Her er renteverstingene

Gjensidige Bank, Sparebanken Pluss og Landkreditt Bank har kuttet renten minst gjennom finanskrisen. Storbankene sjokkerer.

Administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund gyver løs på sommeren med ny motorsag. Han anbefaler en tur innom banken i ferien, for å kutte renten. Foto: Tore Kristiansen
Publisert:

Det viser VG Dine Pengers ferske rentebarometer.
- Forbrukerne bør bruke noen timer av ferien til å gå i banken med den oversikten her. Er du kunde i en bank som har kuttet minst eller som har høyere rente enn andre banker, er jeg sikker på at du kan presse banken din til å sette ned renten, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.
VG har i samarbeid med Dine Penger laget et rentebarometer som viser hvor mye de 17 største bankene i Norge har satt ned renten siden rentetoppen i fjor høst.

Kalkulator:

Finn beste boliglån her

Her er hovedfunnene:

De verste bankene har bare kuttet med 4-4,15 prosentpoeng. De beste bankene har kuttet med 4,8-4,9 prosentpoeng.
Billigste rente er nå under tre prosent, mens banken med dårligst rente er Landkreditt Bank. Der betaler kundene 3,55 prosent for et lån på en million kroner.
Flere av de store bankene, inkludert DnB NOR og Nordea, er blant bankene som har kuttet mest. Mens sentralbankrenten er satt ned med 4,5 prosentpoeng siden i oktober, har flere banker redusert renten opp mot fem prosent.

Glade

- Vi er svært glade for at deres rentebarometer viser at vi er blant dem som har kuttet mest og at vi har kuttet mer enn Norges Bank, sier informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR.
Hovedårsaken til at de har kuttet mer enn Norges Bank, er at pengemarkedsrenten bankene betaler for å hente penger, lå meget høyt i høst.
- Ja, vi forsøkte å formidle i høst at prisen vi betalte i markedet lå mye høyere enn Norges Bank-renten. Vi lovet å sette ned renten straks der var grunnlag for det, sier Rasmussen.
- Men dere ble presset kraftig og var sist ute med det første store kuttet?
- Det dreide seg faktisk ikke om mer enn fem dager. Vi ønsker å være sikre på at pengemarkedsrenten gikk ned, før vi satte ned renten.

Kalkulator:

Sjekk hvor mye du kan låne

Gode argumenter

Peter Batta representerer 151.000 huseiere. Han anbefaler ikke folk å skifte bank denne gangen, men å presse banken du allerede er kunde i.
- Å presse egen bank er bedre enn å skifte. Ta en hyggelig kontakt med banken. De fleste vil ha tre gode argumenter som gjør at banken senker renten:

1.

Du har nedbetalt deler av lånet siden låneopptak.

2

. Det gir bedre sikkerhet for banken.

3.

Lønnen har økt siden låneopptak.
- Hvis ikke det hjelper, får du ta med deg rentebarometeret og si at den og den banken har så mye bedre rente.
- Nytter ikke det presset, får du vurdere å bytte bank. Den trusselen hjelper som regel, fordi bankene er veldig interessert i å beholde deg som kunde, sier Batta.

Leserne diskuterer:

Lav rente i mange år?

- Presset DnB NOR

- DnB NOR ble presset til å senke renten i høst, men i dag er det riktig å gi den banken og flere av de andre storbankene ros for å ha gått foran og kuttet mest gjennom finanskrisen, sier sjefredaktør Tom Staavi i Dine Penger.
- DnB NOR får som Norges største bank mye kjeft, men denne gangen har de gjort en god jobb, sier han.
LO-leder Roar Flåthen ber bankene vise ansvar. Han ber verstingene kutte renten mer.
- Vi oppfordrer dem til å vise ansvar og gjennom rentekutt bidra til at økonomien stimuleres. På den måten vil de bidra til at mange ikke blir arbeidsløse, ved at folk handler litt mer og får hjulene i gang igjen, sier han.

Vær krevende

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) gir følgende råd:
- Sammenlign bankenes betingelser og velg de beste. Bruk gjerne Finansportalen. Vær en kritisk og krevende kunde.

Kilde: Dine Penger, VG.

- Vil kutte i løpet av uken

Renteverstingen Landkreditt Bank er den eneste som ikke hat kuttet etter at Norges Bank senket styringsrenten sist. Nå er presset stort på etternøleren:
- Det er tøff konkurranse om dagen, og det er sunt for kundene, konstaterer banksjef i Landkreditt Bank, Unn Benco Arntzen.
Men også her ligger rentekuttet rett rundt hjørnet:
- Vi kommer til å sette ned renten i løpet av uken, sier Arntzen.

Publisert:

Her kan du lese mer om