Eksperter frykter for lavere boligpriser: Advarer mot å kjøpe bolig for utleie

Men avtagende boligprisvekst blir det vanskeligere å tjene penger på utleie av bolig. Nå advarer ekspertene mot å kjøpe bolig for utleie.

Stopper opp? Boligprisene kan være i ferd med å stoppe opp. Det er en av årsakene til at økonomieksperter nå ikke anbefaler utleiebolig som investering.
  • Carsten Henrik Pihl
  • Anne Lise Stranden
  • Maria Lekve
Publisert: Publisert:

Avtagende vekst. Boligprisene har steget jevnt og trutt de siste 20 årene. Det har gjort at mange har investert i bolig nummer to for utleie. Dermed har de både hatt glede av prisstigningen og leieinntektene.

Men nå er det tegn som tyder på at boligprisene flater ut:

Steinar Holden, UiO. Foto: UiO

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo er blant dem som peker på at det er usikkert hvordan boligprisene går fremover:

– Det er betydelig usikkerhet nå. Jeg tror det mest sannsynlige er at boligprisene holder seg omtrent på dagens nivå, men både prisfall og økte priser er mulig. Det kan også bli ulik utvikling for forskjellige typer boliger, sier Holden til Dine Penger.

Holden peker også på at boligmarkedet er preget av psykologi, slik at forventet boligprisfall kan være selvforsterkende:

– Hvis folk tror at boligprisene vil falle, vil det dempe etterspørselen etter boliger, noe som i seg selv kan bidra til at boligprisene faller. Men samtidig ser det ut som at muligheten for boligprisfall også har dempet igangsettingen av nye boliger, og det bidrar til å motvirke boligprisfall, sier Holden.

Farligere med utleiebolig. Og nettopp usikkerheten om boligprisene gjør at flere nå advarer mot å kjøpe utleiebolig for salg:

Ikke som investering: Olav Chen, senior porteføljeforvalter hos Storebrand anbefaler ikke kjøp av utleiebolig som investering.

– Jeg vil ikke anbefale noen å kjøpe bolig nummer to som investering eller spekulasjon nå, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

– Boligmarkedet er sårbart for korreksjoner, men man vet aldri når eller om de faktisk kommer. Prisutviklingen hittil har ikke vært holdbar, mener Chen.

Han mener at man nå ikke kan utelukke en boligprisnedgang på et eller annet tidspunkt.

Han får støtte av Jon Olav Mjølhus, førstelektor ved Høgskolen i Buskerud:

– Kun de som er overbevist om fortsatt mange års prisstigning på leie og eiendom, bør vurdere utleiebolig, sier han til Dine Penger. Men er klar på at han ikke tror dette skjer:

– Ettersom boligprisene allerede har steget over 60 prosent mer enn normal utleiepris, er dette mindre sannsynlig mener Mjølhus.

Følg med: Boligprisutviklingen for september offentliggjøres tirsdag 1. oktober kl 11.00. Følg med på Dine Penger for nyhetene om hvor prisene går!

Kan ikke spre seg. Hvis boligprisene endres, er man spesielt utsatt hvis man både har penger knyttet til egen bolig, og til utleiebolig. Olav Chen advarer mot å «putte alle eggene i en kurv».

Førstelektor Jon Olav Mjølhus ved Høyskolen i Buskerud har liten tro på at boligprisene skal stige mer enn utleieprisen utover.

– Hvis man investerer alle pengene man har til overs i utleiebolig i stedet for å investere i andre spareprodukter, er man spesielt eksponert for tap i kun ett marked og man har dermed ikke spredd risikoen, påpeker Olav Chen.

Han får følge av BI-forsker Barbara Bukhvalova som mener norske husholdninger bør prøve å redusere risikoen knyttet til et mulig boligprisfall.

Hun peker på at det ikke går å «spre» seg i eiendomsmarkedet som det går an for andre investeringer:

Ikke alt på et sted: Norske husholdninger har altfor mange egg i én kurv, sier Barbara Bukhvalova, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. Her forklarer hun at mennesker har preferanse for å konsumere jevnt gjennom livet. Les mer her

– Å kjøpe flere aksjer vil generelt redusere risikoen, men å kjøpe flere leiligheter i samme by vil ikke redusere risikoen, utdyper hun.

Les også: Slik setter dere opp utleiekontrakt

Mer skatt. Skattereglene er også endret for utleieboliger de siste årene.

Dermed er at bolig nummer to ikke lenger er like skattegunstig som tidligere. Ligningsverdiene for utleiebolig økte fra 40 til 50 prosent i 2013, og er signalsiert å øke til 60 prosent av markedsverdi i 2014. Dermed går formuesskatten i været:

– Myndighetene har de siste årene prøvd å dempe boligmarkedet med ulike grep, og vil trolig fortsette med det, sier Olav Chen.

NB: Noen velger å kjøpe utleiebolig, og så senere overføre den til barna for at barna kan bo der. Her vil regnestykket bli noe andreledes. Du kan lese mer om vurderinger i denne saken: På tide å selge utleieboligen?

Følg Dine Penger på Facebook!

Les mer på DP+: Aksjer eller boligutleie – Hva er mest lønnsomt?

Børs eller bolig som finansiell investering? Eksperter og Dine Penger analyserer avkastning fra utleie kontra aksjer. Se hvor det er mest lønnsomt å putte pengene. Les mer på DP+!
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Norske husholdninger er sårbare, advarer BI-forsker: – Nordmenn har for mye penger i bolig

  2. Aksjeskolen del 1: Dette er grunnene til å investere i aksjer

  3. Tror leieprisene på bolig skal opp

  4. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

  5. Økonomene frykter at vi slutter med dette