Eiendomsskattbråket

Siv Jensen advarer kommuner mot å «lure seg unna» kutt i eiendomsskatten

Boligeiere rundt om i Norge kan få betydelig høyere regninger etter kommunevalget, varsler Huseierne. Det frykter også Siv Jensen – til tross for regjeringens egen skrell av eiendomsskatte-satsene fra 2020.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Kommunene kan forsøke å lure seg unna kuttene, men jeg synes ikke man skal gjøre det, sier finansministeren og Frp-lederen til E24.

Nå advarer hun Kommune-Norge mot å omgå intensjonen til regjeringens eiendomsskatte-innstramminger fra nyttår – som blant annet reduserer maksimal skattesats fra 7 til 5 promille.

– Det er en grunn til at vi har foreslått og fått vedtatt en reduksjon, det er fordi vi mener at de betaler for mye eiendomsskatt. Det har Stortinget sluttet seg til. Da bør kommunene gi folk mindre eiendomsskatt, sier Jensen.

«Politisk jordskjelv», lyder det nå forslitte uttrykket som mange har tatt i sin munn om kommunevalget:

Alle de borgerlige regjeringspartiene tapte terreng på landsbasis, mens SV, MDG, Rødt og Senterpartiet styrket seg.

I Oslo pågår allerede en omkamp om eiendomsskatten, hvor byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kan måtte svelge sin tidligere forsikring om at dagens skattesatser beholdes, ifølge Aftenposten.

– Vi frykter for hvor mye eiendomsskatten vil øke etter dette kommunevalget. Boligeiere i mange kommuner vil etter all sannsynlighet få en betydelig økt skatteregning, sier generalsekretær Morten Meyer i Huseierne til E24.

Les også

Velgerne svikter Høyre og Arbeiderpartiet: – Kan føre til høyere driftsunderskudd, mer eiendomsskatt og lavere effektivitet

Slik kan kommunene trosse Jensen

Han er ikke alene om å spå eiendomskatte-økninger.

– Det er såpass mange partier som skal få finansiert sine fanesaker i posisjon, at det neppe er rom for å gjennomføre prosjektene med dagens kommuneøkonomi, forklarer Meyer.

Han ber kommunepolitikere som kommer i maktposisjon om å tenke seg om:

– Min oppfordring til de som nå sitter og forhandler, er at de besinner seg og tenker grundig over hvordan regningen for alle krav og ønsker skal finansieres. Det er altfor enkelt å forhandle frem en politisk enighet og sende regningen direkte til landets boligeiere.

– Du tror eiendomsskatten jevnt over vil øke, til tross for at regjeringen fra nyttår senker skattesatsen fra syv til fem promille?

– Ja, svarer Meyer, og serverer sine grunner:

 • Det store flertallet av kommuner med eiendomsskatt, har uansett ikke fem promille i dag. De kan dermed øke satsene uten å rammes av den nye maksgrensen.
 • Og kommunene som må senke promillen, kan likevel øke den samlede eiendomsskatten ved å endre på andre forutsetninger: Fjerne bunnfradraget, eller retaksere boligene til høyere verdier.

– På den ene siden synes jeg regjeringens innstramminger er et steg i riktig retning. Men min spådom er at eiendomsskatten i kommunene vil fortsette å øke, inntil Stortinget avvikler hele skatten, sier Meyer.

Les også

Alstahaug på topp – Karlsøy følger like bak

Jensen: – En oppskrift vi fraråder

Siv Jensen sier hun langt på vei deler Huseiernes analyse om eiendomsskatte-økninger etter kommunevalget:

– Vi ser det allerede i Oslo hvor Rødt og SV krever enda høyere eiendomsskatt for å støtte Raymond Johansen sitt byråd. Det tror jeg dessverre han vil gå med på, sier Jensen.

Hun understreker at regjeringen fra nyttår både reduserer den maksimale skattesatsen, og innfører krav om at alle kommuner må gi minst 30 prosent i «rabatt» på boligverdiene i skatteutmålingen, mot 20 prosent i dag.

Samtidig vedgår altså Frp-lederen at kommunene kan «lure seg unna kutt», noe hun har null til overs for.

– Vi ønsker ikke at kommunene omgår dette ved å sette opp taksten eller redusere bunnfradraget. Dette er en oppskrift vi fraråder fordi det er dobbelt usosialt og vil sende mer av eiendomsskatteregningen til dem med dårligst råd, sier hun.

– Vil regjeringen vurdere nye grep som kan blokkere kommunenes muligheter til å øke eiendomsskatten ytterligere?

– Jeg kan forsikre om at Frp i regjering vil gjøre alt vi kan for å få ned denne usosiale skatten, svarer Jensen.

Rett før kommunevalget varslet regjeringen enda et kutt i makssatsen for eiendomsskatt: Etter reduksjonen til fem promille fra 2020, vil de senke den til fire promille fra 2021.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Eiendomsskattbråket
 2. Eiendomsskatt
 3. Siv Jensen
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Kommune- og fylkestingsvalg
 6. Kommuneøkonomi

Flere artikler

 1. Regjeringen tvinger 101 kommuner til kutt: Her skrelles eiendomsskatten mest

 2. Ny regjering kan beholde Frps kutt i eiendomsskatten

 3. Ap og Høyre i full klinsj om eiendomsskatten

 4. Frp krever at regjeringen fjerner smutthull i eiendomsskatten

 5. Byrådet i Oslo vil endre eiendomsskatten