Oslo lufthavn: Må regne med forsinkelser

Torsdagens snøkaos får konsekvenser for tusenvis av passasjerer også fredag.

OSLO LUFTHAVN: Bildet viser torsdagens snøkaos på Oslo lufthavn
Publisert:

Femten fly på Oslo Lufthavn er fredag inntillt ifølge Avinors nettsider. Det er også flere fly som har fått nye avgangstid.

Også flere fly som skulle til Gardermoen har blitt innstilt eller har fått ny tid.

Oslo Lufthavn opplyser at passasjerer må regne med forsinkelser i dag i etterkant av snøværet som herjet i torsdag. Da måtte hele flyplassen stenges på grunn av snørydding.

Kaoset torsdag vil få konsekvenser fredag:

– Fredag er en stor utreisedag og 90.000 skal ut og reise. I går var det mange innstillinger og mange tusen berørte som ikke fikk komme seg hjem. Det vil komme følgeforsinkelser i dag, men det vil ikke bli i nærheten av det som var i går, sier pressekontakt Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

– En del vil ikke komme seg av gårde i dag heller

Pressekontakt Knut Morten Johansen i SAS sier at en del av de mellom15.000 og 20.00 passasjerene som ble rammet i går heller ikke vil komme seg videre i dag:

– Problemet på Gardermoen i går ga negative ringvirkninger over hele landet. Det slår til en hvis grad inn i dag også, sier han.

– Utfordringen i dag er også at flymannskap befinner seg på steder i landet som de ikke skulle vært og det berører den interne logistikken. Fleksibiliteten for å få av gårde de passasjerene som ble rammet av de over 100 kanselleringene torsdag er svekket, og en del vil ikke komme seg av gårde i dag heller, sier Johansen.

Når det kommer til nye forsinkelser i flytrafikken mener han at det er noe som gradvis vil forbedre seg i løpet av dagen med været.

– Det er en utfordring å booke inn passasjerer i fly som allerede er fulle på grunn av påsketrafikken. Vi setter inn det som eksisterer av ekstra kapasitet på fly og alternative løsninger som buss.

Han forteller at tusenvis har fått overnatting på hotell som følge av torsdagens snøkaos og at andre har fått forpleining på stasjonene:

– Jeg vil takke passasjerene og deres tålmodighet. Det viktigste for dem er å komme seg av gårde og vi gjør alt vi kan for å få dette til. Det er en til to slike dager i året og den kom midt i påsketrafikken, sier han.

ETTERSLEP: Snøkaoset som oppsto torsdag på østlandet vil få ringvirkninger fredag twitret flyplassen.

Dette har du krav på

Dårlig vær, plutselig teknisk trøbbel og streik faller inn under typiske «ekstraordinære hendelser». Dette gjør at regelverket som normalt gir deg krav på en tilleggserstatning for tort og svie kalt «standardkompensasjon» bortfaller.

- Uværet torsdag vil være en slik ekstraordinær hendelse. Da har man ikke krav på kompensasjon. Da får man ikke dekket fra flyselskapet for eksempel hotellopphold eller konsertbiletter som man ikke får brukt fordi man ikke kommer frem. Da gjelder like rettigheter som under en streik, sier direktør for forbukerservice Ingeborg Flønes i forbrukerrådet.

Sjekk hva du kan kreve time for time i denne saken som ble publisert i forbindelse med Norwegian-streiken tidligere i år

Fredag er værsituasjonen en annen. Hvordan blir rettighetene ved kanseleringer og forsinkelser i dag?

- Om man har krav på kompensasjon fredag avhenger av om forsinkelsen eller kanselleringen skyldes flyselskapet eller værsituasjonen torsdag. Dersom du mener du har krav på kompensasjon må du først klage til flyselskapet og eventuelt senere Transportklagenemda Fly. Utfallet vil avhenge av om flyselskapet har gjort det de kan for å få deg frem, sier Flønes.

Dersom flyavgangen blir kansellert, har du alltid rett på refusjon av billettpengene.

Dersom du er rammet av forsinkelser, er det varigheten av forsinkelsen pluss lengden på flyreisen som er avgjørende for hva du kan kreve.

Forbrukerrådet har en kalkulator hvor man kan plotte inn flyplassene og finne ut hva man har krav på.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om