Energimerking viktig for boligkjøpere

I en fersk undersøkelse som eiendomsmegleren Krogsveen står bak, oppgir 4 av 10 at energimerking har betydning ved boligkjøp. - Positivt, mener NVE, men sier samtidig at høye strømregninger kan ha påvirket resultatet.

POSITIVE: Skal man tro resultatene i en fersk undersøkelse, har energimerking betydning for boligkjøpere. Foto: Colourbox/Montasje: Dine Penger

  • Astrid Dalen
Publisert:

Fra og med 1. juli i fjor ble det obligatorisk for boligselgere å energimerke boligen sin.
Norges vassdrag- og energidirektorat opplyser at 50.000 private nå har gjennomført en nettbasert energitest på boligen sin.

Du kan se tabell som viser karakterfordelingen nederst i artikkelen.

LES OGSÅ:

Slik blir den nye boligattesten

Betydning for boligkjøp

Det har vært usikkerhet rundt hvilken betydningen energimerkingen faktisk vil få for boligkjøperne.
Men en fersk undersøkelse gjennomført av Sentio research på oppdrag for eiendomsmeglerfirmaet Krogsveen viser at 40 prosent av de spurte sier at energimerkingen har betydning for boligkjøpet deres.

Den røde søylen viser svarene til dem som har kjøpt eller solgt bolig de siste to årene, mens blå søylen viser svarene til dem som ikke har kjøpt eller solgt bolig. Kilde: Krogsveen/Sentio

- En energieffektiv bolig tilsvarer også som regel en kostnadseffektiv bolig. Jeg tror en kombinasjon av dette, og økt fokus på miljø er med på å bidra til en såpass bevisst holdning, sier salgsdirektør i Krogsveen, Karsten Onsrud.

- Høye strømregninger

Senior kommunikasjonsrådgiver i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Hilde Totland Harket, påpeker at resultatene i undersøkelsen kan være preget av årstiden vi er inne i - og de høye strømregningene mange har fått.
- Men, i og med at ordningen er såpass ny, synes jeg det er positivt at nesten halvparten av de spurte mener energimerkingen har betydning, sier Harket.
Hun legger til at ordningen er laget for at forbrukerne skal kunne få informasjon om energistandarden på boligen, og hvilke driftsutgifter man må regne med på sikt.
- Dette er ikke minst viktig, da vi forventer høye strømregninger også i nærmeste fremtid, sier Harket.

LES OGSÅ:

Mye å spare med riktig energimerke

- Nyttig før oppussing

Hun sier at NVE er veldig fornøyde med at 50.000 nå har energimerket boligene sine, og at de håper at enda flere ser nytten av å gjøre det.
- Også de som ikke er i en salgssituasjon kan ha nytte av å ta energitesten. Da får man hentet ut både en karakter og en tiltaksliste. Skal man pusse opp uansett, kan det lønne seg å gjøre boligen mer energieffektiv samtidig, anbefaler Harket.

LES OGSÅ:

Lag energiattest for boligen din

- Liten effekt foreløpig

Direktør i Norges eiendomsmeglerforbund, NEF, Finn Tveter, mener at man ikke kan forvente at verdien av energimerkingen skal synes allerede etter et halvt år.
- På dette tidspunktet ser man ikke effekten av energimerkingen, bortsett kanskje fra de boligene som har karakter C eller bedre. Det store grosset av boliger får jo også karakter D, E og F, så man vil kanskje se bedre om en fem års tid hva dette faktisk vil bety i markedet, sier Tveter.

- Fornuftige forbrukere

Han tror også at årsaken til at så mange i undersøkelsen svarte at energimerkingen har betydning, kan ha noe med høye strømregninger å gjøre.
- Men samtidig synes jeg ikke vi skal undervurdere forbrukerne. De fleste vil jo tenke litt lenger enn bare neste strømregning, og tenke at det er fornuftig med en energieffektiv bolig, sier Tveter.
Han legger til at han synes det er smart å begynne i det spede med at boligselgerne fyller ut en ganske enkel «selvangivelse» men ser for seg i fremtiden at man kanskje kan ha energimerkingen som en del av en fullstendig boligtilstandsrapport.

Oversikt over karakterfordeling så langt:

Kilde: NVE

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Bryr oss lite om energimerking

  2. - Boligeierne er blitt lurt

  3. - Må pusse opp smartere

  4. Meglersjef bekymret over rentekutt

  5. – Rystet over situasjonen i Norge