Lommeur solgt for 160 millioner kroner

En klokke fra 1933 og med en uvanlig historie er solgt for rekordpris.

HAR 24 FUNKSJONER: «The Henry Graves jr. Supercomplication» knuste alle rekorder da den stod ferdig i 1933, og ga eieren tilgang til 24 funksjoner i en klokke.

Denis Balibouse
Publisert:

Salgsrekorden ble satt hos Sotheby's i Geneve i Sveits, hvor «The Henry Graves jr. Supercomplication» ble solgt for 24 millioner dollar, inkludert gebyr på 3 millioner til auksjonshuset, - eller rundt 160 millioner norske kroner.

Klokken er åpenbart analog, men er likevel stappet med 24 forskjellige funksjoner - eller «complications». Derav navnet «Supercomplications». Intet annet lommeur kan skilte med like mange funksjoner.

Blant funksjonene på denne unike klokken finner vi - i tillegg til tid og dato - en oversikt over soloppgang og solnedgang, stoppeklokke og en alarm. Men det kanskje mest eksotiske og imponerende er et stjernekart sett fra New York, hvor eieren i sin tid bodde.

Klokken består av 900 deler, og det tok syv år å lage den. Henry Graves jr. bestilte den hos Patek Phillip i 1925, men fikk den først levert i 1933.

Konkurranse

Historien til klokken er også interessant og kan stå som et eksempel på at konkurranse presser frem nyvinninger på så mange felt.

Bankmannen og arvingen Graves beskrives av forfatter Stacy Perman som en tilbaketrukket person, i en tid preget av optimisme og materialisme, skriver BBC.

På et punkt var likevel Graves konkurranseinnstilt og villig til å bruke mye penger - på klokker.

Han hadde en vennligsinnet konkurranse gående med bilpioneren James Packard, hvor de to konkurrerte om å ha de mest avanserte klokkene som var å oppdrive.

Tikker fortsatt

Packard ledet lenge med en klokke som inneholdt 10 funksjoner, og var ansett som den fremste uret i verden.

Dessverre for dem begge, fikk aldri Graves poengtert seieren overfor Packard. Innen Graves' superklokke ble ferdig, døde Packard i 1928.

Klokken ble i familiens eie frem til 1969, da den ble solgt. Sist den ble omsatt var i 1999, da den ble solgt for 11 millioner dollar.

«The Henry Graves jr. Supercomplication» ble ifølge BBC trukket opp for siste gang i 1969, men den tikker fortsatt.

Les også:

Datamaskin solgt av Steve Jobs kan bli dinLegendarisk sykkel til historisk høy prisLær kunsten å investere i kunstPrisrekord for Volvo