Her skapes jobbene i AS Norge nå

Norsk økonomi vokser så vidt, men det er store forskjeller på hvor jobbene skapes. Nå skjer nesten all jobbvekst i det offentlige, som trekker lasset sammen med bygg- og anleggsnæringen.

FORSKJELLER: Figuren viser endringen det siste året i antall tusen sysselsatte personer i utvalgte næringer og sektorer i norsk arbeidsliv.
 • Kristin Norli
Publisert:

Fire ganger i året kommer det tall som viser hvordan den økonomiske veksten er i Norge. Tirsdag viste en fersk oppdatering at det går helt greit - det er økonomisk vekst, men ikke veldig sterk, i Norge akkurat nå.

I det omfattende tallmaterialet som Statistisk sentralbyrå oppdaterer hver tredje måned, finnes det også detaljert statistikk over hvor det norske folk arbeider.

I disse kan man lese hvilke næringer det skapes jobber, og hvor de forsvinner. Tallene viser et tydelig bilde:

 • Nesten alle nye jobber skapes nå i offentlig sektor og bygg- og anleggsnæringen.
 • Det siste året er det kun i offentlig sektor, bygg og anlegg, reiseliv og jordbruk/fiske og oppdrett at det er vekst i antallet sysselsatte.
 • Antallet sysselsatte i tradisjonell industri raser nedover, sammen med jobbene som forsvinner i olje og gass.
 • Også innen privat tjenesteyting og i bransjer som driver med logistikk/transport og varehandel har antallet sysselsatte falt det siste året.

Her skapes jobbene

Sammenlignet med samme tidspunkt i fjor er det nå 12.700 flere personer som jobber i det offentlige, ifølge SSB. Og sammenlignet med 2014 har det kommet til hele 25.100 nye jobber her.

Som del av offentlig sektor regnes offentlig administrasjon (stat og kommune), forsvaret, undervisningssektoren, helsevesenet og kulturnæringene.

Men også bygg og anlegg drar en stor del av jobbskapings-lasset:

Bare de siste tre månedene har det blitt 2.100 flere sysselsatte i bygg- og anleggsnæringen. Bransjen har også 5.600 flere sysselsatte enn for ett år siden, og har skapt 11.600 flere jobber siden 2014.

I motsatt ende av statistikken er det et ganske annet bilde.

I tradisjonell industri regner SSB at det er 11.900 færre sysselsatte enn for ett år tilbake, mens hele 21.000 jobber er borte på de to siste årene. Innen olje- og gassnæringen regner de med at 8.600 færre er sysselsatt sammenlignet med i fjor høst, mens 14.800 jobber er blitt borte siden 2014.

Takker den lave renten

Det er to ting som forklarer den sterke trenden for bygg og anleggsnæringen, ifølge analysedirektør hos Veidekke, Kristoffer Eide Hoen.

– Den lave renten driver boligetterspørselen og fører til store investeringer i bolig, samtidig som den bidrar til at kommunene kan investere mye i skole- og helsebygg. Den andre drivkraften er sterkt voksende investeringer innen samferdsel i statlig regi, sier Eide Hoen til E24.

Les også

Stor økning i boligbyggingen

– Det at offentlig sektor vokser såpass sterkt, det er også en heldig utvikling for oss i lys av markedssituasjonen. Etterspørselen innen private næringsbygg er ganske så moderat, sier han.

(saken fortsetter under illustrasjonen)

TREND: Sammenlignet med 2014 er det blitt mange tusen flere sysselsatte i noen deler av norsk arbeidsliv, mens andre områder raser nedover.

Kan snu fort

De tar imidlertid ikke de gode tidene for gitt. For bransjen har relativt ferske erfaringer med at «av-knappen» plutselig får full effekt.

Eide Hoen viser til høsten 2013/vinteren 2014, da nybyggingen av boliger stoppet fullstendig opp.

– Da så vi en i hovedsak psykologisk, forventningsstyrt nedgang, for det skulle ikke da være noen grunn til at det snudde. Hvis vi ser litt stort på det så var lønnsvekst, renter, arbeidsledighet og de fundamentale tingene helt likt.

Akkurat nå er det få bekymringer i sikte, med sterke tall for både igangsetting av boligprosjekter og nybygging som kommer inn måned for måned.

– Det ser positivt ut, men all erfaring tilsier at det kan snu fort i boligmarkedet, selv om vi ikke ser tegn til det nå, sier analysedirektøren.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Arbeidsledighet
 3. Økonomi

Flere artikler

 1. Bedriftene vil ha det. Helsesektoren trenger det. Nå blir det kamp om arbeidskraften.

 2. Rapport bekrefter vekst i jobbmarkedet

 3. Frykter tusenvis av jobber kan ryke i byggenæringen

 4. Knipen Solberg advarer regjeringskollegene

 5. Lanserer «månedens viktigste tall» på norsk: – Antagelig er tallene enda dystrere nå