Rekordmange boliger til salgs: Flere visningsrunder, færre bud
Ikke siden 2006 har det vært flere boliger til salgs. Likevel er det ikke kjøpers marked, for folk strømmer til visninger og
salgsvolumet holder seg oppe.
Avkjølingen av boligmarkedet forsetter, men ikke så mye at kjøpere kan diktere prisen. Både selger og kjøper må justere forventningene sine, ifølge eksperter og meglere VG/Dine Penger har snakket med.
Denne helgen ble ble det holdt over 2000 visninger landet over.
– Vår opplevelse er at det fortsetter å være et marked hvor det er relativt god respons. Ting går unna i et fornuftig omfang. Noe blir solgt med en gang, mens noe tar lenger tid, sier Tormod Boldvik, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, etter helgens visninger.
Mer enn tre visninger. For ett år siden ble de fleste boligene solgt etter to visninger, mens flertallet nå blir solgt etter mer enn tre visninger. Gjennomsnittlig antall bud har også gått ned i løpet av det siste året, og antallet hvor det bare kommer inn ett bud har gått opp fra 7,6 til 16,2 prosent. Det kommer frem i undersøkelsen Meglerinnsikt/Nordic Housing Insight, gjort blant 720 eiendomsmeglere tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund.
Les også:Regjeringen vil senke rullestol-krav for å gjøre boliger billigere
Tilbake til normalen. Men selv om temperaturen har gått betraktelig ned, er mengden boliger på markedet fortsatt stor. Fredag lå 19.500 boliger ute til salgs på Finn.no, mot litt over 18.000 torsdagen før. Vi må tilbake til før finanskrisen for å finne tilsvarende tall.
– Markedet er definitivt kjølt ned, og jeg oppfatter at vi nå er tilbake til normalen, uten for mye av disse hysteriske budrundene hvor mye går langt over takst. Dette er nok en sunn trend, og jeg håper ikke den går over for fort. Det tar lengre tid å selge, men det blir solgt, og det til mer fornuftige priser, sier direktør Finn Tveter i Norges eiendomsmeglerforbund.
Han anbefaler selgere å jekke ned forventningene til salgspris og poengterer at hva naboen fikk da temperaturen var på sitt aller høyeste, ikke bør bety stort.
– Folk hadde regnet med en prisstigning når de skulle selge. Men slik er det ikke nå. Selgere har forstått at de ikke kan forvente så stor fortjeneste som i fjor, sier Tveter.
Med et nedkjølt boligmarked, ser man nå at langt flere boliger selges til prisantydning eller nærme.
– Det er lettere å treffe nå, og det gjør det lettere for både kjøper og selger. Man vil blant annet ikke få mange interessenter som egentlig ikke har råd til boligen, samtidig som kjøperen slipper forventningen om at han kunne ha fått mye mer enn prisantydning, sier Tveter.
Les også:Slik må du by på boligen nå
Strengere krav. Av de totalt 300 visningene Eiendomsmegler 1 i Midt-Norge har hatt hittil i januar, har rundt 60 prosent av dem ført til salg.
– Vi opplever definitivt at markedet nå har gått tilbake til normalen. Vi har hatt et godt besøk på alle visninger og solgt langt flere enn vi hadde forventet. Vi selger svært lite som går langt over eller langt under takst, sier salgssjef Eirik Jacobsen.
Selskapet dekker Nord- og Sør-Trøndelag, samt Møre og Romsdal.
Ifølge partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret, er det i stor grad innstrammingen på finansieringssiden, med strengere krav, som bidrar til at markedet nå er mer tilbake til normalen.
– Flere må nå tenke seg om en ekstra gang før de kaster seg på budrunden, og selgeres forventninger har måttet nedjusteres. Det fører til at prisene flater ut. Etter april og mai i fjor gikk prisene voldsomt opp, og mye av det var ukritisk vekst, og hvor man nå ser at de mindre gode objektene får som fortjent, sier Øye, og legger til at vi må tilbake til 2006 for å se så mange boliger ute til salgs som nå.
– Hvilke type boliger er det nå rift om nå?
– Folk etterspør nå sentrale boliger, som regel rekkehus og leiligheter. De er også opptatt av sentralitet. Jeg vil også tro at eneboliger i omegnskommune vil bli populært fremover.
Øye poengterer imidlertid at selv om markedet jevnt over er mer normalisert, er det fortsatt steder hvor markedet ikke er helt nedkjølt.
– Sett ut i fra tilbudssiden, ligger det an til hete budrunder i Bergen og Tromsø på grunn av for få boliger, relativt normalt i Oslo og Trondheim, og noe mer kjølig i Stavanger og Kristiansand, sier Øye.
Les også: Denne boligtypen faller mest i pris
– Positivt for markedet. Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening er av samme oppfatning.
– Den viktigste tendensen man har sett hittil i januar, er at boliger blir solgt nærme prisantydning. Men i Kristiansand og Stavanger er det imidlertid fremdeles slik at flere går under enn over prisantydning, fordi kjøperne her har mye å velge i. Og i Tromsø og Bergen vil man nok se den største prisutviklingen, sier Dreyer.
Første januarhelg ble det fra lørdag til mandag holdt totalt 3400 visninger, mens det denne helgen ble holdt cirka 3100 for samme tidsrom.
– Dette tyder på at mange har planlagt visningshelg ved første og beste anledning og at det nå er litt på vei ned igjen. Men vi er fremdeles på et høyt nivå, sier Øye.
Det er normalt for januar at salget er høyt, men ikke at det er så mange boliger ute.
– Dette er et positivt tegn for markedet, og viser at boligkjøperne er tilbake i større grad enn før, sier Dreyer.
Les også:Her vil boligprisene stige i 2014
Slik går det i byene landet rundt
Det finnes foreløpig ingen offisiell statistikk for boligsalget i januar, men VG/Dine Penger har kontaktet meglere i de største byene for å få en indikasjon på temperaturen i markedet.
Tromsø
Mot slutten av 2013 var det bare 160 boliger til salgs i Tromsø. Nå er tallet 237.
– Vi er ikke så raske frem til hoppkanten som Oslo. En del har ventet med å selge til utpå nyåret, og det er først nå det tar seg opp med boliger på markedet og visninger. Svaret på hvordan temperaturen er i Tromsø tror jeg vi får først om et par uker, sier Børge Martinussen, daglig leder hos Eie i Tromsø.
– Har dere solgt noen boliger denne uken?
– Nei, men vi solgte to leiligheter forrige uke.
Ifølge tall fra Eiendomsverdi ble det forrige uke solgt 17 boliger, med en gjennomsnittlig salgspris litt over prisantydning.
Stavanger
I Stavanger sank kvadratmeterprisen 4–5 prosent forrige halvår. Rudi Aadland, daglig leder i Verdi Eiendom, mener både selger og kjøper nå har justert forventningene.
– Selgere har tatt inn over seg at man ikke alltid kan forvente hete budrunder eller en sum på ti prosent over prisantydning. På den andre side satt enkelte kjøpere på gjerdet i høst og forventet at de nærmest kunne diktere prisen på nyåret. Nå ser de at markedet ikke sprakk, slik enkelte dommedagsprofeter hevdet ville skje, sier han.
– Går flere boliger under enn over prisantydning?
– Det er nokså jevnt fordelt.
Bergen
Boligmarkedet i Bergen har veldig høy temperatur.
– Vi har hatt fullt trøkk fra første dag i januar, med svært mange på visning. 90 prosent har blitt solgt etter første visningsrunde, og mesteparten går til prisantydning og over, sier daglig leder Fredrik Søreide i Krogsveen Bergen.
Bare den siste uken har både en leilighet og en enebolig gått 700.000 over prisantydning.
Etter 27 visninger er 22 av boligene solgt.
Leiligheter i sentrale strøk med garasje og heis, som er spesielt ettertraktet.
– Det lille som går under takst er typiske eneboliger og rekkehus utenfor sentrale strøk, sier han.
Trondheim
– Vi har solgt veldig bra. Selv hadde jeg seks visninger forrige uke, og solgte syv boliger. Vårt kontor hadde totalt 23 visninger forrige uke og 19 er allerede solgt, sier avdelingsleder i Eiendomsmegler 1 Midt-Norges kontor på Byåsen, Thomas Melum.
Flesteparten av boligene har gått nærme prisantydning.
– Vi har hatt veldig mange på visning, men det har kokt ned til 3–4 reelle kjøpere. Det er vanskelig å si hva slags boliger som går litt under og litt over, sier han.
Kristiansand
I Kristiansand falt boligprisene med 5,6 prosent i fjor. Omløpstiden var 108 dager.
– Vi er litt overrasket over hvordan det har gått hittil i januar. Mesteparten av visningene har ført til salg. Mye av det vi har solgt nå, er eiendommer som har ligget siden før jul, og som vi i samarbeid med selger har satt ned i pris på fordi betalingsviljen hos folk ikke er like høy som før, sier daglig leder Jøran Flakk ved DNB Eiendom Kristiansand. Han forventer ingen prisøkning i nær fremtid, heller en prisnedgang på rundt to prosent.
Oslo
Mange lurer på om de kan få mer for boligen dersom de venter litt, sier Pål Bråten, daglig leder i Aktiv Eiendoms kontor på Grefsen i Oslo.
– Vi merker at tendensen fra i fjor, med skepsis og usikkerhet, fortsatt er til stede hos både hos kjøper og selger. Men vi har opplevd et bedre oppmøte på visninger sammenlignet med før jul, sier Bråten.
Kontoret har ikke solgt noen boliger så langt i år.
Han legger til at leiligheter nærmere sentrum, som i fjor ble solgt for 2,5 millioner, i enkelte tilfeller selges så lavt som 2,3 millioner nå.
– Dersom selger må ut av boligen, er det kjøpers marked.
LES OGSÅ:Dine Pengers boligkjøperskole
Les også:Slik utnytter du nedturen i boligmarkedet
Boligmarkedet
- Boligprisene vil få en nedgang på 1-3 prosent i 2014, anslår Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF). De tror på oppgang i første kvartal, men likevel mindre vekst enn tidligere.
- I 2013 steg boligprisene med 4,9 prosent samlet sett. Prisene steg i første kvartal, men hadde så en negativ trend.
- Utviklingen er forskjellig i ulike byer: Sterkest utvikling hadde Tromsø med en vekst på 6,0 prosent fra desember 2012. Svakest prisutvikling hadde Kristiansand hvor prisene falt med 5,6 prosent i samme periode.
Kilde: EFF