Mer i lønningsposen, men: Nei, det er ikke halv skatt i desember!

Det vi omtaler som «halv skatt» i desember er egentlig bare halvt skattetrekk. Skatten har du allerede betalt. Men det kan faktisk være lurt å be om fullt skattetrekk for desember.

Mer å rutte med: Du får mer penger i lommeboken i desember fordi det er halvt skattetrekk.
  • Carsten Henrik Pihl
Publisert:

Statlig tvangssparing. Det er en gledelig nyhet for de fleste å få mer penger på konto i desember. Men egentlig er det et resultat av statlig tvangssparing.

I Norge er det slik at skattetrekket på lønn er halvt i desember, og at man slipper skattetrekk på en måned i juni. Men tro ikke at du slipper unna med mindre skatt.

Reglene er slik at det trekkes inn mer skatt de andre 10 1/2 månedene i året, slik at staten får sitt.

Reglene stammer fra1950-tallet, og hensikten med økt utbetaling i desember var å sørge for at folk hadde penger til jul.

Reglene finnes i skattebetalingslovens paragraf 5-7 1 (a)

Du kan velge det bort. Du ikke «godta» halvt skattetrekk i desember. Du kan si fra til arbeidsgiver at du ønsker å få trukket vanlig skatt også i desember.

Dette kan være aktuelt hvis du har betalt inn for lite skatt gjennom året, og risikerer restskatt når skatteoppgjøret for 2012 kommer til våren.

Dette kan du for eksempel gjøre hvis du har hatt endringer på inntekts- og fradragssiden i 2012 som det ikke har vært tatt hensyn til i skattekortet:

  • Du har mindre fradrag i 2012 enn det som står i skattekortet. Det vil særlig være mindre rentefradrag fordi du har betalt ned gjeld, flyttet til billigere bolig el.
  • Du har mye høyere inntekt i 2012 enn det som står i skattekortet. Tabellkort tar høyde for inntektsendringer, men store endringer fanges ikke så godt opp.

En del endrer skattekortene, men ikke i desember, viser Skattedirektoratets egne tall:

– I november 2012 var det 11.532 som endret skattekortet, mens i desember i fjor var det bare 1782 som endret skattekortet. Det kan jo også være arbeidstakere som ber arbeidsgiver trekker mer i skatt enn skattekortet tilsier, men det har vi ikke oversikt over, forteller kommuniasjonsrådgiver Anne Kirkhusmo i Skattedirektoratet.

Restskatt er ikke farlig. Nå er ikke restskatt farlig i seg selv, det er penger du skylder staten, og du slipper renter hvis gjør opp for deg før 31. mai neste år:

Ikke farlig: Husk at restskatt ikke er farlig, minner Jan Arild Snoen i Minerva på. Men man bør ha satt av penger til å betale den.

– Det er aldeles utmerket å betale feil skatt, dersom det betyr lavere skattetrekk enn fasiten tilsier, så lenge man isteden betaler inn det manglende beløpet innen utgangen av mai året etter, kommenterer Jan Arild Snoen, kommentator på Minerva.

Han presiserer at man må gjøre opp for seg i tide:

– Istedenfor å trekke mer skatt, er løsningen ganske enkel – å betale inn det som mangler før 31. mai året etter. Da belaster ikke skatteetaten deg med renter, sier han.

Men det er altså lurt å være klar over om man får en baksmell:

– En uventet baksmell på skatten kan være en psykisk belastning for mange, særlig dersom de ikke har penger for hånden til å betale den, poengterer Snoen.

Også for stønader

Halv skatt er for de som får lønn. Stønader fra Nav får også halv skatt, men her er systemet litt ulikt:

Er du sykmeldt i perioden 1.-15. desember blir det ikke trukket skatt. Er du sykmeldt i perioden 16.-31. desember er det vanlig skattetrekk.

Geir Haugen i Mediestaben hos Nav forteller at dette er fordi disse stønadene er dagsatser:

– Sykepenger, pleiepenger og foreldrepenger beregnes ut fra dagsatser i vårt datasystem. Et eksempel: Er du sykmeldt fra og med 10. til og med 20. desember så er 6 dager skattefrie og 5 dager med skatt, forteller Haugen.

Er du hundre prosent sykmeldt i hele perioden betyr det halv skatt i desember.

Alders- og uførepensjon betales ut trekkfritt. Full liste finner du hos Nav her.

Hva mener du?

Er det bra å få halvt skattetrekk – og dermed mer i lommeboken – i desember, eller ville du gjerne spart pengene selv? Si din mening i kommentarfeltet under.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Du får mer utbetalt, men: Det er IKKE halv skatt i desember

  2. Levér skattekortet nå

  3. Husk å endre skattekortet!

  4. Betal nå: Unngå renter på restskatten

  5. Nå kommer skattekortene, pass på fellene