Slik kan du unngå inkasso

Risikoen for at du ender opp med betalingsanmerkninger øker kraftig når du flytter hjemmefra. Last ned Dine Pengers månedsbudsjett og ta kontroll over økonomien din.

Sett opp et budsjett for det kommende året. Med budsjettet får du en ryddig økonomi. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert:

Bare én prosent av 20-åringene her i landet har betalingsanmerkning, men hele fem prosent av 23-åringene har betalingsanmerkninger.
Det er når unge flytter fra foreldrehjemmet og må ta ansvar for sin egen økonomi, som problemene oppstår.
Det viser en analyse av kvartalstallene for betalingsanmerkninger siste år som kredittopplysningsbyrået Experian har gjennomført.

Unge skylder en halv milliard kroner

Rundt 14.000 unge i alderen 20-24 år er registrert med betalingsanmerkning. Kravene utgjør til sammen rundt en halv milliard kroner.
- Ungdommer i denne alderen flytter hjemmefra og står plutselig ansvarlig for sin egen økonomi. Og et antall av disse ungdommene forstår kanskje ikke hvilket ansvar de har når de inngår en avtale, sier direktør Gabor Molnar i Experian til Dine Penger.

Enklere å sette seg i gjeld

Kredittkort og kredittkjøp er blitt mye mer lettilgjenglig de siste 7-10 årene, mener Gabor Molnar.
Ifølge inkassoselskapet Aktiv Kapital er det ofte småregninger som fører til at unge får inkassokrav mot seg. Det kan være kredittkjøp, mobilregninger eller postordrekjøp. I verste fall ender det med betalingsanmerkning.
- Dagens unge er eksponert for mange tilbud. Det er fristende å kjøpe kostbar forbrukerelektronikk. Nettkjøp med kredittkort gjør det enkelt å sette seg i gjeld, sier direktør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital til Dine Penger.

Store konsekvenser

Konsekvensen av at du får en betalingsanmerkning er stor.
Du får problemer med å ta opp boliglån og billån og problemer med å tegne mobilabonnement. Og det blir problemer med å få kredittkort.
- I alle situasjoner der det blir tatt kredittopplysninger på deg, vil du få problemer. Det blir en ond sirkel, sier Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital, til Dine Penger.
Hvis du får betalingsproblemer, er det viktig å ta kontakt med dem du skylder penger for å diskutere en løsning.

LES OGSÅ:

15 råd til bedre studentøkonomi

Lag budsjett

Mange ferske studenter får problemer med å gjøre opp for seg utover høsten når studielånet er brukt opp og utgiftene blir for høye.
- Skaff deg oversikt over løpende inntekter og utgifter i et månedsbudsjett. Og sett til side penger slik at du kan betale dine regninger, sier Rolf Wilhelmsen til Dine Penger.
Med

Dine Pengers månedsbudsjett

i Excelformat kan du planlegge for å få kontroll på din pengebruk i 2010.
Regnearket kan brukes av alle som har Excel 2003 eller Excel 2007. Eldre versjoner av Excel vil ikke ha støtte for regnearket.

LES OGSÅ:

Du kan miste stipendet

Slik fyller du ut budsjettet

Start med å legge inn opplysninger om antall familiemedlemmer under «Familieopplysninger».
Da vil utgifter til mat, klær og sko og en del annet bli regnet ut automatisk, uansett hvor mange dere er i husholdningen din.
Etterpå kan du kan bruke knappene til venstre i regnearket for å navigere mellom de forskjellige delene (har du problemer med makroer, bruk faner nederst i regnearket).
Klikk på «Månedsbudsjett» og legg inn saldoen ved periodens begynnelse. Regnearket beregner saldoen månedlig deretter. Så er det bare å legge inn tallene som gjelder din økonomi.

Last ned:

Dine Pengers månedsbudsjett

Legg til egne tall

Dersom du vil legge til andre utgifter enn de som er forhåndsutfylt i regnearket, kan du bruke felter som er merket «Egne poster» eller døpe om andre poster til det du ønsker.
Når du skal ta en utskrift, bruk utskriftsvalget i venstremenyen i månedsbudsjettet eller bruk fane «Utskrift». Da får du en penere utskrift.

Klarer du å følge budsjettet?

Å lage et budsjett er bare halve jobben. Husk at du må følge opp budsjettet med faktiske tall og se om du klarer å følge budsjettet eller om budsjettet bør justeres.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om