Se hva ekspertene svarte: – Kan jeg få fradrag for oppussing?

Hvordan fordele gjeldsrenter mellom samboere og hvem kan få pendlerfradrag? Det var noen av spørsmålene som gikk igjen på torsdagens nettmøte om selvangivelsen.

SVARER: Skatteetatens Unni Vikane, John Runar Pedersen, Lene Ringså Solberg, var blant ekspertene som svarte i nettmøte om selvangivelsen.

Publisert:,

Mange spørsmål. Det strømmet inn med spørsmål til dagens nettmøte om selvangivelsen. Ekspertene fra Skatteetaten svarte så godt de kunne, men hadde ikke mulighet til å rekke over alle de nesten 400 spørsmålene som kom inn.

– Det har vært mange og varierte spørsmål. Noen av temaene som har gått igjen, har vært bolig, fordeling av gjeldsrenter, reisefradrag og pendling, forteller Lene Ringså Solberg fra Skatteetaten.

– For reisefradrag og pendling kan man finne svar på de fleste spørsmål ved å bruke kalkulatorene på skatteetaten.no/reisefradrag og skatteetaten.no/pendler. Ellers bør folk sjekke at alle fradrag og inntekter er inkludert i selvangivelsen. Dersom alt stemmer trenger du ikke levere, sier Ringså Solberg.

Her kan du lese alle svarene fra nettmøtet.

Her er et utdrag av spørsmålene som ble besvart:

Ole Anders Grindalen og Janne Wenche Tvenge var også med å svare på spørsmål fra leserne.

Oppussing

Spørsmål: Har kjøpt hus som totalrenoveres. Leier bolig utenbys mens dette pågår. Skal så flytte inn i ferdigrenovert (skal ikke leies ut). Tilstanden på boligen var sekstitalls, gammel og iskald men beboelig. Vil man ha rett på fradrag for noe i dette opplegget?

Svar: Dersom du skal bo i boligen selv (og dermed fritakslignes ved et senere salg), vil ikke utgifter til renovering få skattemessig betydning.

Hilsen Skatteetaten

Rentefradrag for samboere

Spørsmål: Jeg og samboer har felles husgjeld. Jeg får alltid all gjelden på meg i selvangivelsen, slik at jeg får skattefradraget. Han tjener mer enn meg og må betale en del i toppskatt. Kan vi tjene på å dele opp dette eller går det for det samme?

Svar: Selv om man har felles gjeld med en samboer eller ektefelle blir denne alltid oppført på kun den enes selvangivelse. Det gis 28% fradrag for gjeldsrenter, og gjelden kommer til fradrag i formuen vedr. beregning av formuesskatt.

Hvis dere begge har normale inntekter vil det ikke ha betydning for effekten av fradraget hvem det føres på. Det har heller ikke betydning for beregning av toppskatten.

Har den ene veldig lav inntekt vil det kunne lønne seg å føre gjeldsrentene på den med høyest inntekt.

Pass også på at gjelden fordeles mellom dere dersom en av dere har fått beregnet formuesskatt.

Hilsen Skatteetaten

Egeninnsats ved utleie

Spørsmål: Jeg har en leilighet jeg leier ut, å lurer på om jeg kan trekke fra på skatten de timene jeg ahr brukt på visninger, oppfølging av leieboer/leilighet og vedlikehold.

Hva bruker man eventuelt som timesats?

Svar: Dersom du leier ut en leilighet og inntektene fra denne er skattepliktig, kan du trekke fra kostander til vedlikehold, forsikring, eiendomsskatt mv. Du kan også trekke fra kostnader til reiser som er utført i forbindelse med utleien (f.eks. ved visninger, vedlikehold og tilsyn).

Du kan dessverre ikke trekke fra timer du har brukt på visninger o.l. og det finnes ingen satser for dette.

Hilsen Skatteetaten

Skatt på utenlandseiendom

Spørsmål: Jeg meldte flytting til Sverige i juni 2013 og eier et hus der. Må jeg betale formueskatt for dette, og skal det fortsatt føres opp i selvangivelsen?

Svar: Hvis du meldte flytting til Sverige i juni i 2013 er du fortsatt skattepliktig til Norge fullt ut. Det betyr at eiendommen din i Sverige skal føres opp på din norske selvangivelse. Det skal beregnes en norsk ligningsverdi på eiendommen, tilsvarende 25% av markedsverdi. Denne skal føres i post 4,6,1.

Hilsen Skatteetaten

Last ned Dine Penger nr. 3 til ditt nettbrett her

LES FLERE SAKER OM SELVANGIVELSEN:

Her kan du lese mer om