Megler om kuppeforbud: – En regel for et molboland

Advokat og eiendomsmegler Ola S. Ustad går hardt ut mot Eiendomsmeglerforbundets forslag om å forby kupping i boligmarkedet.

REAGERER: Advokat og eiendomsmegler Ola S. Ustad reagerer på at Eiendomsmeglerforbundet ønsker å forby kupping av eiendom.
  • Mathias Klingenberg
Publisert: Publisert:

Onsdag meldte E24 om kuppboom i det sommerhete boligmarkedet, hvor mange boliger blir solgt før fellesvisning til godt over takst. Flere meglere mente trenden var uheldig, og Norges Eiendomsmeglerforbund foreslo å forby kupping av boliger før fellesvisninger.

Ola S. Ustad, advokat og eiendomsmegler ved Bo Bedre Megling i Drammens-distriktet, mener forslaget er håpløst.

– Det lyder som en regel for et molboland, sier Ustad til E24.

Han anslår at 25 prosent av boligene han selger, selges før annonsert fellesvisning. I juni solgte han sin egen bolig seks timer før fellesvisning etter å ha fått et bud som lå omtrent fem prosent over takst.

– Det var flere momenter som gjorde at jeg aksepterte budet. Det er uansett bedre med en fugl i hånden enn ti på taket, sier Ustad.

– Cubanske tilstander

Han påpeker at et privat boligsalg nettopp er et privat boligsalg og ikke salg av offentlig eiendom.

Ola Ustad, Bo Bedre Megling

– Dette begynner å ligne på hvordan man selger offentlig eiendom på Cuba, sier Ustad.

– Hva som gjøres ved et privat boligsalg, har egentlig bare betydning for selger og kjøper. Det er mulig gretne kanskje-kjøpere føler seg snytt dersom det kuppes, men da er det bare å gå på flere visninger, fortsetter Ustad.

Han ser ikke poenget med forslaget, men frykter at gode kjøpere glipper som følge av regelen.

– Jeg er ikke interessert i å tape en god kjøper på grunn av en håpløs regel. Hvem betaler erstatning til selger dersom man ikke oppnår like god pris i den ordinære budrunden som man ville fått før fellesvisningen ble gjennomført? spør Ustad, som ikke selv er medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund.

Les også

Sommerhett boligmarked: Meglere melder om kuppeboom

– Rolig forhold til kupping

Ustads uttalelser står i kontrast til det flere andre meglere E24 har sagt når de uttaler seg om sommerens kuppboom. De uttrykker nemlig skepsis til oppblomstringen av kuppforsøk og foretrekker heller å gjennomføre en ordinær budrunde.

Einar Strand, partner ved Privatmegleren i Bergen sentrum, sier imidlertid at han har et rolig forhold til kupping.

– Er det et skikkelig bra bud, så er det er skikkelig bra bud. Man vet jo aldri hva det blir solgt for etter visning, sier han, som selv opplevde at fire av syv salgsobjekter forrige uke ble forsøkt kuppet.

– Vil roe ned salgsprosessen

Eiendomsforbundets forslag går ut på å endre avhendingsloven, slik at selger ikke får lov til å selge eiendommen før fellesvisning, så lenge fellesvisningen er offentlig annonsert.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, er klar over at en slik endring i avhendingsloven er kontroversiell, men at det i dette tilfelle kan forsvares.

– Et kuppforsøk med kort budfrist kan påføre selger ekstra stress i en allerede spent situasjon. Dette forslaget vil roe ned salgsprosessen slik at prosessen blir vel overveid, og at alle potensielle kjøpere får mulighet til å delta i budrunden, sier han.

Ikke bekymret for kjøperflukt

Geving er ikke bekymret for at mulige kjøpere ikke er interessert i å være med i en ordinær budrunde, og at man derfor går glipp av gode kjøp.

– Det er liten grunn til å frykte at en kjøper som er interessert i et objekt fredag, ikke vil være interessert mandag når budrunden kan starte. I pressområder hvor etterspørselen er høy, er det stor sannsynlighet for at du får flere budgivere i en budrunde, noe som kan gi en riktigere og bedre pris for meglers oppdragsgiver, sier han.

Geving minner om at det er en grunn til at forskriften til eiendomsmeglingsloven oppstiller et formidlingsforbud for megler, og en plikt for megler til å oppfordre selger til ikke å ta imot bud direkte fra budgiver.

– Megler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og avpasse tempoet i salgsarbeidet til et nivå hvor selger og potensielle interessenter kan sikres et forsvarlig grunnlag for sine handlingsvalg. Derfor foregår de fleste salg på ordinær måte. Problemet oppstår i de tilfellene selger likevel lar seg friste av den ene interessenten, som går utenom megler rett og slett for unngå konkurranse med andre interessenter, sier han.

Les også

Meglere: Hektiske sommermåneder i boligmarkedet

– Konstruert problemstilling

Ustad mener Gevings begrunnelse ikke holder.

– Det er tynt. Geving har et meget enkelt syn på hva våre kjøpere byr etter fellesvisning uten konkurranse. Det er ofte ikke slik at det er mange bud etter en felles visning. Problemstillingen er konstruert, og løsningen er bare tull, sier han.

Geving svarer:

– Norge består av mange boligmarkeder. Kupping forekommer primært i områder hvor det er stor konkurranse om objektene, typisk mindre leiligheter i attraktive byområder. Det er her skoen trykker, og det er her tiltakene vil ha effekt. I områder der kupping ikke er et problem, vil heller ikke NEFs forslag ha praktiske konsekvenser.

Forslaget om å forby kupp av boliger kom etter en spørreundersøkelse Eiendomsmeglerforbundet gjennomførte i mai. På landsbasis svarte 43,7 prosent av de spurte at slike kuppforsøk hadde blitt mye eller noe vanligere enn året før.

Les også

57 mål stor fritidseiendom kan skape prisrekord på Tjøme

Les også

Kredittvurderingsbyrå advarer mot boligboble i Norge

Les også

Sommerhett boligmarked: Meglere melder om kuppeboom

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Meglere melder om «kuppe»-trend: – En kaotisk situasjon

  2. Sommerhett boligmarked: Meglere melder om kuppeboom

  3. Betalt innhold

    Det hemmelige budrunde-trikset

  4. Utvalg vurderer forbud mot kupping på boligmarkedet – Høyre reagerer

  5. Ekspertutvalg ber regjeringen slå ned på bolig-kupping