England-ferien har blitt ti prosent billigere på tre mnd.

Pundet har ikke vært billigere på et snaut år. Valutastrateg tror valutaen igjen blir dyrere for ferierende nordmenn.

POPULÆRT LANDEMERKE: London er en storbyfavoritt for mange nordmenn - både familier på tur og fotballsupportere. Nå er det også enda en grunn til å reise til Storbritania; valutaen har svekket seg mot kronen. Her fra Westminster bro, med Westminster-palasset i bakgrunnen.

Foto: Neil Hall Reuters
 • Christian Høie Lie
Publisert:

Ett pund koster nå omkring 11,6 kroner. Det er ti prosent mindre enn det kostet for bare tre måneder siden.

Faktisk må vi tilbake til april 2015 for å finne forrige gang kronen var såpass sterk mot pundet.

– Det er særlig to årsaker til den kraftige pundsvekkelsen. En voldsom endring i forventningene til rentesettingen til Bank of England og usikkerheten knyttet til «brexit», sier valutastrateg i Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen, til E24.

Turbulent

Knudsen viser til at året startet med en voldsom turbulens i finansmarkedene, og en av de valutaene som svekket seg mest i begynnelsen av året, var pundet.

– Det var som følge av at markedet gikk fra å forvente en renteheving i England i løpet av 2016, til en sannsynlighet for rentekutt. Den engelske styringsrenten har blitt liggende mye lavere enn man så for seg ved inngangen til året. Årsaken er at det er vanskelig å sette opp renten hvor utsiktene til vekst og inflasjon er svekket, forklarer valutastrategen.

En høyere styringsrente betyr isolert sett en sterkere valuta.

Knudsen er ikke den eneste som viser til et turbulent finans- og valutamarked.

I en rapport publisert tidligere denne måneden, endret makroteamet i DNB Markets sine valuta- og renteprognoser.

(Saken fortsetter under bildet.)

TROR PÅ PUND-STYRKELSE: Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets tror pundet skal styrke seg mot den norske kronen.

Foto: John Thomas Aarø

I rapporten trekkes det frem flere «utfordringer», og makroteamet skriver at «perioder med høyere volatilitet sannsynligvis vil påvirke veksten negativt og dermed også renter og valutaer».

Valuta er et nullsumspill, det vil si at for at en valuta skal styrke seg må en annen svekke seg tilsvarende.

 • Storbritannia-forsker: – Boris Johnson, en blanding av Thatcher og Cameron

(Saken fortsetter under bildet.)

KRAFTIG SVEKKELSE: Det britiske pundet har svekket seg markant siden nyttår og blitt mye billigere for nordmenn. Fra å koste over 13 kroner den 12. januar, koster et pund omkring 11,6 kroner tre måneder senere. Pundet har ikke vært billigere på ett år, men er fortsatt dyrt i et historisk perspektiv. Grafen er hentet ut like før klokken åtte mandag morgen.

Foto: Infront

– «Brexit» blir altoverskyggende

En annen viktig årsak valutastrategen i Handelsbanken trekker frem som viktig for den kraftige svekkelsen av pundet er risikoen for såkalt «brexit». Det har gitt mye usikkerhet, men kan også gi vel så mye usikkerhet fremover.

– Den andre årsaken til «premien» på pundet, i tillegg til endrede utsikter for rentesettingen, er «brexit» og den kommende folkeavstemningen den 23. juni. Det vil være en usikkerhet fremover og vil prege handelen i pundet frem til vi vet hva som skjer. Folkeavstemningen blir altoverskyggende for den videre utviklingen til pundet, sier Knudsen.

– Hva innebærer så en Brexit?

– Det er ikke lett å gi et helt klart svar på. Isolert sett er et svakt pund godt for inflasjon og eksportvekst, men hvis et svakt pund er svaret på dårlig tillit og motvillighet til å gjøre investeringer i England, er det foruroligende, mener Knudsen.

– Skulle engelskmennene velge å gå ut, introduserer det også et EU som tilsynelatende står litt svekket tilbake. Det er altså usikkerhet på både oppsiden og nedsiden for både pundet og euroen.

(Saken fortsetter under bildet.)

PUND-KNOCKOUT: Den mye omtalte London-ordføreren Boris Johnson uttalte i februar at han ikke ønsket at Storbritannia skal være med i EU. Det svekket pundet kraftig. Siden har nedturen bare fortsatt.

Foto: Leon Neal Afp

Tror på pund-styrkelse

Handelsbanken forventer at pundet igjen vil styrke seg mot den norske kronen, og opererer i sine estimater med en forventning om at ett pund vil koste omkring 12,25 kroner.

– Implisitt forventer vi dermed en god oppgang fremover. I øyeblikket er det en voldsom «premie», og vi tror denne kan bli noe mindre fremover, sier Knudsen.

Valutastrategen understreker at vi må kunne forvente at det vil svinge en god del fremover. I perioder må vi kunne regne med større avvik enn til vanlig.
– Er det normalt med en så kraftig pundsvekkelse?

– Det er ikke det. Pundet er i utgangspunktet en ganske volatil valuta. Likevel er det ganske uvanlige bevegelser vi nå ser.

– Pundet har hovedsakelig svekket seg på grunn av usikkerhet rundt hva utfallet av folkeavstemningen blir. Den dagen vi har klarhet vil vi kunne se store bevegelser.

Les også

Booke sommerferie? Gjør et kupp i Brasil

– Bør man kjøpe England-ferien nå?

Tar man utgangspunkt i forventningene til Handelsbanken, kan dette være et godt tidspunkt å kjøpe England-ferien.

Imidlertid forventes det store svingninger på både oppsiden og nedsiden, noe som også må tas med i betraktningen om tidspunktet er det ideelle.

– Det ligger i våre prognoser at vi venter høyere pund, dermed er svaret gitt. For dem som eventuelt skal til England vil valutaen kunne svinge mye. Hver enkelt må ta stilling til slike beslutninger på egen hånd, men det er klart at pundet har falt mye. Sånn sett kan man si at mye er priset inn på det svakere pundet vi nå ser, og følgelig kanskje ikke forvente at det vil falle enda mer. Men som sagt, må man være forberedt på at det vil kunne svinge mye i tiden fremover.

Bred svekkelse av dollar

Det er ikke bare pundet som har blitt rimeligere å kjøpe for nordmenn. Også andre store valutaer, som dollar og pund, har svekket seg mot kronen.

Dollaren koster i skrivende stund 8,22 kroner, mens euroen handles for 9,38 kroner. Det tilsvarer en svekkelse på henholdsvis 7,1 prosent og 3,2 prosent de siste tre månedene.

– Det som har preget de siste månedene og ukene i valutamarkedet er at den amerikanske sentralbanken vil gå mye mer gradvis frem med renteheving enn tidligere antatt. Det er generelt en bred svekkelse av dollar, og dermed også en sterkere krone mot dollar. I tillegg har oljeprisen krøpet opp mot 42 dollar fatet, noe som videre har hjulpet kronen. Oppsummert vil jeg si at dollaren har falt på bred basis, mens andre valutaer har styrket seg, avslutter Knudsen.

Les også

– Får nye runder med betydelig volatilitet

Les også

Danske Bank: – Vi ser «frivillig ledighet»

Les også

Japanske yen på sterkeste nivåer siden høsten 2014

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Valuta
 2. Reise
 3. Storbritannia
 4. Pund

Flere artikler

 1. Brexit tar knekken på pundets april-rally

 2. Duket for britisk «super-torsdag»

 3. Valutastrateg: Veksle om til ferievalutaen nå

 4. – Tror ikke bunnen er nådd

 5. Denne mannen svekket pundet