Her kan det ta flere måneder å få solgt boligen sin

Usikkerheten i arbeidsmarkedet setter sitt preg på boligmarkedet på Nordvestlandet.

TØFFE TIDER: Oljebremsen merkes i Kristiansunds boligmarked.

Foto: Bjørn S. Delebekk VG
  • Tone Iren Sørheim
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Eiendomsmeglerne lokker med «Ny pris!» i salgsannonsene for boliger i Møre og Romsdal i håp om å få nye interessenter til visning.

Fagansvarlig avdeling Sør for Møre Eiendomsmegling, Odd Arild Sæther, forteller at markedet er blitt mer variert som følge av oljebremsen.

– Enkelte plasser går ting med en gang og noen ganger høyere enn man ville tro. Andre plasser er det lokale forhold som spiller inn. Det er gjerne steder hvor offshoreindustrien skaper litt urolighet med oppsigelser. Det er veldig lokale variasjoner, sier han til E24.

Les også

Kjenner du «kobra-taktikken»? Her er bud-knepene du kan møte på boligjakt

–Møre og Romsdal er ytterpunkter

– Ulsteinvik og Fosnavåg, slike steder som ligger nærmest offshoremarkedet, vil nok merke det. Bortsett fra offshore lever vi av fiske, og i den bransjen er det veldig gode tider. Det oppveier litt, sier han.

Daglig leder i Notar Romsdal Eiendomsmegling, Randi Hollingen.

Foto: Notar

Randi Hollingen, daglig leder og partner i Notar Romsdal eiendomsmegling, bekrefter at oljebremsen går hardest utover mindre lokalsamfunn på Sunnmøre.

– Møre og Romsdal er under ett midt imellom ytterkantene mellom Stavanger og Oslo. Det er store lokale forskjeller i fylket. Kristiansund er hardt rammet av oljebremsen, og der kan det ta flere måneder for å få solgt boligen.

– Bred næringsstruktur redder deler av boligmarkedet i byene Molde og Ålesund, men det er klart at kuttene i oljesektoren smitter over på boligmarkedene også i byene, sier hun.

Les også

Solid boligprisoppgang i mars

Høy arbeidsledighet i Kristiansund

Navs arbeidsledighetsstatistikk for mars viser at arbeidsledigheten har steget med hele 40 prosent det siste året i Møre og Romsdal.

Arbeidsledigheten i fylket er nå på 3,4 prosent, 0,1 prosentpoeng høyere enn landssnittet.

Av de største byene i fylket har Kristiansund en ledighet på hele 5,6 prosent, og dermed høyest av samtlige kommuner i Møre og Romsdal. I Ålesund er 3,5 prosent av arbeidsstyrken arbeidsledige, mot 3,0 prosent i Molde.

Arbeidsledigheten gjenspeiles i antall boliger ute på markedet.

MOLDE: Rosenes by opplever en forsiktig blomstring i byens boligmarkedet, til tross for flere kutt i byens oljenæring det siste året.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Oljeserviceselskapet FMC er blant selskapene som har kuttet i staben i Kristiansund.

Ålesund

Foto: Halvard Alvik NTB scanpix

Hollingen, som også er styreleder i Møre og Romsdal Eiendomsmeglerforening, forteller at det er fire ganger så mange bruktboliger til salgs i Kristiansund som i Molde. Byene som ligger en times kjøretid unna hverandre, er jevnstore i innbyggertall.

Mer forsiktige kjøpere

– Hvordan opplever du boligmarkedet i Kristiansund om dagen?

– De potensielle kjøperne er mer forsiktige nå, enn om det hadde vært et normal marked. Det er usikkerhet knyttet mot oljenæringen, sier Espen Bugge Larssen til E24, eiendomsmegler og partner i Vis eiendomsmegling.

– Hvor lenge ligger en typisk bolig ute på markedet?

– Den ligger ute i cirka fire måneder, opp en måned fra i fjor. Men det er en lysning i markedet, antall omsetninger har økt etter påske, og selgerne har startet å innse at det må forhandlinger til og at det er mer vanlig enn budrunder. Så nå satser vi på at det løsner og at boligkjøperne blir mer våryre, avslutter Kristiansund-megleren.

I Molde har stemningen snudd i markedet, fra stor usikkerhet i høst med færre på visning og færre omsetninger, til mer positive holdninger blant dem som møter opp nå, ifølge Randi Hollingen i Notar.

Omsetningstallene henger imidlertid etter og det er fremdeles færre omsetninger hittil i år, målt mot samme tid i fjor.

Les også

Historisk lavt tilbud av leiligheter gir meglerkrise

Positiv årsvekst

Men det er ikke tale om nedgang i boligprisene på årsbasis, slik situasjonen er i Rogaland, fylket med det hardest rammede boligmarkedet i landet.

Boligprisene i Møre og Romsdal har nemlig steget 2,2 prosent de siste tolv månedene. Det er likevel godt under landsgjennomsnittet på 5,6 prosent.

– I mars steg boligprisene med 1,6 prosent i fylket. Det er sterkt for området, avslutter Notar-megleren.

Utenom Ålesund er boligprisveksten på 1,4 prosent i Møre og Romsdal på årsbasis.

Oljeskillet

Siste boligprisstatistikk fra Eiendom Norge viser at boligmarkedet steg med 1,9 prosent i mars.

Administrerende direktør Christian Dreyer uttalte i den forbindelse at den geografiske todelingen av boligmarkedet i Norge hadde vært tydelig i perioden.

Fra Aust-Agder og nordover kysten er boligmarkedet svakere enn normalt, mens Østlandet og nordover har hatt en sterkere start på året.

En annen tendens i markedet er at kjøperne er blitt mer selektive, ifølge meglerne.

Tradisjonelt attraktive objekter prises dermed fortsatt høyt, selv i svake regioner.

– Det er gjerne litt mer selektivt i markedet når det er turbulens. Da begynner folk å tenke annerledes. Nå er det fremdeles slik at markedet tenker likt, og mange vil ha det samme. Man får en veldig høy pris på objektene alle vil ha, mens det er vanskelig med objekter som faller utenom, sier Sæther.

Les også

Disse boligtypene driver prisveksten i Oslo

Les også

Kjøpte for 6 millioner – pusset opp og solgte for 9,25

Les også

Nå stiger boligprisene også i Stavanger

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. De har Norges tregeste boligmarked

  2. Mandag kommer fasiten: Her spår meglere boligprisvekst

  3. – Vi må hele tiden rekalkulere hva leilighetene er verdt

  4. Annonsørinnhold

  5. Ferske boligpristall mandag: – Desember er en god salgsmåned

  6. Selger Oslo-boliger én million dyrere enn i fjor