Meglertoppens anbefaling: – Bind boliglånsrenten i ti år

 – En for høy boligprisstigning gir grunn til bekymring, sier Leif J. Laugen, styreleder i Eiendom Norge.

PRISENE STEG FOR 13 MÅNED PÅ RAD: Prisene steg 0,6 prosent i januar, 8,3 prosent i 2014. – En for høy boligprisstigning gir grunn til bekymring, sier ekspert. Her fra Operakvarteret i Bjørvika i Oslo.

Håkon Mosvold Larsen
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert: Publisert:

Finanstilsynet påpekte nylig at en vekst i gjeldsnivået og en boligprisvekst på dagens nivå ikke vil være bærekraftig over tid.

– Det gir fallhøyde i økonomien og risiko for at et kraftig tilbakeslag vil ramme hele samfunnsøkonomien og enkeltpersoner, sier finanstilsynets direktør Morten Baltzersen til NRK.

Det er Leif J. Laugen, styreleder i Eiendom Norge enig i. Han mener derfor at flere bør vurdere å binde renten på boliglånet i ti år.

Les også

Her får du 30 års boliglån til 1,5 prosent rente

Bør binde lånerenten

– Det å kjøpe seg bolig er en stor beslutning som ikke bør gjøres uoverveid. Tradisjonen i Norge med flytende rente gjør at man vil merke en renteøkning umiddelbart.

– Å binde renten for ti år ned til 3 prosent rente, vil i praksis si at man låner gratis. Det tror jeg er lurt, sier Laugen.

I januar steg boligprisene nominelt med 2,9 prosent i januar. Flere steder i landet har vi nå en årsvekst på over 10 prosent.

Han mener at ingen er tjent med at prisstigningen går så raskt som nå.

(Saken fortsetter under bildet.)

BEKYMRET. Styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge mener flere bør vurdere fastrente for å hindre nedtur i norsk økonomi når rentene stiger.

Erlend Aas

– Men lave renter ser ut til å veie opp for bekymringen over lavere lønnsvekst, svekket sysselsetting og prisvekst i resten av samfunnet. Da er veien til banken kort, og bekymringen fra finanstilsynet går på at for mange samtidig vil ha for høy belåningsgrad. Dersom renten stiger vil svært mange redusere forbruket sitt på en gang, og det vil gå utover norsk økonomi, sier Laugen.

Les også

Rekordlave renter i Lånekassen: – Løp og bind!

For optimistiske

– Hvor reell er denne bekymringen for stigende boligpriser?

– Det gjelder spesielt den yngre generasjonen som tror at stor prisvekst er positivt og at de dermed får en fremtidstro som blir for optimistisk. Da er det lett å by litt for mye for drømmeboligen fordi man tror prisene vil stige uansett, sier Laugen.

– Det er også bekymringsfullt at prisøkningen er stigende gjennom året slik den var i fjor. Da hadde vi en årsvekst på 5 prosent ved inngangen til året, mens den var økt til 10 prosent mot slutten – og det gjelder hele landet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Vegard Grøtt

– Alvorlig for norsk økonomi

Laugen sier at han ikke hovedsakelig er bekymret for at folk ikke vil kunne betjene lånet sitt, men at folk vil stramme inn på forbruket sitt når rentene stiger. Det vil gå utover resten av økonomien i landet.

– Det er alvorlig for norsk økonomi at man får en forventning om boligmarkedet som ikke blir oppfylt. Vi så det også under finanskrisen. Selv om boligprisene falt, fortsatte gjeldsnivået å øke.

– Når veldig mange har høy gjeldsbelastning over tid, blir konsekvensen at en liten renteoppgang gjør at veldig mange reduserer forbruket sitt andre steder. Det går utover norsk næringsliv, sier Laugen.

Les også

Bankene melder om fastrente-rush

– Bør bankene stramme inn utlånspraksisen?

– Som finanstilsynet påpeker driver norske banker en forsvarlig utlånspraksis. Men samtidig er de offensive på å ta markedsandeler. Det sier seg selv at ikke alle kan øke markedsandelene sine, sier Laugen.

– Fastrenteandelen må opp! I motsetning til andre land i Europa er andelen med fastrente i Norge svært lav. Det gjør oss mer utsatt for renteendringer, og det vil merkes på et tidspunkt.

Laugen mener at ti års binding er bedre enn fem år.

– Vil være en samfunnsmessig fordel

Jorge Jensen, fagdirektør for Finans i Forbrukerrådet, er enig i at det vil være en fordel om flere valgte fastrente på boliglånene sine.

– Det vil være en samfunnsmessig fordel om husholdningene var mindre sårbare for rentenivået, sett i lys av større finansiell stabilitet, sier Jensen.

– Normalt sier vi at fordelen med å binde renten, er at man får stabilisert økonomien og forutsigbarhet. Det i seg selv har en egenverdi for mange. De som vil ha vansker med prisoppgang, bør i alle fall vurdere det, sier Jorge Jensen.

Les også

– Åtte av ti boliger gikk over prisantydning

Les også

Oslo-leilighet gikk 1,45 mill. over takst

Les også

Rekordmange boligsalg i januar

Les også

Tror boligmarkedet får en nedkjøling

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Rekordmange boligsalg i januar

  2. Undersøkelse: 1 av 5 vurderer fastrente

  3. Øystein Olsen om boligbremsen: – Det måtte komme

  4. – De useriøse aktørene blir luket ut av markedet

  5. Bekymret for at utenlandske forbrukslån med høy rente skal øke blant nordmenn