Boligprisene

Sjeføkonom: Effekten av rentehevingene vil vises i boligmarkedet først nå

Selv om rentehevingen fra Norges Bank som regel betyr høyere boliglånsrente, tror ikke ekspertene at det vil treffe boligmarkedet hardt.

 • Sigrid Moe
Publisert:

– Jeg tror ikke vi har sett effekten av renteøkningene i boligmarkedet ennå. Vi venter at det vil begynne å vises nå, med denne fjerde økningen, sier Prognosesenterets sjeføkonom Nejra Macic til E24.

– Det er fortsatt lav rente i et historisk perspektiv, men sist styringsrenten var på dagens nivå hadde vi en gjeldsgrad i husholdningene som var langt lavere. Derfor tror vi renteøkningene biter mer nå, legger sjeføkonomen til.

En renteheving fra Norges Bank var allerede priset inn i Prognosesenterets prognoser for boligpriser.

Dine Penger: Fastrenter er historisk lave – her er de billigst

Renten på lån

– Dette styrker oss i troen om at boligprisene vil svekkes på kort sikt, så vi tror fortsatt prisene utover høsten kan falle noe mer enn det som er vanlig på denne årstiden, sier Macic.

Prognosesenteret tror den moderate utviklingen i boligpriser den siste tiden kan bikke litt under null på kort sikt. På lengre sikt venter de beskjeden prisvekst.

– Boliglånsrenten bestemmes av både styringsrenten, pengemarkedsrenten og risikopåslaget til bankene, samtlige av disse peker mot en høyere boliglånsrente fremover, forklarer Macic.

VGTV
Les på E24+

DNB stokker om: Dette er ledelsen etter Rune Bjerkes avgang

Pengemarkedsrenten, som i stor grad bestemmer hva norske husholdninger og bedrifter må betale for sine lån, har steget jevnt og trutt sammen med Norges Banks stadig høyere styringsrente.

Betaler du for mye for bolig­lånet ditt? Ta testen og se om banken din gir andre bedre rente enn deg

Økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets sier at selv om renteoppgang isolert sett har en ganske stor negativ effekt på boligmarkedet, så er det ikke nødvendigvis det som skjer nå.

– Man må også se på årsaken til at renten økes. Det er lav arbeidsledighet og god lønnsvekst, så dermed tror jeg ikke denne hevingen vil føre til et stort fall, sier Strøm Fjære til E24.

Les også

Advarer boligeiere etter rentehopp: – Vil merkes

DNB først

Dagen etter Norges Bank hevet renten med 0,25 prosentpoeng, var DNB første bank som kunngjorde at de hever boliglånsrenten med 0,25 prosentpoeng.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er enig med Strøm Fjære.

– Norsk økonomi går veldig bra. Et godt arbeidsmarked betyr også ofte at folk flytter til de gode jobbene, sier Bruce.

– Jeg tror vi fremover vil fortsette å se det samme som vi har sett en stund – en moderat boligprisvekst. Det vil være mye boliger til salgs, men også mange kjøpere, legger han til.

Les også

Nordea Markets om rentebanen: Norges Bank ferdig med renteheving

Nye retningslinjer?

Et stort usikkerhetsmoment når det kommer til å spå boligprisutvikling, er Finanstilsynets nye forslag til retningslinjer.

– Jeg har ingen tro på at de blir gjennomført, nettopp fordi boligmarkedet er veldig stabilt. Det er ingen behov for å bremse det mer nå, sier Bruce.

Boligprisveksten har siden forrige rapport vært litt høyere enn Norges Bank Ventet.

– Stimulere boligmarkedet

På landsbasis steg boligprisene friske 1,9 prosent i august, ifølge meglerbransjens nye rapport. Fremover anslår sentralbanken en boligprisvekst på 2,2 prosent i år, 3,0 prosent neste år og 3,2 prosent i 2021.

– Beslutningen fra sentralbanken vil nok stimulere boligmarkedet, sa NEF-direktør Carl O. Geving E24.

Årsaken til at Geving mener dette er at sentralbanken denne uken senket sin rentebane litt, sammenlignet med den som ble tegnet i juni.

Rentebanen er Norges Bank forventning om styringsrenten tre år frem i tid.

– Dette betyr at Norges Bank sannsynligvis ikke vil heve renten, men det er mer sannsynlig med en renteheving enn et rentekutt, forklarte strateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tidligere denne uken.

Norges Banks nye rentebane indikerer at 1,5 prosent blir toppen, mot tidligere signaler om at styringsrenten skal opp i 2,25 prosent, forklarer Geving.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Boligpriser
 3. Boliglånsrente
 4. Boligmarkedet
 5. Norges Bank
 6. Boliglån
 7. Prognosesenteret

Flere artikler

 1. Økonomer ser tegn til boligprisbrems før mars-fasit

 2. Advarer boligeiere etter rentehopp: – Vil merkes

 3. Sjeføkonom frykter Norges Bank kan få en bolig-overraskelse

 4. Sjeføkonom om boligprisene: – Nordmenn er jaggu ikke lettskremte

 5. Norges Bank snur om boligmarkedet: – Boligprisveksten har vært langt sterkere enn ventet