Bare en av fire unge vil tåle rente på 7 prosent: Unge vil slite mest med høyere rente

Til tross for dagens lave rentenivå, krever banken at du skal tåle skyhøy rente for å få lån. – Stadig flere ber foreldre om hjelp, sier banksjef Leif Magne Andersen. – Det er bra at foreldre hjelper til, sier ekspert.

Egenkapitalkrav, skyhøye boligpriser og krav til å tåle renteøkninger, gjør det stadig vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet, mener Leif Magne Andersen, administrerende direktør i KLP Banken.

Foto: KLP
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Stram økonomi. De unge har det vanskeligst i boligmarkedet. Mens 46 prosent av alle nordmenn mener de tåler en renteøkning til 7 prosent uten å gjøre store innstramminger, er det bare 23 prosent av de under 30 år som svarer det samme.

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion Perduco for KLP.

Les også:Rekordmange vil betale ekstra på boliglånet

Strekker seg langt. – Med kravet om 15 prosent egenkapital og stadig stigende boligpriser, ender mange unge opp med høyere lån enn de egentlig har råd til. Det går greit så lenge renten er lav, men om renten skulle gå opp er det flere som vil slite hvis de ikke reduserer forbruket betydelig, sier Leif Magne Andersen, administrerende direktør i KLP Banken.

Les også:Gi arv uten arveavgift

Han forteller at stadig flere ber foreldre om hjelp.

– Nordmenn har stor fleksibilitet i økonomien og har mye å gå på ved en renteoppgang, mener høyskolerektor Dag Jørgen Hveem, ved Handelshøyskolen BI.

Foto: BI

– Det er en økende trend at unge henvender seg til sine foreldre for å få hjelp til å komme seg inn på boligmarkedet. Foreldregenerasjonen låner gjerne i egen bolig for å hjelpe barna med å innfri egenkapitalkravet, sier Andersen.

Låner i egen bolig. – Det er vanskelig å tallfeste hvor mange det gjelder, ettersom vi egentlig ikke har noe med hva de bruker pengene på. Men når vi spør, er det mange som opplyser at de låner for å hjelpe barna med å kjøpe bolig, sier han.

Les også:Slik FÅR du penger av banken

– Bra at foreldre hjelper til. Dag Jørgen Hveem, høyskolerektor ved Handelshøyskolen BI og ekspert på privatøkonomi, mener det er bra at foreldre hjelper barna inn på boligmarkedet.

– Dette mener jeg er en fornuftig måte å overføre formue mellom generasjonene. At foreldregenerasjonen hjelper barna opp i det jeg kaller «flyt-sonen», er ofte helt avgjørende. Når de først har kommet dit, er det mye lettere å komme i gang med forsiktig sparing osv. Om man skal starte helt fra bunnen å spare opp til egenkapital for å komme inn på boligmarkedet, vil det ta uhorvelig lang tid, sier Hveem.

Han presiserer at høye boligpriser først og fremst er et storbyfenomen. I mindre tettbygde strøk er situasjonen en helt annen. Han er også klar på at ikke alle har, eller skal ha, mulighet til å kjøpe seg bolig midt i byen i de dyreste områdene.

– Ja, det er ikke alle som har mulighet til å få hjelp av foreldrene sine, og det kan selvfølgelig skape et visst klasseskille, men sånn er livet. Noen er heldigere enn andre, sier Hveem.

Rentekrav. KLP Banken krever at man skal kunne takle en renteoppgang på 5 prosentpoeng fra dagens rente når man inngår en boliglånsavtale. Det vil si en lånerente på nesten ni prosent nå.

Tilsynskrav: Det er Finanstilsynet som krever at man skal kunne klare et påslag på fem prosentpoeng. Dette ble på nytt presisert av Finanstilsynets sjef, Morten Baltzersen tidligere i høst.

Foto: SCANPIX

Dette er også et krav fra Finanstilsynet. Les mer om dette her: Bankene krever at du tåler rentesjokk

Skal fraråde. Ifølge retningslinjene fra Finanstilsynet vil det si at dersom du ikke klarer å betjene et lån med fem prosent høyere rente, skal banken nekte deg lån. I hvert fall så mye som du ønsker.

– Jeg synes at Finanstilsynet har tatt kraftig i med å kreve at man skal tåle fem prosentpoengs oppgang i renten. Likevel er det bra at man stiller krav til god sikkerhet og en viss andel egenkapital. Kanskje man heller burde gjort mer som i Danmark, der man anbefaler fastrentelån til de som ikke klare store renteøkninger? sier Dag Jørgen Hveem.

All gjeld skal telle. Det er presisert i retningslinjene fra Finanstilsynet at din og din families totale økonomiske situasjon, inkludert all gjeld og andre utgifter, skal tas hensyn til. Har du kredittkortgjeld, billån eller studielån, skal altså dette regnes med i din totale gjeldsbelastning.

Det er imidlertid få som tror renten vil stige med fem prosentpoeng med det første. Du kan faktisk binde renten på boliglånet i ti år til litt over 4 prosent nominell rente i dag.

Sjekk hvor du får lavest fastrente nå, med Dine Pengers fastrentekalkulator.

Les også: Rush for å binde renten

Må kutte mer. Dersom renten stiger, er det mange som må kutte forbruket sitt betraktelig. Det er først og fremst ferier, oppussing og innkjøp av store husholdningsartikler (som møbler, hvite- og brunevarer) som må vike, ifølge undersøkelsen fra KLP.

43 prosent svarer også at høyere rente vil føre til at de setter av mindre til sparing enn i dag.

– Ved en renteoppgang er det alltid noen som vil få problemer, og noen har det allerede i dag, men mer generelt er det ingen grunn til bekymring for at vi ikke skal tåle høyere rente, mener Hveem.

– Vi økte sparingen vår med 70 milliarder i første kvartal i år, og det er en stor fleksibilitet i økonomien til folk flest. Selv om det kanskje ikke oppleves slik i dag, har de fleste mye å gå på å kan spare mye på å vise litt mer edruelighet, mener han.

Les også: Enorm verdistigning i boligmarkedet

Lav inntekt er vanskeligst. Ikke overraskende er det personer med husstandsinntekt under 600.000 kroner som vil ha størst problemer med en rente på 7 prosent. 37 prosent oppgir at de kan takle en slik rente, mens blant de med husstandsinntekt på over 1 million kroner oppgir 69 prosent at de vil kunne håndtere en rente på 7 prosent uten å redusere forbruket betydelig.

Menn er mest optimistiske til egen økonomi. 54 prosent av mennene mener de tåler rente på 7 prosent, mot 39 prosent av kvinnene.

Les også:Billig lån i lang tid

Tips: Betal ned ekstra nå! Dine Penger mener at du bør prioritere å betale ned ekstra på boliglånet nå mens renten er lav. Ved å betale større avdrag nå, kommer du raskere ned på en mer komfortabelt lånenivå - kanskje under 75 prosent av markedsverdi.

Da har du muligheten til å refinansiere lånet og få en lavere lånerente. På den måten er økonomien din også mindre sårbar for konjunktursvingninger.

Les også:Rekordmange vil betale ekstra på boliglånet

Tabellen under viser hva en renteøkning på fem prosentpoeng fra dagens nivå vil utgjøre i økte terminbeløp for lånet ditt:

Beregninger: Dine Penger

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Disse vil lempe på egenkapitalkravet: Vil gjøre det lettere for unge å kjøpe bolig

  2. Små ekstra-beløp gir store gevinster: Slik kan unge bygge opp egenkapitalen raskere

  3. Se hvor dyrt lånet ditt kan bli: Bankene krever at du tåler rentesjokk

  4. Annonsørinnhold

  5. Advarer unge boligkjøpere mot «egenkapitalfella»

  6. Boligeksperter:- Økt klasseskille er prisen å betale