Krafttrader Einar Aas er trolig personlig konkurs etter stortap i kraftmarkedet

Den mediesky krafttraderen har tjent seg søkkrik på spekulasjon i kraftkontrakter fra sin villa utenfor Grimstad. Et tap på minst 1,3 milliarder kroner bare denne uken gjør at han nå etter alt å dømme er konkurs.

STORT: Her er krafttraderens villa utenfor Grimstad. Den er bygd kraftig ut siden den ble kjøpt, i tillegg til at også kjøpte naboeiendommer.
Publisert:

Krafttrader Einar Aas er trolig personlig konkurs etter stortap i kraftmarkedet, skriver han i en pressemelding torsdag. Dagens Næringsliv omtalte først saken.

«Mandag 10. september var det ekstraordinære prisendringer i det nordiske og tyske kraftmarkedet. Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet og i løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført», skriver Aas og fortsetter:

«Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs».

De 350 millionene var imidlertid ikke nok og tirsdag ble han satt under administrasjon av Nasdaq-børsen som onsdag kveld tvangssolgte porteføljen til Aas. Tvangssalget medførte imidlertid et udekket tap på 100 millioner euro, eller 957 millioner norske kroner.

Kommentar: (+) Milliardtapet er skremmende. Så skremmende at myndighetene bør gripe inn umiddelbart

Dette tallet er imidlertid etter realisering av øvrige sikkerhet Aas har stilt overfor Nasdaq-børsen, men som så langt ikke er kvantifisert.

Samlet sett innebærer dette et tap bare denne uken på minst 1,31 milliarder kroner for Einar Aas.

Les også

Krafttrader Einar Aas er trolig personlig konkurs etter stortap i kraftmarkedet

Nasdaq Commodities skriver i et varsel at de nå vil be de andre medlemmene i misligholdsfondet deres om å etterfylle fondet som følge av tapene. Dette betyr likevel ikke at ikke Einar Aas skylder disse pengene.

På medlemslisten finner vi blant en rekke store norske meglerhus.

Les også: (+) Historien om den mystiske kraftmilliardæren

Misligholdsfond

Nasdaq bekrefter selv hendelsesforløpet denne uken og at de på grunn av brudd på marginreglene besluttet å erklære en av medlemmene deres i Nasdaq Clearing som misligholdt.

Ifølge Nasdaq tar man både i bruk midler fra Nasdaq Junior Capital og misligholdsfondet Commodities Default Fund for å dekke tapene, og det samlede uttaket fra fondsreservene skal altså være på 100 millioner euro, opplyser Nasdaq til E24.

Les også

Krafthandler gikk på milliardtap: Nasdaq tar smell på 957 millioner

Nasdaq OMX nevner selv ikke Aas ved navn, men skriver at et av clearing-medlemmene deres har vært i brudd med marginreglene.

Ifølge Nasdaq OMX vil både Nasdaq Commodities og Nasdaq Clearing operere som normalt, og den misligholdte porteføljen skal være stengt og under kontroll.

Inntektstoppen år etter år

I 2016 hadde Aas Norges høyeste skattbare inntekt, med 833 millioner kroner i personlig inntekt. Samme år hadde han en formue på 2,1 milliarder kroner, ifølge skattelistene.

Les også

Grimstad-ordføreren om Aas sitt milliardtap: – Vil utvilsomt få en innvirkning på kommuneinntektene

Både i 2006, 2009, 2013 og 2014 toppet Aas inntektslisten, og har i en årrekke vært én av Norges største personlige bidragsytere til statskassen.

Mediesky Aas har tidligere tjent seg søkkrik på spekulasjon i kraftkontrakter fra sin villa utenfor Grimstad.

Aas eier hele Toppen Invest, der han også er daglig leder. Gjennom investeringsselskapet er han også majoritetseier i selskapene El Unico og Jardinan. Begge disse selskapene driver med eiendomsutvikling i Spania.

Han har også brukt noe av pengene han har tjent på eiendommer i Norge. Aas eier blant annet flere landsteder for over 100 millioner kroner på Sørlandet, samt en leilighet til 40 millioner kroner på Tjuvholmen i Oslo, ifølge Dagens Næringsliv.

– Ekstraordinær svingning

Nasdaq skriver i en pressemelding torsdag ettermiddag at det var en «ekstraordinær svingning» i differansen mellom prisene i det norske og tyske kraftmarkedet som gjorde at Aas tapte så mye, så fort.

I meldingen skriver Nasdaq at misligholdsfondet må ta tap på 107 millioner euro, mens juniorfondet må ta tap på 7 millioner (les mer lenger ned i saken). Det gir et tap på totalt 1.094 millioner kroner for Nasdaq.

Nasdaq skriver i meldingen at aktøren det gjelder er Einar Aas.

Les også

Haudemann-Andersen tapte på aksjer

Les også

Bjørn Dæhlie kan juble etter milliongevinst

Publisert:
Gå til e24.no