Frykter lovendring gir ny telefonsalg-storm

Forbrukerombudet frykter fjerningen av skriftlig informasjonsplikt for telefonselgere vil svekke forbrukervernet. Nå prøver de å få myndighetene til å snu.

FRYKTER NY STORM: Telefonsalg topper Forbrukerombudets klagestatistikk. Nå frykter de at klagebunken blir tykkere med fjerningen av kravet om telefonselgeres informasjonsplikt.
  • Karl Wig
Publisert:

Strøk telefonsalg-krav. I et forsøk på å gjøre telefonsalg mer stuerent og redusere klagebunken fra forbrukere som føler seg lurt, fikk angrerettloven i 2009 tilført to nye punkter:

  • Ved salg over telefon skal du sendes skriftlig informasjon om alle vesentlige forhold ved avtalen dere har blitt enige om
  • Avtalen må bli skriftlig akseptert av deg før den regnes som inngått

– Etter innføringen av disse kravene så vi en veldig positiv effekt. Nå er det viktig at vi fortsetter den gode trenden, i stedet for å risikere et tilbakesteg, sier fagleder i Forbrukerombudet Sverre McSeveny Åril til Dine Penger.

Les også:Her er telefonselgernes sleipe knep

VIL BEHOLDE KRAV: Sverre McSeveny-Åril, fagleder i Forbrukerombudet.

Strykes fra loven. Nå er nemlig ett av telefonsalg-kravene i ferd med å forsvinne.

Basert på et nytt EU-direktiv om forbrukerrettigheter, har Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet foreslått ny angrerettlov hvor informasjonskravet er strøket helt.

I høringsdokumentet har ikke departementet redegjort for hvorfor, ifølge Forbrukerombudet.

Dine Penger har spurt departementet om bakgrunnen for fjerningen. I en epost skriver senior kommunikasjonsrådgiver Line Torvik at de foreløpig ikke kan gi noe svar.

Les også:Vil ha enda strengere regler om telefonsalg

Flere konflikter. Fagleder McSeveny mener departementet er i ferd med å svekke forbrukervernet.

– Hvis dette blir gjennomført, risikerer vi at forbrukerne ikke får nødvendig informasjon om hva de faktisk inngår avtale om. Det vil trolig bety flere konflikter om hva som faktisk har blitt avtalt, og dermed trolig også flere klager på telefonsalg.

Truse-bløff. Forrige uke skrev Dine Penger at selskapet som fanget Nils Eirik (25) i et ulovlig truse-abonnement, fortsatt herjer i Norge – tross pålegg fra Forbrukerombudet om at de stanser praksisen.

Ombudets klagebunke fra rammede nordmenn viser at selskapets telefonselgerne unnlater å gi skriftlig informasjon om abonnementet, og heller ikke tar imot skriftlig aksept før de registrerer avtalen.

I noen tilfeller har folk blitt truse-abbonenter uten å hatt kontakt med selskapet i det hele tatt.

– Denne saken illustrerer hvor viktig det er at informasjonsplikten videreføres, mener McSeveny Åril.

Les også:Halve folket er mot telefonsalg

Vil se på innspillet. Han viser til at telefonsalg er en utfordrende salgskanal hvor det ofte oppstår strid om hva som faktisk har blitt sagt, og at det derfor er viktig å beholde både kravet om skriftlig avtaleinformasjon og skriftlig aksept.

Ombudet har nå skrevet en høringsuttalelse som de har sendt til departementet.

– Der har vi redegjort grundig for våre synspunkter, sier faglederen.

Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet gir ingen garantier overfor Dine Penger, men sier de er glade for innspillet og tar sikte på en videre dialog med Forbrukerombudet.

Tror de blir hørt. «BLD er takknemlige for alle innspill vi får i høringsrunden. Vi vil særlig se på spørsmålet Forbrukerombudet tar opp i den videre lovprosessen, og om lovforslaget er tydelig nok på dette punktet.», skriver de i en e-post.

Forbrukerombudets fagleder sier han har tro på at de blir hørt.

– Ja, vi har tatt opp dette punktet med tro om at de vil se viktigheten av å videreføre dette kravet, sier McSeveny-Åril.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Forbrukerombudet advarer mot kostbar ginseng-felle

  2. Forbrukerombudet med straff til telefonselgere: Får bot for trusebløff

  3. **Juli: – Vi har sluttet med dette **Nå: Klagebunken vokser: Nekter å stanse ulovlig truse-bløff

  4. Vi er lei av telefonreklame: Halve folket mot telefonsalg

  5. Har over 1400 klager fra nordmenn som føler seg lurt: Forbrukerombudet varsler rekordbot til Uno Life