Nordea-sjef varsler Oslo-prisfall i seks nye måneder
Siden mai har Oslos boliger falt 10 prosent i verdi. Prisene skal falle i et helt år, tror sjefen for Nordeas bankvirksomhet i Norge. Strengere lånekrav er likevel uaktuelt.
– Vi tror prisnedgangen vil fortsette, og at vi nok vil se fallende priser i Oslo det neste halvåret, sier John Sætre til E24.
Nordea-toppens varsku kommer etter at ny statistikk fredag viste nok en måned hvor landets kraftigste boligprisfall fant sted i hovedstaden.
Salgsprisene for Oslo-boliger gikk ned 1,8 prosent i snitt i oktober, mot et landssnitt på 0,2 prosent.
Etter kruttsterk vekst gjennom hele 2016 nådde Oslo-boliger sin foreløpige pristopp i april i år. Fra mai har det gått bratt nedover.
Med oktober-fasiten på bordet har Oslo-prisene falt rundt ti prosent siden pilene snudde for seks måneder siden.
Boligprisene i Oslo fortsetter å falle kraftig
– Det er sunt
Sætre, som leder bankvirksomheten til Nordea i Norge, tror en like lang periode med prisfall nå står foran Oslo – uten å anslå hvor stort fallet blir.
Han opplever fortsatt pågang etter boliglån, men sier de også registrerer «langt flere spørsmål» fra låntagere som lurer på hvordan prisutviklingen vil påvirke dem.
– Prisnedgangen er betydelig i Oslo-markedet, men vi må samtidig huske på at vi kommer fra en periode med foruroligende kraftig prisvekst. Korreksjonen vi ser i markedet nå kan samlet sett være en sunn utvikling, mener banktoppen.
Han før følge av Carl O. Geving, direktøren i Norges Eiendomsmeglerforbund.
– Selv om boligprisene har korrigert ned i pressområdene, er prisnivået fortsatt så høyt at mange unge flytter ut av byer som Oslo og Bergen for å få råd til sin første bolig. Det er sunt med et lavere prisnivå så lenge boligmarkedet fungerer, og selgere og kjøpere finner hverandre til akseptable priser, sier Geving til E24.
– Som en overpriset aksje
Han tror uansett at prisutviklingen vil snu igjen en gang utpå nyåret.
Det tror også Privatmegleren-sjef Grethe Meier.
– Jeg antar at prisene i Oslo i løpet av de seks neste månedene vil stabilisere seg, og at hovedstaden igjen kan bli like balansert som resten av landet, sier Meier til E24.
Hun sier Oslo-markedet har vært i ubalanse i tre år.
– Jeg vil driste meg til å si at etterspørselen etter boliger i Oslo var så hemningsløs og vill en periode, at det, kombinert med et magert utbud, gjorde at spesielt leiligheter ble som en overpriset aksje, skisserer meglersjefen.
De fleste ekspertene føler seg sikre på at innstrammingene i boliglånsforskriften fra nyttår er en viktig grunn til priskorreksjonen. De nye reglene var ekstra strenge for Oslo, og bankene har da også bekreftet at endringene har gitt konsekvenser for låntagere.
– Overraskende positive boligtall
Avviser nye innstramminger
Boligkjøpere må særlig jekke ned på sine forventninger til kjøpesum, ifølge Sætre i Nordea.
Årsaken er den nye hovedregelen om at ingen får lov til å ha samlede lån på mer enn fem ganger bruttoinntekten – en bestemmelse banktopper sier han blitt en ny flaskehals.
Nordea-sjefen avviser samtidig at deres negative prisforventninger for Oslo gjør at det blir vanskeligere å få boliglån fremover.
Sætre påpeker at slike negative utsikter allerede er priset inn i kalkylene og stresstestingen de gjør for hver låntager.
– Vi har allerede lagt inn buffer for verdinedgang ved dagens utlånspraksis, sier han.
Derfor har heller ikke priskorreksjonen det siste halvåret ført til at banken har gjort låneendringer ut over dem som fulgte av selve boliglånsforskriften, opplyser Sætre.
Ett unntak er de som vil kjøpe først, og selge etterpå:
– Vi i ser at disse kundene i tilfeller må tåle å sitte med mellomfinansiering over lengre tid enn tidligere, og det kan kreve tilpasninger i forhold til den enkelte kunde. Noen vil måtte trenge litt mer buffer, eventuelt vurdere å selge først, sier Sætre