1 av 4 planlegger å bruke mer enn 40.000 kroner: Vi pusser opp for 60 milliarder i år

En av fire kommer til å bruke mer enn 40.000 kroner på oppussing i høst og vinter. Merverdi ved senere salg kan likevel ikke garanteres, sier forbrukerøkonom.

Oppussing, ja takk. Åtte av ti nordmenn planlegger oppussing de nærmeste månedene, det viser fersk statistikk fra Finn Oppdrag.
Publisert: Publisert:

Oppussing er en folkehobby. Nordmenn pusser opp for hele 60 milliarder i året, viser tall fra Prognosesenteret. Av disse 60 milliardene går rundt 40 milliarder til nødvendig vedlikehold for å opprettholde boligens verdi.

Neste år ventes en ytterligere økning på to milliarder kroner.

Oppussing smitter.– Vi ser at oppussingsprosjektene har en tendens til å bli større enn først antatt. Dette gjelder spesielt når oppussing av bad og kjøkken settes i gang, sier Bjørn-Erik Øye.

– Nordmenn pusser opp som aldri før, og vi holder oss fremdeles i verdenstoppen. I gjennomsnitt bruker vi 23.000 kroner hver i oppussing i året på hjemmet. Det er dobbelt så mye som gjennomsnittet for Europa, sier Bjørn- Erik Øye i Prognosesenteret.

Les også: Boligklagene doblet, slik unngår du dem

Han opplyser videre at i tillegg bruker vi mellom syv og åtte milliarder på å gjøre hyttene finere og i bedre stand årlig.

30- og 40-åringer bruker mest. Det er de i 30- og 40- årene som har de største budsjettene.

Det viser en undersøkelse utført av Norstat for FINN oppdrag.

Syv prosent av dem har et oppussingsbudsjett på 500.000 kroner eller mer.

Til sammenligning er det kun to prosent av de som har fylt 50 år som har det samme budsjettet.

Les på DP+:Bedre pris med styling

Nordlendinger har størst budsjett. Av de som planlegger oppussing med en prislapp på 500.000 kroner eller mer, er nordlendingene de mest ivrige.

Seks prosent av nordlendingene planlegger å bruke mer enn 500.000 kroner. Til sammenligning planlegger kun en prosent av vestlendingene og to prosent av innbyggerne i Midt-Norge. Tre prosent av østlendingene har samme budsjett.

Så mye planlegger vi å bruke på oppussing

Under 5000 kroner: 21 prosent
5000 - 20.000 kroner: 24 prosent
21.000 - 60.000 kroner: 18 prosent
61.000 -100.000 kroner: 6 prosent
Mellom 100.000 og 200.000 kroner: 7 prosent
Mellom 201.000 og 300.000 kroner: 2 prosent
Mellom 301.000 og 500.000 kroner: 0 prosent
Over 500.000 kroner: 3 prosent
Ingenting 19 prosent.

Les også:Slik utnytter du verdistigningen på boligen

Økonomi og interiør i ett. Ikke kast deg på trender, kjør heller et klassisk interiør. Det trenger du ikke å skifte ut så ofte, råder forbrukerøkonomen Christine Warloe i Nordea.

Merverdi kan ikke garanteres. En av fire setter av mellom 40.000 kroner og en halv million kroner eller mer. Det skremmer forbrukerøkonomen Christine Warloe i Nordea.

– Beløper på over 40.00 kroner er langt mer enn det som regnes som et vanlig vedlikeholdsbudsjett for én sesong. Du bør være forsiktig med å bruke alle sparepengene på oppussing, for man får ikke nødvendigvis igjen for det ved et salg, sier Warloe.

Hun anbefaler likevel at du setter av litt midler til oppgradering av bolig hvert år.

– Noe av pengene nordmenn setter av til oppussing bør heller gå til vedlikehold. Er det feil eller mangler ved boligen din kan disse raskt komme opp i millionklassen. Dyre skader bør forhindres, sier Christine Warloe.

Les også:Regn med høstkupp på hytter

Opprett vedlikeholdskonto. – Det kan være en idè å opprette en vedlikeholdskonto, som du benytter deg av ved mindre oppussingsprosjekter. Sparer du til større jobber, bør du heller nedbetale på boliglånet, og eventuelt ta opp ekstra lån igjen når oppgraderingen settes i gang. På den måten sparer du renteutgifter, sier Christine Warloe.

Oppussing koster. – Større prosjekter som nytt bad eller kjøkken koster gjerne litt. Det samme gjelder omfattende elektrikerarbeid, energibesparende løsninger og storoppussing av tak og vegger, sier direktør i Finn oppdrag, Ole Kristian Ullereng.

For flere nyheter om privatøkonomi- følg oss på Facebook

Hjemmekjære nordmenn. En av grunnene til at nordmenn valfarter til oppussingsarbeid er at vi tilbringer mye tid i hjemmet. Mørketid og kulde kan være noe av grunnen til det.

– I tillegg eier mange egen bolig. Det kan bidra til at vi er ekstra opptatte av å ha det pent hjemme, og villige til å bruke penger på dette, sier Ole Kristian Ullereng, direktør i Finn oppdrag.

Om undersøkelsen. Undersøkelsen er utført av Norstat på vegne av FINN oppdrag i september 2012. 1000 respondenter deltok i webundersøkelsen som ble gjennomført på e-post. Spørsmålene omhandlet planer og holdninger rundt oppgradering av bolig.

For ordens skyld: Finn og Dine Penger er begge eiet av Schibsted. Sammen eier Dine Penger og Finn låneformidlingstjenesten Penger.no.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om