis har etterlyst den foretatte lovendringen, er i det lengste laget.

– Det er selvfølgelig kjedelig det drøyer ut. Det er rart det skal ta så lang tid å endre en unødvendig regel. Men det har jeg lært – jus og politikk er langsomme ting, sier han.

Åpent valgdagen

Siden hovedforhandlingene om arbeidstid med fagforeningen er på vårparten, betyr det at 2017 blir det første året nordmenn kan sikre seg konjakk og whisky påskeaften.

– Det stemmer. Tidligst pinsen neste år kan vi holde åpent, sier Brenden Engholt.

Imidlertid er valgdagen ingen dag med arbeidsfri for polets ansatte. Dermed kan du kjøpe vin etter utført borgerplikt kommende kommunevalg 14. september.

– Da har vi pleid å ha folk i butikken og gjort annet forfallent arbeid enn å ekspedere kunder, så da er det ikke noe problem å holde åpent, sier hun.

Venter tøffe forhandlinger

Påskeaften, pinseaften, julaften og nyttårsaften er fridager Vinmonopolets ansatte ikke har tenkt å gi fra seg uten god kompensasjon i ulempetillegget.

– Det er vel ingen som får noe gratis her i verden, så det blir nok en tøff kamp, sier Storvik.

Fagforeningen gikk sterkt imot regjeringens forslag under høringsrunden, både av hensyn til de ansatte og av alkoholpolitiske hensyn.

– I utgangspunktet er Vinmonopolet et alkoholpolitisk instrument, som er bundet av et politisk system. Det betyr at vi skal selge minst mulig og samtidig selge mest mulig for å gi staten profitt.

– Økt tilgang vil alltid gå utover noen, som regel de svakeste i systemet, sier han.

Å holde åpent valgdagene har ikke skapt like stor kontrovers.

– Men det var jo en grunn til at man valgte å holde stengt på valgdagen også.

– Vi ser hele dette spillet som en del av regjeringens forsøk på å åpne Norge. Nå vil man også ha søndagsåpent i dagligvaren, og det er jo overhodet ikke noe familievennlig som ligger i det, sier Storvik.

Les også

Sigarettsalget falt med ny vinkvote

Les også

Vinmonopolet åpner tolv nye butikker

Les også

Venstre sier nei til å åpne Vinmonopolet på julaften

Publisert: