Ny boliglånsanalyse: Nordmenn betaler for mye i renter

Tusenlapper kunne vært spart ved å bytte bank, viser en ny boliglånsanalyse. Men samtidig er mange skeptiske til å gjøre nettopp det.

SPAREPOTENSIAL: 45 prosent av respondentene i en ny undersøkelse sier bankbytte er uaktuelt for dem. Det er synd, for der ligger det et stort sparepotensial, mener økonomiekspert.

Sara Johannessen
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

Nordmenn betaler i snitt 0,52 prosent for mye i renter på boliglånet, ifølge en analyse fra Finn-tjenesten Penger.no.

Dette handler om at folk ikke bytter bank eller forhandler med banken sin, mener daglig leder Rune Brunborg i Penger.no.

SER SPAREPOTENSIAL: Daglig leder Rune Brunborg i Finn-tjenesten Penger.no.

Caroline Roka

– De fleste betaler for mye i renter. Hvis folk var klar over hva de kan spare, tror jeg flere hadde byttet bank eller gjort en bedre avtale med banken sin. Mange kan spare 10.000 – 20.000 kroner hvis de både bytter bank eller forhandler på renten, sier Brunborg.

Les også

Sjeføkonom: – Renteøkning kan utløse boligkrakk

Store forskjeller på rentenivået

10.739 personer har svart i undersøkelsen og oppgitt informasjon om boliglånet sitt i perioden 16. mai til 16. november i år i Penger.no sitt rentekart. Dette er en rentekalkulator som beregner hvilket rentenivå folk bør ha basert på opplysninger om inntekt, alder, lånestørrelse, belåningsgrad og medlemskap i organisasjoner.

Respondentene har i snitt en rente på 2,98 prosent i perioden som helhet, mens gjennomsnittsnivået i samme periode burde ligget på 2,46 prosent basert på den informasjonen de har lagt inn.

Det betyr at de betaler 0,52 prosent mer enn de hadde trengt å gjøre med det de optimalt kan få som rente.

Det er betydelige forskjeller på rentenivået i de ulike bankene i dag, ifølge Penger.no. 0,65 prosent skiller dyreste og billigste bank, ifølge deres funn.

Med et gjennomsnittslån på 2,5 millioner kroner har de en årlig besparelse på rundt 13.000 kroner. Over femten år utgjør det 195.000 kroner - som potensielt kunne vært spart.

Les også

Sjeføkonom: – Renteøkning kan utløse boligkrakk

Dyr lojalitetet

Distrikts-Norge er rentetaperen, viser analysen.

De som bor i distriktene har høyere renter enn de som bor i byene. I store byer ligger renten i snitt på 2,85 prosent, mens på små steder ligger renten på 3,24 prosent.

– De som bor i distriktene er mindre attraktive bankkunder, fordi de har lavere lønn og lavere lån. Hvis de mister jobben kan det være vanskelig å få ny jobb, og hvis huset må tvangsselges kan det være vanskeligere å få banken til å omsette det. Så det er høyere risiko for banken og lavere potensial i distriktene i snitt, sier Brunborg.

– I tillegg er nok de som bor i distriktene mer lojale mot den gamle banken sin. De har sterkere bånd til kunderådgiveren som de har kjent i mange år, og derfor velger de ikke å konkurranseutsette banken sin og innhente tilbud fra flere.

Les også

Norges Bank: Bankene har strammet inn på utlån

Ser ikke sparepotensialet

Mange er imidlertid skeptiske til å bytte bank, viser en undersøkelse gjennomført av Norstat for Penger.no. Av 1000 respondenter på landsbasis som har boliglån, sier 45 prosent at bankbytte er uaktuelt.

Brunborg mener folk «gifter seg med banken».

– Det er dyrt å ha den lojaliteten som vi ser at mange har, sier Brunborg.

Undersøkelsen viser samtidig at 45 prosent av de spurte ikke sjekker om de har konkurransedyktige betingelser på boliglånet.

– Den største grunnen til at folk ikke bytter bank er at de tror det er lite å spare på det. Folk ser ikke potensialet i hvor mye de kan spare, sier Brunborg.

Kun 38 prosent sier at de har byttet bank eller er åpen for å gjøre det, viser undersøkelsen.

Les også

Undersøkelse: Tre av fem bekymret over boligmarkedet

Les også

Flere forsikrer boliglånet mot arbeidsledighet

Les også

Her gikk boliglånsrenten opp da styringsrenten ble negativ

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Langt færre kvinner enn menn vet hvor stort boliglån de har

  2. 300.000 tåler ikke høyere boligrente

  3. Tre grunner til at du bør ringe banken din og be om lavere rente

  4. Annonsørinnhold

  5. «DNB Nyheter» gir mange råd, men selvsagt ikke det beste: Spør banken om bedre rente – eller bytt

  6. Undersøkelse: 1 av 5 vurderer fastrente