Meglerdirektør ser Oslo-milepæl: Nå går boligene over prisantydning igjen

For første gang på lenge er salgsprisene igjen høyere enn utsalgsprisene i Oslo, ifølge DNB Eiendom-tall. Samtidig øker visningsoppmøtet, ifølge en fersk NEF-rapport.

– FULLT TRØKK IGJEN: DNB Eiendom-direktør Terje Buraas sier salgsprisene i Oslo igjen overgår prisantydningene. Han tror det nå ikke lenger er tvil om at markedet har snudd.

Foto: Stig B. Fiksdal
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Etter at boligselgere over lengre tid har måttet skrelle sine prisforventninger i møtet med fjorårets nedkjøling av boligmarkedet, registrerer meglerkjeden DNB Eiendom nå en aldri så liten milepæl:

Omsider er salgsprisene igjen høyere enn prisantydningene for Oslo-boliger.

Administrerende direktør Terje Buraas sier interne salgstall viser at boligene deres ble solgt cirka 50.000 kroner over prisantydning i snitt den siste måneden.

– Det er nå åpenbart at det har skjedd et skifte. Innenfor ring 1 er det fullt trøkk igjen, sier Buraas til E24.

Sist gang meglerkjeden registrerte at prisantydningene ble overgått var i juni i fjor. På den tiden hadde priskorreksjonen nettopp startet, og den skulle siden bli både forsterket og forplantet til andre norske byer.

Les også

Leilighet på 19 kvadrat gikk for 2,28 mill.: – Folk tenker bunnen er nådd, og at de må inn før prisene går opp igjen

NEF-rapport: Fullere visninger

Buraas sier de har sett tegn til comeback siden i fjor høst.

– Det har gradvis blitt flere budgivere, og mer interesse rundt hver bolig. Men det er først nå vi ser skiftet, presiserer han.

En fersk rapport fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at antallet personer på Oslo-visninger også har økt:

  • I september fikk 43 prosent av boligene fem personer eller flere på visning, ifølge en undersøkelse meglerforbundet har gjort blant rundt 400 meglere.
  • I januar steg andelen boliger med fem eller flere på visning til 67 prosent.

– Det er en veldig tydelig økning i visningsoppmøte i Oslo-markedet, sier NEF-direktør Carl O. Geving til E24 om utviklingen, som illustreres i dette søylediagrammet:

FLERE PÅ VISNING: Meglere rapporterer at en større andel boliger fikk fem personer eller flere på visning i januar (oransje søyler) sammenlignet med i august/september i fjor (blå søyler). Den prosentvise fordelingen for hver av de målte periodene baserer seg på innrapporteringer fra cirka 400 meglere.

Stolpediagram/datainnsamling: Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

– Dette bekrefter inntrykket vi har hatt av et marked som var ganske stillestående etter sommeren, men har tatt seg veldig bra opp nå, fortsetter Geving.

Det interessante, ifølge Buraas, er at oppsvinget i visningstrøkk og salgspriser kommer uten at tilbudssiden har sett ut til å krympe.

Basert på DNB Eiendoms eget salgsvolum anslår han at Oslo-omsetningen i februar vil ende et sted over 1.400 objekter totalt.

– Det er jeg ganske sikker på, og det er ganske mye, sier meglersjefen.

Les også

Oslo-meglere melder om mindre frykt: – Ikke rart at folk ble redde

Ikke i tvil

Hans egne salgstall viser at Oslo-boligene nå selges unna på 32 dager i snitt.

– Og i de tallene ligger en del boliger som nettopp er solgt etter å ha ligget ute lenge, som trekker opp snittet. Altså er det mye som går kjapt etter første visning, resonnerer Buraas.

– Det har vært litt støy rundt de offisielle meglertallene den siste tiden, etter både endrede beregningsmetoder og feil. Det har fått enkelte økonomer til å så tvil om hvor boligmarkedet egentlig er på vei?

– Ja, men etter endringen i statistikken samsvarer den også bedre med vår egen opplevelse nå enn tidligere, svarer Buraas, og fortsetter:

– Jeg er ikke i tvil om at markedet nå beveger seg i positiv retning. Det underliggende er såpass positivt. Vi ser det i både priser, antallet budgivere og omsetningstid.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Oslo-markedet uroer: Riften om boliger langt over snittet

  2. – Jeg måtte dobbeltsjekke tallene

  3. Lokkepris kan ha motsatt effekt enn meglere trodde

  4. Tror skyene er borte etter boligprisraset

  5. Ga 3,7 millioner for minihus i Oslo-bakgård