Trist at ikke flere bytter bank

Det er og vil alltid være, ganske stor avstand mellom en god og en dårlig lånerente. Derfor er det underlig at så mange tror at det ikke er noe å spare. Det gjør meg faktisk litt trist.

Du sparer opp til 200.000: Denne oversikten viser at du kan spare opp til 200.000 kroner på å bytte fra en av storbankene til den billigste banken i markedet i dag. Med så klare tall er det trist at ikke flere tenker på å bytte bank, kommenterer Tom Staavi.

  • Tom Staavi
Publisert:,

Støtter du banken? Den enkelte forbruker må gjerne gi sitt bidrag til «støtt bankene»-aksjonen hvert år i form av å betale en unødvendig høy rente eller godta en for lav innskuddsrente.

Men det som er verre for fellesskapet av bankkunder og samfunnet, er at sløve forbrukere tillater at bankene kan ta for høye marginer.

Les om at en av tre ikke gidder å bytte bank, selv om man kan spare mye:Sparer 19.000 kroner i året på å bytte bank

Dette er din jobb:I bankmarkedet, som i alle andre markeder, er oppgavefordelingen enkel: Bankene skal sørge for å tjene mest mulig penger til eierne sine.

Din oppgave som forbruker er å sørge for at de mislykkes, at de tjener minst mulig. Og det eneste språket banker, som alle andre næringsdrivende forstår, er at kundene bruker sin forbrukermakt og går til en konkurrent.

Vi må gidde:Vi er avhengig av dynamikk i bankmarkedet for at konkurransen også her skal sørge for et effektiv distribusjonssystem av penger mellom dem som har og dem som trenger å låne. Hvis kritisk masse ikke gidder, tillater vi bankene å ta ut for høye overskudd. De siste årene har norske banker hentet ut formidable og stadig høyere overskudd.

For meg er det opplagt at det skyldes for liten innsats av kundene. Jeg tror nemlig ikke at norske banker driver med utstrakt prissamarbeid.

Det ER penger å spare:Jeg har vært med på å lage rentesammenligninger i Dine Penger siden 1991. Jeg har med andre ord i over 20 år hørt «jeg tror ikke det er så mye å spare» når vi forsøker å finne ut hvorfor ikke flere velger et billigere lån fra en annen bank.

Er du en slik type, kan det hende du kan finne motivasjon ved å tenke på at de som har vært aktive i denne perioden, antagelig har hatt en lånerente som i snitt er et halvt prosentpoeng under det de ellers ville hatt.

Motivasjonen:Gang lånet ditt med 0,5 prosent og gang det med 20. Det er det beløpet som bør motivere deg til å være en aktiv bankkunde.

Og her skal du få hjelp av meg. Sammen med Finn.no eier vi i Dine Penger nett-tjenesten Penger.no. Der kan du få hjelp til å finne billigste bank og samtidig søke lån på enkelt vis.

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan spare. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!


Følg Dine Penger på Facebook!

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tre grunner til at du bør ringe banken din og be om lavere rente

  2. Vi bytter mobilleverandør tre ganger oftere enn bank

  3. 95 prosent beholder samme bank: Her får du best lånerente nå

  4. Annonsørinnhold

  5. Finn billigste bank for deg: Så enkelt kan du spare 90.000 kroner på boliglånet

  6. Vil ha tøffere bank-konkurranse: Vil la deg flytte kontonummet ditt