Frykter Aps skattegrep gir svenske boligtilstander

«Søta bror» har svaret på hva som skjer om vi gevinstbeskatter flere boligsalg i Norge, advarer meglertopp. Sjeføkonom synes botid-kravet er urettferdig og bør vrakes.

ADVARER MOT BOTID-UTVIDELSE: NEF-direktør Carl O. Geving tror Ap-forslag vil ramme vanlige boligeiere og gi dårligere boligtilbud.

Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven og Audun Braastad/NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Når boliger skifter privat eier i Sverige må det som hovedregel skattes 22 prosent av gevinsten fra salget. «Flyttskatten», som de kaller den, er heftig debattert hos våre naboer.

Vi har gevinstbeskatning for boligsalg i Norge også, men i svært redusert form: Så lenge du selv har bodd minst ett år i boligen før salget, slipper du å skatte 24 prosent av fortjenesten.

Men Arbeiderpartiet ser nå mot svenskene. I sitt forslag til nytt stortingsvalgprogram åpner de for å forlenge det såkalte botid-kravet – til «for eksempel to eller tre år», utbroderte Ap-nestleder Hadia Tajik til VG før helgen.

Formålet er å gjøre markedet mindre attraktivt for spekulanter som jakter kjapp gevinst ved kjøp og salg, og slik bane vei for vanlige boligkjøpere i et trangt marked.

– Det blir bygd for lite boliger, det er for vanskelig å komme inn i boligmarkedet og det er for lett å spekulere i bolig. Boligutviklingen må styres mer, sa Tajik.

Les også

Slik vil Ap ramme boligspekulantene

– Alvorlig problem i Sverige

Men en slik styring vil ramme langt flere enn spekulantene, advarer Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Sveriges erfaring bør være nok til å skrinlegge dette forslaget fra Tajik, sier direktør Carl O. Geving til E24.

Meglertoppen har nylig vært i møter med sine svenske kolleger, og sier de forteller om et system man slett ikke bør tilnærme seg:

– Sverige har enorme utfordringer i sitt boligmarked, og i fjor erkjente politikerne at «flyttskatten» er et alvorlig problem. Selv om den gir staten store inntekter, er det nå bred konsensus om at reglene må endres, sier Geving.

– Hvorfor er den et problem?

– Fordi den gjør at mange ikke har råd til å kjøpe ny bolig: Verdiøkningen på den gamle boligen spises opp av skattekravet. Dermed kvier mange seg for å selge, og det frigjøres færre boliger i markedet.

– Slik blir det en skattestruktur egnet til å bremse boligtilbudet og øke prispresset, fortsetter meglertoppen.

Oslo 20161018. Harald Magnus Andreassen var med på utvalgsrapporten om aksjeandelen i Statens pensjonsfond utland (SPU) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Nødløsninger

Arbeiderpartiet åpner riktignok kun for å øke botiden til to-tre år, og vil også videreføre dagens mulighet for å gi skatteunntak til enkelte grupper som bor kortere.

Men meglertoppen tror endringen uansett vil føre med seg uønskede «svenske» bivirkninger.

– Som i Sverige har vi også store utfordringer med lavt tilbud og høyt prispress i byene. Jeg tror Ap-forslaget er laget med de beste intensjoner, men vil virke imot sin hensikt og gi lavere mobilitet i markedet.

Dessuten er det legitime grunner til at vanlige boligeiere vil trenge å selge etter kort botid – for eksempel samlivsbrudd, poengterer Geving.

– Det er ikke bare Ap, men også en rekke norske økonomer som har kritisert de store skattefordelene for boligeiere i Norge. De har også tatt til orde for innstramming?

– Ja, men da forsøker man å kurere symptomet, og ikke problemet. Det blir ikke flere boliger av å skjerpe skattene eller strupe tilgangen på kreditt. Da må man bygge flere boliger.

Les også

Ser ingen tegn til Oslo-prisbrems: – Vi må hele tiden rekalkulere hva leilighetene er verdt

Sjeføkonom: Urettferdig

– Men hvis man skal bruke virkemidler for å få boligspekulantene til å ligge unna boligene til vanlige folk, hvilket grep mener du man skal gjøre.

– Nå har regjeringen for eksempel innført krav om 40 prosent egenkapital ved kjøp av bolig nummer to. Det begrenser i alle fall ikke mobiliteten blant vanlige folk som kun kjøper for å bo. Men jeg vil heller ikke være med på sånne nødløsninger. Jeg tror ikke noe på det.

Swedbank-sjeføkonom Harald Magnus Andreassen har også lite sansen for Aps forslag, men fra et annet ståsted:

– Jeg tviler på om en utvidelse vil ha særlig effekt på boligtilbudet, hverken den ene eller andre veien. Men slike tidsbegrensninger rammer urettferdig. Jeg ser heller at politikerne fjerner botid-regelen helt, sier han til E24, og utdyper:

– Folk finner ofte måter å omgå regelverket, for eksempel ved å stå oppført med feil adresse i en periode. Som et grep for å ramme spekulanter er det også problematisk: Vanlige boligeiere kan jo ha helt legitime grunner til å bo i for eksempel et år, sier Andreassen.

– Utleieinvestorer gir ikke boligmangel

Å kjøpe og selge rask er allerede svindyrt grunnet meglerhonorarer og omkostninger, påpeker sjeføkonomen. Det er lite attraktivt for investorer som vil tjene penger.

Men for vanlige boligeiere kan det derimot vise seg helt nødvendig når livssituasjonen endrer seg, påpeker han.

– Jeg ser ingen grunn til at disse skal straffes med en skatt på toppen, mens de som bo lengre slipper, argumenterer han.

I den grad botid-kravet hindrer spekulanter, mener Andreassen man også kan stille spørsmål ved om det egentlig er ønskelig.

– Det er jo ikke slik at boligene forsvinner. De aller fleste som investerer i bolig, bruker den til utleie. Det blir ingen boligmangel av at en investor leier ut.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Boligmarkedet
  3. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

  1. Regjeringen refses for å beholde «usosial» boligskatt

  2. Ny rapport sår tvil om boligspekulant-boom under pandemien

  3. Frykter nye boligprishopp etter corona-oppblussing

  4. – Helt ekstremt

  5. Økonomer og SV ber Jensen lytte til IMFs råd om boligskatt