Så mye sparer du på harryhandel i påsken

Sjekk når det er åpent hvor, hva du kan handle og hvor mye du kan spare.

Grensehandel: Tusenvis av nordmenn strømmer til Sverige for å handle mat, tobakk og alkohol i året. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Publisert:

Svenskehandel. Hvert år strømmer tusenvis av nordmenn over grensa til Sverige for å handle billig mat, alkohol og tobakk, og påsken er en av høytidene for harryhandel.

I 2013 handlet vi for 13,3 milliarder kroner på dagsturer til utlandet. Det er en økning på 15 prosent fra året før, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Påsken, og spesielt skjærtorsdag, er kjent for å være en av årets aller største harryhandeldager. Grunnen er ganske enkelt at mens det er stengt i Norge, er det åpent i Sverige. Bor du i relativ nærhet til grensa kan det være både hyggelig og lurt å ta seg en tur til Sverige for å handle.

Nordby shoppingssenter er helt klart et av de travleste grensesenterne. Sentersjef Ståle Løvheim forteller at de har satt ny besøksrekord nesten hver eneste påske de siste årene.

- I år sikter vi oss inn mot 300.000 besøkende som skal handle for rundt 190 millioner svenske kroner, sier han.

Kjøtt, godis og øl. Han forteller at den første helgen i påsken og mandag, tirsdag og onsdag i påskeuka som regel er de travleste dagene på senteret.

Løvheim tror også den sene påsken gjør at færre velger å reise på fjellet og flere drar til sjøen i nærheten eller i Sverige.

Han forteller også at en svak norsk krone påvirket grensehandelen før jul og i starten av året, men at det når har begynt å ta seg opp igjen.

- Skjærtorsdag er mer en festdag og de som vil feste trekker til Strømstad. Våre kunder er stort sett familier, sier han.

Uansett alder er det liten tvil om hva nordmenn er mest opptatt av å handle når vi tar turen til Sverige.

- Det går i de tradisjonelle tingene: kjøtt, ost og annen mat, snus og tobakk, drikke, alkohol og godis, sier Løvheim.

Og det er som regel på disse matvarene du kan spare mest:

  • Kyllingfilet koster 77 norske kroner per kilo i Sverige, mens du i Norge må ut med 102. For skinkepålegg må du betale 211,8 kroner per kilo i Norge, mens du i Sverige slipper unna med 80,66 kroner per kilo.
  • Skal du ha ti bokser med snus General Portion eller Skruf Portion må du ut med 799 kroner. I Sverige er prisen henholdsvis 352 eller 343 norske kroner.
  • En boks med 0,5 liter Carlsberg Hof koster 30,6 kroner i Norge, mens en boks med Heineken koster 30,8. I Sverige koster de henholdsvis 12,6 og 13,5 norske kroner.
  • Skal du handle brennevin kan du for eksempel spare 86,5 kroner på å handle en 70 cl. med Absolut Vodka i Sverige. Prisen er 304,9 i Norge, mens den koster 218 norske kroner i Sverige.

De svenske prisene er gjort om til norske kroner ved hjelp av E24s valutakalkulator den 15. april.

Store forskjeller: Kjøtt, brus, godteri, ost og bacon er blant tingene nordmenn handler mye av i Sverige. Det kan være en del å spare. Prisene er hentet fra MaxiMat på Nordby og en Rimi-butikk i Oslo.


Stopper mange. I 2013 beslagla norske tollere 49.756 liter brennevin, 49.519 liter vin og 395.589 liter med øl. Også 20.775 kilo med kjøtt ble stoppet før det kom inn i landet.

Wenche Fredriksen er kontorsjef for grensekontrollen på Svinesund. Hun forteller at de allerede har gitt en god del forenklede forelegg så langt i påsken, men at de ikke har beslaglagt unormalt mye.

På jobb: Wenche Fredriksen, kontorsjef for grensekontrollen på Svinesund, forteller at de som regel gjør flere beslag når det er mye trafikk slik som i påsken.

- De aller fleste som stoppes med for mye vet godt at de har tatt en sjanse og tatt med mer enn lovlig kvote og innrømmer det med én gang. Da blir de som regel fratatt varene og får et forenklet forelegg, sier hun.

Tidligere var skjærtorsdag den travleste påskedagen for tollerne, men etter at Strømstad stengte sitt Systembolag og stengte store deler av byen for biltrafikk har det blitt roligere. Nå er det spesielt mandag, tirsdag og onsdag som er travle, forteller Fredriksen.

- Det er først og fremst vanlig reisende som utgjør den økte trafikkmengden i påsken, og generelt blir det gjort flere beslag da. Det er noen som tror det er lettere å blande seg inn i mengden når det er mye trafikk, sier hun.

Tollvesenet ved svenskegrensa har hovedfokus på smugling av narkotika og annen organisert smugling, men det er alltid en risiko for de som handler med seg litt for mye øl å bli stanset.

- Det dreier seg veldig ofte om folk som har tatt med seg litt for mye fra Systembolaget. Vi ser sjelden at folk tar med seg for mye kjøtt, så kvoten på 10 kilo ser ut til å holde for de fleste, sier Fredriksen.

Hun tror imidlertid ikke alle er klar over at du ikke kan ta med deg kjøpte varer for over 3000 kroner fra en dagstur i Sverige hjem igjen til Norge.

- Det er det en del som rett og slett ikke tenker på, eller ikke vet, sier hun.

Åpningstider i påsken

De fleste stedene har butikkene åpent på skjærtorsdag, men stengt på første påskedag. Det finnes imidlertid alternativer hvor du kan handle hver eneste dag i påsken.

Systembolaget: Systembolaget, som er det svenske svaret på Vinmonopolet, har vanlige åpningstider på skjærtorsdag og påskeaften. Det er stengt langfredag, første og andre påskedag. Noen steder, som i Strømstad, holder Systembolaget stengt også på skjærtorsdag.

Strømstad, Svinesund og Nordby: De fleste butikkene er åpne skjærtorsdag, men stengt langfredag og andre påskedag. Unntaket er større kjøpesentre og butikker på Svinesund og Nordby som stort sett har åpent alle dagene i påsken. Maximat på Nordby har for eksempel åpent fra 9-21 hver dag i påsken. Systembolaget er stengt på skjærtorsdag, men det kan være et alternativ å kjøre til Grebbestad hvor det er åpent fra 10-18.

Charlottenberg: Charlottenberg ligger rett over grensen når du kommer fra Gardermoen og Kongsvinger. Også her finner du butikker og sentre som holder åpent gjennom hele påsken. Charlottenberg Shoppingcenter holder åpent til 20 alle dager, bortsett fra påskeaften og første påskedag da de stenger 19. Systembolaget er åpent både på skjærtorsdag og påskeaften.

Årjäng og Tøckfors: Også Tøckfors Shoppingcenter holder åpent som vanlig i påsken. Matbutikkene er åpner fra 9-21 hver eneste dag. Systembolaget er åpent på skjærtorsdag, men stengt fredag, søndag og mandag.

Publisert:
Gå til e24.no