– Mange burde ta det roligere i russetiden

Sunniva (19) og Halvor (18) sparer til sin første bolig.

FÅ KONTROLL: For å klare å spare til egen bolig, er det er viktig å ha kontroll også på småutgifter, mener Halvor Haaheim (18) og Sunniva Bjørnson (19).

Johan Nordstrøm
 • Johan Nordstrøm
Publisert:,

– Mange burde tenke på å ta det roligere i russetiden og spare penger til bolig, sier Sunniva Bjørnson (19) fra Oslo.

Bjørnson er nettopp ferdig med videregående og sparer til sin første bolig på BSU-konto.

Halvor Haaheim (18) fra Bekkestua er enig i at det er lurt å ikke bruke for mye penger i russetiden, og heller sikre seg en fremtid i egen bolig.

– Jeg brukte ikke penger på russebuss. Den største utgiften jeg hadde i russetiden var russeklær, sier Haaheim.

Styrer unna utskeielser

Han sparer til bolig på en vanlig høyrentekonto. Der setter han inn det han har til overs.

I russetiden passet begge på å styre unna kostbare utskeielser, og de er blitt godt vant med å holde igjen på utgiftene og prioritere boligsparing.

Bjørnson mener at for å klare å spare til egen bolig, er det er viktig å ha kontroll også på småutgifter.

– For eksempel lar jeg være å spise mye på kafé, og kjøper ikke mye ute på byen, sier hun.

Les også

Boligprisene faller

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand sier at hun er imponert over at unge mennesker klarer å spare til bolig ved siden av studiene.

Samtidig mener hun at dette er en konsekvens av høye boligpriser og egenkapitalkravet.

– Det har sunket inn at du må spare for å kunne kjøpe egen bolig, sier Picard.

Inngangsbilletten begynner å bli for høy

UHELDIG AT FORELDRENES LOMMEBOK AVGJØR: Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, mener at det er uheldig at det er foreldrenes økonomi som avgjør hvem som kommer tidlig inn på boligmarkedet

Storebrand

Samtidig mener hun at inngangsbilletten til boligmarkedet begynner å bli altfor høy, og det er uheldig at det er foreldrenes økonomi som avgjør hvem som kommer tidlig inn på boligmarkedet.

– Egenkapitalkravet gjør at de som kan få hjelp til å kjøpe bolig stiller først i køen. Det er uheldig at det er foreldrenes økonomi som avgjør hvem som kommer tidlig inn på boligmarkedet, sier Picard.
Hun håper at boligprisveksten flater ut, og fremhever at alle som allerede eier bolig, må stikke fingeren i jorden og innse at vi ikke nødvendigvis blir rike av boligprisveksten, men først og fremst får mer gjeld.

Hun mener også at alle som eier kun primærbolig, som er de fleste nordmenn, først og fremst må se på boligen som et nødvendig forbruksobjekt og ikke en investering.

Samtidig understreker hun at alle trenger et sted å bo, men det er uheldig når disse kvadratmeterne bare blir dyrere og dyrere.
– Mange låner mer på den samme boligen, i den tro at de har blitt rikere på grunn av prisoppgang, mens vi i realiteten bare har mer gjeld. Dette er bankens penger, som jo skal betales tilbake, sier forbrukerøkonomen.

Les også

Friskmelder ikke nyboligmarkedet: Vil ha dugnad for å skaffe nok boliger

Vanskeligere å være selvhjulpen

KREVENDE MEN IKKE UMULIG: John Sætre leder bankvirksomheten i Nordea Norge. Han mener at Kristel viser at det ikke er umulig å komme inn i boligmarkedet uten foreldrehjelp.

Nordea

I takt med at boligprisene har økt, har det å finansiere bolig på egen hånd blitt vanskeligere.
Boligprisene har steget mer enn 30 prosent siden 2010. Det er imidlertid store regionale forskjeller. Mens Stavanger-prisene har sunket kraftig det siste året grunnet oljebremsen, er årsveksten i hovedstaden på over 12 prosent.
I hovedstaden er det høyest priser i vest, mens det er i Oslo Øst prisene øker mest.

Onsdag la eiendomsmeglerbransjen frem sin prisstatistikk for solgte boliger i juli. I juli falt de sesongkorrigerte boligprisene med 0,3 prosent. Oslo er eneste regionen med vekst.

Andelen foreldre over 50 år som har hjulpet barna inn på boligmarkedet, har vært jevnt stigende de siste årene, og i Finans Norges husholdningsundersøkelse for 2014 svarte 43 prosent at de har hjulpet barna.

Les også

Ekspertene: Derfor får ikke Norge et boligkrakk - med det første

Kjøpte leilighet uten hjelp

Søndag skrev E24 om Kristel Maria Mendoza (25), som sparte 10.000 i måneden, og kjøpte leilighet uten hjelp.

For et par uker siden ble hun stolt eier av en leilighet på Lambertseter, ikke langt unna arbeidsplassen.

At Kristel hadde vært flink til å spare jevnt de to årene før hun søkte om lån fra banken, hadde stor betydning for hennes boligkjøp.

SPARTE: E24 skrev i helgen om Kristel Mendoza, som klarte å spare opp egne penger til å skaffe egenkapital til ny bolig.

Privat

– Banken hadde sett på sparingen og selvdisiplinen min og sa at jeg ble unntaket for regelen. De så på den målrettede sparingen min de siste årene, og mente jeg kom til å være i stand til å tilbakebetale lånet, fortalte hun.

Les også

Tre av fem tror boligprisveksten fortsetter i elleville Oslo

Slett ikke umulig

John Sætre leder bankvirksomheten i Nordea Norge. Han mener at dette står det respekt av og Kristel fremstår som et godt forbilde for andre.

– Det er flott at hun får oppmerksomhet slik at det blir synlig for andre unge at det slett ikke er noen umulighet å komme inn i boligmarkedet uten foreldrehjelp, sier Sætre.

Han mener at med de nye reglene er det krevende å bli boligeier første gang, men med god disiplin er det fullt mulig.

Konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN mener at Kristel har helt rett.

– Det at hun viser en bank hva hun faktisk har spart må jo være det beste beviset på hva hun kan klare av forpliktelser fremover, sier Haugan.

MÅ IKKE FØLE SEG PRESSET: Konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN mener det er viktig at foreldre ikke føler seg presset å hjelpe unge med boligkjøp allerede under studietiden.

Sparebank 1 SMN

Kontroll på kostnader

Han peker på at mange banker vil ha kundene med høyest inntekt, men det hjelper lite med høy lønn hvis forbruket er tilsvarende. Det viktigste er evnen til å prioritere hardt, slik at man kan klare kostnadene med boligen selv om noe skulle skje.

Han mener samtidig at det er flott når noen slik Kristel klarer å vise at veien inn i boligmarkedet er mulig uten foreldrehjelp.

Samtidig peker han på at boligkjøperne blir yngre og yngre. Han har notert seg at det er mange som kjøper tidlig i 20-årene.

Han mener at vi gjerne kan reflektere litt over at det faktisk er flere unge som kjøper bolig tidligere nå enn før.

– At prisene er høye og at grupper blir stående utenfor boligmarkedet, er det ikke tvil om. Likevel bør ikke foreldre føle seg presset til å hjelpe unge med boligkjøp allerede under studietiden, sier Haugan.

– Jeg tror også vi som foreldre kan tenke over om barna våre viser nok vilje til å prioritere boligkjøp selv før vi eventuelt hjelper dem med kausjon eller penger.

Selv om mange vil slite med å spare like mye eller like raskt som Kristel, så bør alle unge ha spart i det minste litt av egenkapitalen selv, mener banksjefen.

Les også

Rekordmange ledige utleieboliger

Les også

DNB og Forbrukerombudet enige etter gebyr-strid

Les også

Kristel (25) sparte 10.000 i måneden - kjøpte leilighet uten hjelp

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom
 2. Boligmarkedet
 3. Privatøkonomi
 4. BSU (Boligsparing for ungdom)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Kristel (25) sparte 10.000 i måneden - kjøpte leilighet uten hjelp

 2. – Det nytter ikke å klage, du må spare

 3. – Håper de ikke har gitt opp boligdrømmen

 4. Annonsørinnhold

 5. Kjøpte sammen: - Hadde ikke kommet inn på boligmarkedet ellers

 6. DNB slår alarm om unges pengebruk