Eiendomsskatten: Vil vurdere å inkludere 67.000 eiendommer i nytt søksmål

Dersom Oslo kommune ikke betaler tilbake eiendomsskatten for 2017, kan neste gruppesøksmål komme til å bli adskillig større, varsler advokatfirmaet.

MILLIONÆRER I GRUPPESØKSMÅL: En rekke profilerte næringslivsfolk har deltatt i gruppesøksmålet mot Oslo kommune. Bildet viser boligblokkene på Sørenga og Vippetangen i Oslo sett fra Ekebergrestauranten.

Foto: Thomas Andreassen VG
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Tirsdag ble det klart at Høyesterett mener Oslo kommunes eiendomsskatt-modell er gyldig, og at bunnfradraget på 4 millioner ikke var for høyt, men at kommunen hadde skrevet ut skatten for sent.

Fristen var 1. mars, ikke 1. juli, fastslo Høyesterett.

Dermed måtte kommunens politiske ledelse, etter flere møter med juristene, innse at eiendomsskatten for 2016 måtte betales tilbake.

Til sammen er det for 2016 snakk om i overkant av 250 millioner kroner fordelt på 55.000 eiendommer i Oslo. I 2017 betalte eierne av drøyt 67.000 boliger og fritidseiendommer eiendomsskatt, opplyser kommunen til E24.

Hvilke konsekvenser høyesterettsdommen eventuelt får for eiendomsskatten i 2017 er det imidlertid for tidlig å konkludere med, sier de.

Vil vurdere massesøksmål

Allerede før jul varslet advokatfirmaet som har ført saken gjennom rettsinstansene, Wiersholm, et nytt gruppesøksmål tilknyttet eiendomsskatten for 2017. I og med at utskrivningen for 2016 var ugyldig fordi den kom for sent, måtte eiendomsskatten for 2017 maks være 2 promille, og ikke 3, mener Wiersholm, som viser til eiendomsskatteloven.

Advokat og partner i Wiersholm, Bettina Banoun, sier til E24 at de kommer til å vurdere å inkludere samtlige skattebetalere i et eventuelt nytt gruppesøksmål mot kommunen, dersom pengene for 2017 ikke blir betalt tilbake.

– Ved gruppesøksmål kan det være aktuelt å velge alternativet med utmeldelse, altså at alle som ikke melder seg ut er med. Det har vi ikke tatt stilling til. Kommunen har ikke ønsket å kommentere vårt prosessvarsel før det kom en rettskraftig dom, og vi venter nå på kommunens svar, sier Banoun.

Foreløpig har kommunen ikke svart på Wiersholms prosessvarsel, men Banoun sier hun forventer at kommunen vil rydde opp også for 2017.

– Kommunen vil nå betale tilbake til alle for 2016, og det er ingen grunn å forskjellsbehandle 2017. Når eiendomsskatten var null i 2016, kan den maks være 2 promille i 2017. Dette tok kommunen konsekvensen av for næringseiendom og nå må de også betale tilbake ulovlig innkrevd midler for boligeiere i 2017.

Det vil i så fall være snakk om 177 millioner kroner fordelt på 67.000 eiendommer.

Venter beslutning raskt

Pressekontakt Nina Gopinder Pannu ved byrådsavdelingen for finans i Oslo kommune opplyser at konsekvensene for høyesterettsdommen nå er diskusjonstema. Det er imidlertid for tidlig å konkludere, som finansbyråd Robert Steen uttalte onsdag.

– Dommen diskuteres selvfølgelig her på huset, men dette er kompleks materie som vi må bruke tid på å jobbe oss gjennom. Vi har ansvar for at saken er tilstrekkelig opplyst før det tas en avgjørelse for å sikre forsvarlig saksgang, sier Pannu.

Politisk ledelse har så langt ingen kommentar til prosessvarselet fra Wiersholm, sier hun.

– Vi må nå bruke tiden på å gå gjennom hvilke konsekvenser dommen vil få for 2017, og det trenger de tid på. Det ventes nå en vurdering fra kommuneadvokaten på spørsmålet, sier Pannu.

En beslutning om spørsmålet vil antagelig ta noe lengre tid enn det gjorde for 2016-skatten, anslår Pannu.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendomsskatt
  2. Oslo

Flere artikler

  1. Oslo kommune bekrefter: Vil betale tilbake eiendomsskatt for 55.000 eiendommer

  2. Høyesterett: Vedtak om eiendomsskatt var ugyldig

  3. Oslo-byrådet vil tilbakebetale «feilinnkrevd» eiendomsskatt

  4. Oslo kommune må låne penger for å betale tilbake eiendomsskatt

  5. SV vil ha lovendring: – Ikke rettferdig at Tollefsen slipper eiendomsskatt