Menighet vurderer å ta betalt for bryllup

Vestlandsmenigheten Vågsøy sliter med økonomien og vurderer nå å ta betalt for både bryllup, dåp, begravelser og konfirmasjon.

AKTUELT MED BRUKERBETALING: Menigheten i Vågsøy kan begynne å ta betalt for å smi folk i hymens lenker.

Stian Lysberg Solum
  • NTB
Publisert: Publisert:

Kirkeverge Anne Gry Fløien har fått mandat fra sognerådet til å vurdere om kirken skal ta betalt for tjenester som for menighetens egne medlemmer i de fleste tilfeller tradisjonelt har vært gratis, skriver Vårt Land.

– Innspill som har kommet, går på å ta betalt for alt fra bryllup og begravelser, til dåp og konfirmasjon. Det er jo ikke noe hyggelig å tenke på brukerbetaling, men vi er nødt til å ta debatten, sier Fløien til avisen.

Hun understreker at alt som skjer i kirken, krever tilstedeværelse, og at det ikke er gratis å drifte kirken. Spørsmålet er hvordan de skal få dekket inn kostnadene.

Det er en viss grad av brukerbetaling i Den norske kirke allerede. Mens dåp er gratis, har konfirmasjon de fleste steder en avgift. Brudepar som velger en annen kirke enn den de sogner til, må også betale for leie av kirke og prest. Det samme gjelder i mange tilfeller også ved begravelser.

Fløien mener spørsmålet nå er hvor langt kirken skal gå.

– Jeg opplever at økonomidebatten i dag er i ferd med å bikke over i en verdidebatt. Når vi krever betalt, kan vi faktisk komme til å ekskludere mennesker som ikke har råd, sier hun.

Les også:

Kirken lokker kollekt-givere med skattefordelHer betaler de kollekt med sms og bankkortLarvik-prest vurderer kortautomat til kollektHer gir vi mest og minst til kirkenTjener millioner på SMS-kollekt

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Luksusbegravelser: En siste oppvisning av rikdom og makt 

  2. Kirkestreik avverget på overtid

  3. Norge dropper kontanter: – En velsignelse

  4. Annonsørinnhold

  5. Disse tjener penger når flyene er forsinket

  6. Skatteetaten: Dette er de ti vanligste selvangivelsefeilene