Full stopp i boligbygging

Halvparten så mange leiligheter bygges i forhold til i fjor.

FLATER UT: - Arbeidsledighet og rentekutt balansererer hverandre, mener First-analytiker.

Håkon Mosvold Larsen
  • Marthe Skaar
Publisert:

Fersk statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) som ble sluppet i dag viser en nedgang på 40 prosent for leiligheter i hele landet.

Størst nedgang ser vi i Tromsø. Her er det ikke registert noen igangsatte leiligheter hittil i år mot 338 i første halvår i fjor. Dermed har det stoppet helt opp i ishavsbyen.

I Trondheim har igangsettingen falt med over 90 prosent fra i fjor. I år er det igangsatt kun 31 leiligheter i blokk mot 347 i fjor, mens det i Oslo er påbegynt bygging av 736 leiligheter i første halvår - en nedgang på over 50 prosent siden samme periode i fjor.

I Bergen og Stavanger ser vi en nedgang på 32 og 42 prosent.

Bekrefter tidligere rapporter

Totalt for hele landet er det påbegynt bygging av 4.802 nye boliger i boligblokker - 3.203 færre enn i første halvår i fjor.

Mens det nå bygges langt flere leiligheter har boligbyggerne skrudd opp takten på bygging av eneboliger. Den ferske statistikken fra SSB viser at byggingen av eneboliger stiger med seks prosent i forhold til første halvår i 2007.

Den ferske statistikken bekrefter dermed tidligere rapporter om at det er full stans i boligbyggingen i Norge.

For halvannen uke siden publiserte Boligprodusentenes Forening (BPF) og Prognosesenteret en kvartalsrapport som viser at salget av nye boliger faller med hele 34,2 prosent i forhold til andre kvartal i fjor.

Les også: Kollaps i boligsalget

Fortsetter den utviklingen man har sett så langt i år, vil igangsettingen ifølge BPF ligge ned mot 20 000 enheter i år. Dette betyr at frafall på 12 000 boligenheter på ett år, hvorav 8.000 er leiligheter, ifølge statistikken.

Dermed er det elendig salg av nye leiligheter som drar ned statistikken.

Stansen ibyggingen fører til at flere boligbyggere nå har begynt å slite. Fornebu-giganten Scandinavian Property meldte for to uker siden om gigantunderskudd og full stopp i boligsalget. De store aktørene i markedet tror at flere av de mindre aktørene kan måtte kaste inn håndkle fremover.

Bygges flere hytter

Mens det er bråstopp for leligheter er byggingen av fritidsboliger på et historisk høyt nivå. Tallene fra SSB viser en vekst i påbegynte kvadratmeter på nær 12 prosent sammenlignet med første halvår i fjor.

Det er likevel indikasjoner på at det også stopper opp her: Det igangsettes nemlig 10 prosent færre kvadratmeter i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. SSB understreker imidlertid at det er noen forsinkelser i innrapporterting fra kommunene og at fallet i andre kvartal dermed antas å ligge noe lavere.

Igangsettingen av kontor- og forretningsbygg stiger også og vi ser en økning på 19 prosent fra første halvår i fjor.

Prisfall for boliger

Mens nyboligsalget av leiligheter har stoppet opp faller prisen på brukte boliger.

Les også: Tung start på bolighøsten

De sesongjusterte boligprisene faller med 1,1 prosent fra juli til august. Ikke korrigert stiger prisene med 1,4 prosent, ifølge eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk som ble sluppet i går. For året har prisen falt med over 4 prosent.

Nå regner selv meglerne med at prisoppgangen uteblir i 2008, og et pessimistisk marked kan gi en tung bolighøst.

Venter konkursrush etter boligkollapsen

Les flere saker hos E24

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Bråstopp i boligbyggingen

  2. Høyeste nyboligsalg siden 1999

  3. Drastisk nedgang for boligbygging

  4. Bygges flere eneboliger

  5. Størst økning i næringsareal