Dra til passkontoret nå - unngå dyrt nødpass

Trenger du nytt pass før ferien, bør du skaffe deg det nå. Da slipper du sommerkøen på passkontoret og kanskje et rådyrt nødpass.

GÅTT UT: Har passet ditt gått ut, er det ingen grunn til å vente. Foto: Scanpix.
Publisert:

April, mai og juni er høysesong på passkontoret. Trenger du nytt pass før ferien, er det derfor ingen grunn til å vente.
- Det er veldig varierende hvor lang køen er på passkontoret, så det er umulig å si når folk bør komme for å søke om pass. Men vi vet av erfaring av jo nærmere vi kommer skoleferien, jo lengre blir køen også, forteller avdelingsleder i bevillingsavsnittet i Oslo politidistrikt, Gitte Hessenschmidt, til Dine Penger.

Pris og gyldighetstid varierer

For personer over 16 år koster pass 450 kroner, og er gyldig i 10 år. Pass for barn under 16 år koster 270 kroner.
Gyldighetstiden for barn mellom 0-5 år er 2 år, for barn mellom 5-10 år, er 3 år, mens det for barn mellom 10-16 år er 5 år.

1440 kroner på flyplassen?

Nødpass koster like mye som et vanlig pass, men varer bare for en reise.
En familie på fire som må ha nødpass, må i så fall ut med 1440 kroner ekstra for en reise.
Du får nødpass på passkontoret og på flyplasser.

LES OGSÅ:

Rekordbillig valuta

Dropper lørsdagsåpent

I fjor hadde passkontoret i Oslo på Grønland åpent en lørdag i mai for å få unna køen, men det blir det ikke noe av i år.
- Vi har vurderte det dit hen at det ikke er nødvendig å holde åpent på noen lørdager i år. Vi har lange åpningstider mandager og tirsdager så vi får køen unna, sier Hessenschmidt.

God kapasitet

Hessenschmidt opplyser at de som søker om pass nå om dagen, må vente rundt 3-4 dager til de har det i postkassen. Men påpeker samtidig at garantitiden er 10 dager.
- Akkurat nå er ikke ventetiden så lang, men de som vet de skal ut og reise, bør søke om pass god tid i forveien, sier Hessenschmidt.

LES OGSÅ:

Så mye koster fritidsaktivitetene

Kan prioritere

Finner du ut at passet har gått ut og du skal reise om bare noen dager, kan passkontoret i enkelte tilfeller prioritere deg.
Da kan du få passet dagen etter hvis du henter det på passkontoret. Men du kan ikke basere deg på å komme foran i køen.
- Har ikke passkontoret kapasitet til dette, må man få nødpass, forteller Hessenschmidt.

Maskinlesbart pass i USA

Skal du reise til USA må du ha maskinlesbart pass og noen land krever at passet er gyldig tre måneder etter planlagt hjemreise.
- På

Landsider.no

finner du hvilke regler som gjelder for det landet du skal reise til, opplyser Hessenschmidt.
Skal du reise til Indonesia, Singapore, Thailand, Malaysia, Brunei eller Filippinene krever myndighetene der at passet ditt varer i seks måneder i tillegg til oppholdstiden.

Les mer her

Passkontoret på Grønland i Oslo

holder åpent mandag og tirsdag fra klokken 8:00 - 18:00. Onsdag og fredag fra klokken 08:00 - 15:00, og torsdag fra klokken 09:00 - 15:00.

Bor du i Bergen

må du til Bergen sentrum poliistajon. Passkontoret er åpent hverdager fra klokken 08:30 - 14:30. Untatt torsdag da er passkontoret åpent til 17:00.

Trondheim:

Sentrum politistasjon har åpningstider fra klokken 08:15-13.00. Untatt torsdager hvor åpningstiden er 15:00-18:00.

Trømsø:

Politihuset i Tromsø har åpent hverdager fra 08:15 - 14:00.
For å finne åpningstider for ditt lokale passkontor, finner du det ved å søke opp ditt politidistrikt på

her

.
Du trenger ikke lenger å ta med passbildet når du skal søke om pass. På veldig små barn kan det være lurt å ta et passbilde på forhånd.

Les mer om Politiets bildekrav her

Dette må du huske

Er ditt gamle pass gyldig eller det er mindre enn tre måneder siden det har utløpt, gjelder det som legitimasjon for å få nytt pass. Hvis ikke gjelder følgende som legitimasjon:

- Gyldig norsk førerkort

eller annet minst like sikkert identitetskort med bilde og fødselsnummer, for eksempel bankkort med bilde.

- Statsborgervedtak og statsborgerbrev

dersom du tidligere har vært utenlandsk statsborger.
Les mer om pass på

Politi.no

Barn må selv møte opp

Barn under 18 år må selv møte opp på passkontoret, dette gjelder også spedbarn. Minst en forelder må være med.
Ved felles foreldreansvar må begge foreldrene være med, eller en av foreldrene må være med samt ha med fullmakt og legitimasjon fra den andre.

Ta med pass på tur!

Generelt oppfordrer Politiet at du tar med pass på alle utenlandsreiser, også på reiser innenfor Schengen-området. Kun pass er gyldig som reise- og ID-dokument utstedt av norske myndigheter, og bekreftelse på norsk statsborgerskap.
Fly- og fergeselskaper og hoteller krever ofte pass ved innsjekking.

Brud på tur?

Husk at billett og pass må være utstedt i samme navn. Har du for eksempel giftet deg og endret navn, og flybilletten er utstedt i ditt nye navn, må du påregne problemer ved innsjekking på fly hvis du benytter pass med tidligere navn.
Selv om norske borgere ikke er underlagt regulær passplikt ved grensepasseringer innen Schengen-området, forekommer det av og til kontroller av reisedokumenter og identifikasjonspapirer. Grensekontroll på indre Schengen-grenser kan bli innført på kort varsel.

Publisert:

Her kan du lese mer om