Sommerhett boligmarked: Meglere melder om kuppeboom

Meglere forteller om en økende trend med kupp og kuppforsøk i sommermånedene. Norges Eiendomsmeglerforbund ønsker forbud.

KUPPET: En leilighet på 40 kvadrat i denne bakgården på Torshov ble i helgen kuppet til 3 millioner kroner - 400.000 over takst.

Eiendomsmegler 1
  • Mathias Klingenberg
Publisert:,

– Jeg hadde tre salgsobjekter i helgen. To av dem ble kuppet før visning. Folk forsøker å kuppe boliger mye mer enn før, sier Silje Heggø, megler ved Eiendomsmegler 1 avdeling Torshov/Grünerløkka.

De samme beskrivelsene går igjen hos flere av meglerne E24 har intervjuet: Få boliger på sommermarkedet får ivrige kjøpere til å be om privatvisning, for å så legge inn bud med frist før ordinær visning.

– Jeg la ut syv leiligheter forrige uke. Fire av dem ble forsøkt kjøpt før visning. I år og spesielt i sommer har det vært mange flere forsøk på kupp, sier Einar Strand i Privatmegleren Bergen sentrum.

Les også

57 mål stor fritidseiendom kan skape prisrekord på Tjøme

Silje Heggø, Eiendomsmegler 1

– Byr minimum 400.000 over takst

Bergen og Oslo er to av byene som i størst grad opplever fenomenet. Særlig er sentrumsnære ett- og toroms leiligheter populære kuppobjekter, ifølge meglerne.

Både antall privatvisninger og antall kuppforsøk har gått kraftig opp, sier meglerne.

– Private visninger og kuppkjøp går jo som hånd i hanske. Trenden skyldes jo rett og slett at kjøperen er redd for at objektene går desto mer over takst dersom salget går via en vanlig budrunde, sier Bjørnar Hagerup Nilssen, eiendomsfullmektig ved Eiendomsmegler 1 avdeling Gamle Oslo.

Einar Strand, Privatmegleren

Privatmegleren

– De byr ganske høye summer, minimum 400.000 til 600.000 over takst. Ett- og toroms leiligheter er spesielt populære å kuppe. Budene gjør at selgeren blir redd de ikke får den summen i en vanlig budrunde, og føler de må takke ja til kuppbudet, supplerer Heggø.

Bekrefter trenden

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, bekrefter trenden. Han sier at fenomenet gjør seg spesielt gjeldende i pressområdene Oslo og Bergen.

– Der er det mange som flytter til for å studere og jobbe, sier Geving.

Tidligere i vår spurte forbundet medlemmene sine om det hadde blitt vanligere å gå utenom megler og legge inn private bud. På landsbasis svarte 43,7 prosent av de spurte at slike kuppforsøk hadde blitt mye eller noe vanligere enn året før.

Les også

Ekspert tror på boliglånsrente under to prosent

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

– Ikke sunt

Meglerne uttrykker bekymring for utviklingen, og mener at den ikke er sunn.

– Som megler har du jo lyst til å gjøre jobben din og oppnå best mulig pris for kunden, sier Hagerup Nilssen.

– En budrunde er alltid best. Men slike kuppkjøp skjer dessverre, sier Heggø.

Eiendomsmeglerforbundet er skeptisk til kuppbud.

– Du risikerer å få mindre for boligen enn du ville fått i en auksjon. Megleren har ikke lov til å megle for deg før den ordinære budrunden. Dermed har du heller ingen garanti for finansieringen. Du risikerer i verste fall å bli lurt, sier Geving.

Les også

Kredittvurderingsbyrå advarer mot boligboble i Norge

Ønsker forbud

Selv om et godt bud før visning kan virke fristende for en nervøs selger, er det ikke sikkert det lønner seg. Hagerup Nilssen i Eiendomsmegler 1 forteller om en 46 kvadrats leilighet på Vålerenga som ble forsøkt kuppet i juni.

Bjørnar Hagerup Nilssen, Eiendomsmegler 1

– Selgeren fikk et bud på 250.000 over taksten på 1.950.000 kroner. Jeg rådet selgeren til å takke nei, ettersom det var god etterspørsel på boligen. Han holdt hodet kaldt og takket nei til budet. I den ordinære budrunden gikk leiligheten til slutt 480.000 over takst, sier Hagerup Nilssen.

Norsk eiendomsmeglerforbund ytret tidligere i år et ønske om å begrense selgers avtalefrihet før akseptfristen når selger har annonsert fellesvisning. På den måten ønsker forbundet å hindre kuppforsøk.

– Da vil kjøpsprosessen gå litt roligere for seg, og selger får ikke det store presset på seg, sier Greving.

Færre boliger til kjøperne

I juli er det normalt færre boliger ute til salgs, og slik er det også i år. Statistikk fra Finn.no viser at det per 21. juli er lagt ut 1436 nye boliger denne måneden, mot 11.641 i mai.

Kjøperne har imidlertid ikke tatt helt ferie, forteller meglerne. Dermed skapes det et press i markedet som kjører prisene oppover. Dette fører igjen til at boligene oftere blir forsøkt kuppet før visning.

– Det virker som folk har kommet rett fra feriehytta og inn på visning. De er ganske avslappet, men samtidig veldig interessert, sier Ida Setervang, eiendomsmeglerfullmektig ved Krogsveen avdeling Grünerløkka.

Les også

Bergen dårligst på hybler til nye studenter

– Som om julenissen tar ferie i desember

Selv om meglerne ikke jubler for kuppforsøkene, forteller de om artige sommermåneder på jobben.

– Juli er den morsomste måneden å selge i. Det er helt fullt på visninger, og vi får prisrekorder hele tiden, sier Heggø i Eiendomsmegler 1.

– Juli måned er en forferdelig bra måned for oss som er på jobb. Det er en svært undervurdert måned å selge bolig på, sier Hans Christian Espenes, partner i Privatmegleren i Trondheim.

Espenes, som også er kjent fra TV3-programmet Boligjakten, mener statistikken skremmer mange potensielle selgere fra markedet.

– Man kan lett argumentere for at det statistisk er årets dårligste måned å selge på. Dette på grunn av antall solgte boliger, som henger sammen med antall boliger som tilbys i markedet. De som er på boligjakt i sommermånedene er på desperat jakt. De har akkurat fått jobb eller skoleplass. Samtidig tilbys det få boliger, og da presses prisene opp veldig opp. Alle boligene jeg har solgt i juli har gått på eller over prisantydning, sier Espenes.

Han har ett råd til andre meglere:

– Ikke ta fri i juli. Det er som om julenissen tar ferie i desember.

Les også

Kredittvurderingsbyrå advarer mot boligboble i Norge

Les også

57 mål stor fritidseiendom kan skape prisrekord på Tjøme

Les også

Bergen dårligst på hybler til nye studenter

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – En regel for et molboland

  2. Tøyen-bolig solgt for én mill. over takst før fellesvisning

  3. I dag er det 442 boligvisninger i Oslo

  4. Annonsørinnhold

  5. – Hun løp ut på stuegulvet og ropte «her kan jeg ikke bo, her spøker det»

  6. Prisantydning: 2.450.000. Megleren: Må by minst 2,7 mill.