Søtt prishopp

Prishopp på potetgull og sjokolade er med på å dra matprisene oppover. På ett år har VGs standardkurv blitt 8,6 prosent dyrere.

OPP OPP: Prisene stiger på matvarene. Foto: Magnar Kirknes.
Publisert:

Prishoppet kommer mens SSB melder om lavere matpriser. Brus, potetgull, sjokolade og søte kjeks er blitt mye dyrere de siste årene. For ikke å snakke om pølsesennepen, som koster mer enn dobbelt så mye som i 2005.

Tjener mindre

Remas innkjøpsdirektør for ferskvarer bekrefter inntrykket:
- Fra leverandører av sukkerholdig drikke, snacks og godteri har vi fått prisøkninger som er større enn vi greier ta ut i markedet, sier Tor Erik Aag.
Les også:

Slik velger du riktig alarm

Oppfølging

I klartekst betyr det at dagligvaregiganten tjener mindre på disse produktene enn før. Samlet sett oppgir Rema å ha samme fortjenestemargin som for seks år siden. VG har gjennom flere år fulgt prisutviklingen på 50 dagligvarer. Det siste året er handlekurven vår blitt 8,6 prosent dyrere. De siste seks årene er prisene på utvalget økt med 26,3 prosent.
Varene er kjøpt i Remabutikker i Oslo.

Flere årsaker

Innkjøpsdirektøren opplyser at prisstigningen i Rema 1000 siste året har vært langt under halvparten av prisveksten i VGs kurv.
- Et lite utvalg enkeltprodukter sier ikke så mye om den samlede prisveksten, sier Aag, og lister opp ulike årsaker til at dagligvarekjeden øker prisene på enkeltvarer:

- Avgiftsendringer

- Høyere priser fra leverandører

- Produkt- og pakningsendringer

- Kampanjer og priskrig

Leverandørene forklarer de største prissjokkene med økte råvarepriser, høyere avgifter og produktendringer. Prisøkningene fra 2005 til i dag i parentes.

LES OGSÅ:

Gjør nettkupp nå

Idun pølsesennep (105 %) og ketchup (81 %):

-Ny design og ny flaske. Vi har investert betydelig i ny plastemballasje som forbedrer kvaliteten på produktet, sier informasjonssjef i Stabburet, Inger Marie F. Ingdahl.

Ballerina nougatkjeks (99 %):

- Kvalitetsforbedringer og økte råvarepriser presser opp prisene. De største ingrediensene har blitt betydelig dyrere, sier marketingdirektør i Sætre, Marit Mæhlum.

Bamsemums (68 %):

- Viktige ingredienser er mer enn doblet i pris siden 2005: Sukker har steget med 218 og kakao med 125 prosent, sier kommunikasjonsdirektør i Nidar, Robert Rønning.

Coca-Cola (67 %):

- Hovedårsaken er at avgiften på alkoholfrie drikkevarer økte fra 1,67 kroner i 2008 til 2,71 kroner i 2009, sier kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Norge, Stein Tømmerud.

Pepsi Max (60 %):

- Prisøkningene skyldes kraftig økning i råvarepriser, som sukker, korn og aluminium og betydelige avgiftsøkninger, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

Smør (53 %) og yoghurt (63 %):

- Prisene er knyttet til jordbruksoppgjøret og hva bøndene skal ha for melk. Dette er det myndighetene som fastsetter, sier kommunikasjonssjef i Tine, Lars Galtung.

Maarud Potetgull (117 %):

- Vi har lansert potetgull av mye bedre kvalitet - bl.a. tynnere flak, naturlig krydder og ny emballasje. I tillegg har råvareprisene økt ekstremt, sier adm. direktør i Maarud, Kenneth Hamnes.

Sun maskinoppvaskpulver (66 %):

- Vi kan ikke se at det er tatt høyde for at Sun ble ytterligere konsentrert i 2009, slik at doseringen per vask gikk ned, sier informasjonssjef hos Lilleborg, Anne Gjemdal.

VG har sjekket prisen på 50 dagligvarer høsten i 2005, 2008, 2010 og 2011.

Utvalget er gjort av VGs journalister.

Varene er kjøpt inn på Rema 1000 i Oslo.

Den oppgitte prisen er hentet fra kassakvitteringen.

Når forpakningsstørrelsen er endret, har vi justert prisene tilsvarende.

Publisert:

Her kan du lese mer om