Takst-sjef ber Oslo-meglere avvikle «pris-monopolet»: – Nå er det null kontroll

NITO Takst-sjef Espen Fuglesang mener Oslo-meglere må vedkjenne at de trenger hjelp for å prise boligene riktig. – Helt uaktuelt, svarer Eiendom Norge-sjefen.

MANER TIL VERDITAKST-RETRETT: Etter at Oslo-meglere vraket bruken av verditakst for sine boligsalg, mener NITO Takst-sjef Espen Fuglesang det nå er åpenbart at de ikke klarer å prise korrekt.

Foto: NITO Takst
  • Karl Wig
Publisert:

– Meglerne er veldig dårlige til å dokumentere grunnlaget for verdifastsettelsen sin. Her har takstmenn vært en verdifull partner som tilførte bygningsmessig kompetanse. Det fungerte veldig godt. Nå er det null kontroll, og vi ser hvordan det går, sier Fuglesang til E24.

Meglerbransjen lover fullt fokus på tiltak for å prise boliger riktigere, etter at Forbrukerombudet tok 10 store meglerkjeder i lokkeprising.

Ap-byrådsleder Raymond Johansen kaller utbredelsen av de påståtte lovbruddene «galskap» og mener meglerbransjen opptrer kynisk.

Han frykter meglerne har vokst seg for mektige etter vårens beslutning om å vrake bruken av verditakster for boligsalg i Oslo.

Les også

Ap-Raymond kaller meglerbransjen inn på teppet: – Det er galskap

– Hele argumentet faller bort

– Argumentet var at de selv hadde best forutsetninger for å sette riktig markedspris. Så langt har de ikke akkurat bevist at det stemmer, sa Johansen til E24 mandag.

NITO Takst-sjefen gir byrådslederen støtte:

– Meglernes argument var at de kjenner markedet best. I så fall burde de jo ha fanget opp sprikene mellom prisantydning og salgspris, men i stedet ble sprikene bare forsterket. Da faller jo hele argumentet bort, sier Fuglesang.

Han sier meglerbransjen nå bør vedkjenne at de trenger hjelp av en «objektiv, uavhengig part» – og slå retrett på beslutningen.

Les også

10 meglerkjeder tatt for lokkeprising i Oslo

– Takstmenn har ingen egeninteresse av å sette en lavere verdi enn de mener boligen er verdt.

– I motsetning til meglere?

– Ja, det er åpenbart. Når nesten alle meglerkjedene i Norge tas for lokkeprising, så sier det seg selv.

– Helt uaktuelt

Men Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer er krystallklar i sitt svar på oppfordringen om å ta verditakster inn i varmen igjen: Nei.

– Det er helt uaktuelt å gå tilbake til den arbeidsfordelingen, som både er ulogisk og gal, sier Dreyer til E24.

– HELT UAKTUELT: Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer sier beslutningen om å droppe verditakst ved salg av Oslo-boliger består. Han sier de er på god vei mot riktigere prising enn da verditakstene ble benyttet.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Espen Fuglesang vet godt at det lenge har vært store avvik mellom prisantydninger og salgspriser i Oslo. Det er ingen ny utfordring, uavhengig av om det har vært brukt verditakst eller ikke, sier han.

Han sier meglere kan rydde opp i dette selv, og at de er på god vei.

– Merker på kroppen at prisene er høyere

– Med de effektive tiltakene vi har satt inn, forventer vi at det allerede nå i oktober har vært vesentlig bedre presisjon i prisingen, enn det var når vi brukte verditakst. Og det vil bedre seg ytterligere fremover, sier Dreyer.

Mandag sa direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund, den andre store meglerforeningen, at nye salgstall indikerer at utviklingen går i «helt riktig retning».

– Tallgrunnlaget er fortsatt for lite til at vi vil gå ut med statistikken, men det er riktig. Det ser veldig bra ut, sier Dreyer.

– Vi får nå mange tilbakemeldinger fra kjøpere som er i markedet nå, som merker på kroppen at prisene er høyere enn for bare noen måneder siden.

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Det er galskap

  2. – Meglerne bryr seg katta

  3. Nye avvikstall: Så mye underprises Oslo-boligene

  4. Annonsørinnhold

  5. Her stemmer prisantydningene dårligst

  6. Rekordavvik i boligprisingen i Oslo i juli