Oljefondet investerer 10 milliarder i amerikansk eiendom

Oljefondet fortsetter jakten på kremeiendommer i Europa og USA. Denne gangen har de slått til i New York og Boston.

PÅ HANDLETUR: Bygget med skråtaket i sentrum av Boston, som kan skimtes i midten av bildet, er blant kontorbyggene Oljefondet nå har kjøpt i USA. Her slepes den amerikanske marinens USS Constitution forbi i forbindelse med feiringen av 70-årsmarkeringen av D-dagen denne sommeren.

Stephan Savoia
Publisert:,

Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) har nå kjøpt 45 prosent i tre bygg fra eiendomsselskapet Boston Properties Inc.

Bygningene det er snakk om er 601 Lexington Avenue i York, samt Atlantic Wharf Office Building og 100 Federal Street i Boston. Total skal investeringen være på rundt 1,5 milliarder dollar, snaue 10 milliarder kroner, i kontanter.

Oppkjøpet er omtalt av flere utenlandske medier, blant annet Bloomberg.

Ved utgangen av andre kvartal utgjorde eiendomsinvesteringene 1,2 prosent av Oljefondet, og hadde gitt nettoinntekter på 3,09 milliarder kroner.

VOKSENDE EIENDOMSKJEMPE: Sjefen for Oljefondet, Yngve Slyngstad, overser en stadig voksende portefølje av eiendommer i Europa og USA.

Nils Bjåland

Norges Bank har et mandat til å øke investeringene til maksimalt fem prosent av fondets verdi. Målet er å øke eiendomsinvesteringene med én prosent av fondet hvert år over de neste tre årene.

Med dagens verdi betyr det at Oljefondet skal pumpe inn minst 56 milliarder kroner i eiendom hvert eneste år.

Oljefondet har allerede investert penger i eiendom i USA, men startet i Europa, der fondet blant annet eier eiendom på Regent Street i London og Champs-Elysees i Paris.

Slipper administreringen

I en uttalelse fra Boston Properties kommer det frem at Oljefondets forvaltere (NBIM) og selskapet skal opprette et felles samarbeidsselskap for hvert av eiendommene som Oljefondet nå har investert i.

Boston Properties opplyser videre at det er de som skal beholde driften og utleieansvaret for byggene.

- Vi er svært glade for å utvide vårt veldig viktige samarbeid med Norges Bank Investment Management, en ledende global investor, gjennom dette partnerskapet for tre av våre høykvalitetsaktiva i New York og Boston, sier konsernsjef Owen D. Thomas i Boston Properties i en uttalelse.

Les også:

Oljefondet kjøper eiendom fra Den engelske kirkeOljefondet kjøper eiendom for 2,7 mrd.– Dårligere tider for OljefondetOljefondet passerer 6.000 milliarder kroner innen nyttår

Her kan du lese mer om