Telefonselgere får 150.000 i bot

Ringte folk som har reservert seg mot salg, og unnlot å opplyse om at det var salg de drev med. Nå må Enco Notodden betale 150.000 i bot, mens daglig leder får ytterligere 75.000 i bot.

FIKK GJENNOMSLAG: Frode Elton Haug i Forbrukerombudet har lenge ment at telefonselgerne i Enco Notodden har brutt loven i salget av ginseng-abonnement. Nå er bøtene fastslått.

Foto: Cf-wesenberg
  • Karl Wig
Publisert:,

- Dette er første gang et selskap får bot for å ringe opp forbrukere som har reservert seg. Det sender et viktig signal til alle som driver telefonsalg: Lovbrudd vil bli slått ned på, sier juridisk fagdirektør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet til Dine Penger.

I det ferske vedtaket fastslår Markedsrådet at Enco Notodden AS har brutt markedsføringsloven på to sentrale punkt i telefonsalget av ginsengpiller fra Acrovital:

  • Selskapet ringte forbrukere som er reservert mot telefonsalg
  • Selskapet lot være å informere om at de utfører salg når de innledet telefonsamtalene

Overtredelsesgebyret er på 150.000 kroner.

I tillegg kommer et gebyr på 75.000 kroner til daglig leder personlig, Victor Sebastian Holst.

Klagestorm. Det var Forbrukerombudet som i februar klaget inn Holst og telefonselgerstaben til Markedsrådet og ba om at bøtene ble ilagt.

Ombudet sitter på en tykk klagebunke fra nordmenn som føler seg lurt. De har gjentatte ganger pålagt Acrovital-selgerne å endre praksis, uten at det har stanset klagestrømmen.

Allerede i november i fjor gikk ombudet ut i Dine Penger og advarte mot ginseng-telefonselgerne.

- Har lært av feilene. Holst hevdet da at selskapet hans var utsatt for en svertekampanje i media, og truet med å ta Forbrukerombudet til retten.

Nå sier han at de har slått seg til ro med Markedsrådets vedtak.

- Det er en avgjørelse de tok basert på informasjonen de satt på, og noe vi må forholde oss til. Vi har lært av våre feil, og gjør nå alt riktig, sier Holst til Dine Penger.

Les også:Nils Eirik ble fanget i ulovlig truse-abonnement

- Mange rammet. I vedtaket skriver Markedsrådet at lovbruddene må anses som vesentlige.

«Det dreier seg om brudd på flere sentrale bestemmelser om vilkårene for telefonmarkedsføring mot forbrukere, og det er mange forbrukere som har blitt utsatt for den ulovlige markedsføringen», heter det i den enstemmige avgjørelsen.

Der påpekes også at selskapet etter alt å dømme har oppnådd en økonomisk fortjeneste ved å benytte de ulovlige salgsmetodene.

- Ikke bevisst handling. - Dette selskapet har lurt forbrukerne, og dette vedtaket er helt i tråd med vår innstilling, sier Elton Haug i Forbrukerombudet.

- Jeg synes det er en veldig sterk påstand. Vi har ringt folk som er reserverte, sier Holst.

- Som er lovstridig?

- Ja, men det har aldri vært en bevisst handling. Det var et resultat av uvitenhet fra vår side. Det å gjøre feil, og det å lure folk, er to vidt forskjellige ting.

Fryktet tap av arbeidsplasser. I sine anførsler til Markedsrådet skrev Holst at selskapet ikke har økonomi til å betale gebyrene som nå er vedtatt, og viser til et underskudd på 253.000 kroner i 2013.

«Dersom Markedsrådet likevel skulle fastsette gebyr av denne størrelsesordenen, vil det medføre tap av selskapets 15 arbeidsplasser på Notodden, og en svært negativ belastning for Holst personlig», refererer rådet.

- Det ser jeg ingen grunn til å kommentere. Vi har akseptert at vi har fått en bot og skal gjøre opp for oss. Det blir ikke noe problem, sier Holst til Dine Penger.

Prøvepakker. - De ga inntrykk av at jeg gjorde dem en tjeneste ved å prøve ut pillene og gi min tilbakemelding. Jeg skulle aldri ha trodd dem, fortalte Tanja Torsnes (39) til Dine Penger i november i fjor.

Ifølge henne og flere andre som har klagd til Forbrukerombudet, tar telefonselgerne fra Enco Notodden AS kontakt og sier at de vil dele ut gratis prøvepakker med ginsengpiller fra Acrovital, for å høste folks erfaringer med produktet.

- Gir test-inntrykk. For mange ble det en dyrekjøpt erfaring: Det som venter er nemlig et kostbart ginseng-abonnement. Første forsendelse er tre måneders pilleforbruk – til en prislapp på omlag 1.000 kroner.

- Telefonselgerne har gitt inntrykk av at man blir en slags testperson for disse pillene. Dermed later de som om formålet er noe annet enn det er i virkeligheten, nemlig å selge abonnementsavtaler, forteller Elton Haug i Forbrukerombudet.

Ved telefonsalg krever loven at du får skriftlig informasjon om sentrale forhold i avtalen som inngås.

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Har over 1400 klager fra nordmenn som føler seg lurt: Forbrukerombudet varsler rekordbot til Uno Life

  2. Forbrukerombudet: - Har overhodet ikke vist vilje til å finne en løsning: Øker Uno Life-boten til 1,2 millioner kroner

  3. Nettmat-satsing anklages for ulovlig telefonsalg

  4. Annonsørinnhold

  5. Omstridt helsekostselskap tapte i Markedsrådet

  6. Sunkost fikk gebyr på 80.000 kroner for SMS-spam