Boligprisene steg i august

Prisveksten i boligmarkedet fortsetter.

Jan Ovind,
 • Stine Grihamar
 • Øyvind Henriksen
Publisert:

Boligprisene har hentet seg inn igjen etter en laber sommer, og steg med 2,4 prosent i august. Det viser ferske tall fra norske eiendomsmeglere. Dermed har boligprisene så langt i år økt med 3,9 prosent.

August er tradisjonelt en måned hvor prisene stiger etter stille sommermåneder med lav aktivitet.

I forkant av dagens tallslipp var det knyttet stor spenning til hvilken vei markedet ville bevege seg. Flere medier har de siste ukene rapportert om lite aktivitet i markedet. Samtidig har en rekke profilerte eiendomsmeglere gått ut og sagt at de venter oppgang.

- Sterk august

Leder for Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Christian Dreyer, sier tallene er bedre enn ventet.

- Vi forventet en noe svakere prismessig august enn det vi har fått, sier Christian Dreyer.

- 2,4 prosent opp er en sterk august, også historisk. 12 månedersveksten stabiliserer seg på sunt og bærekrafig nivå, fortsetter Dreyer.

Korrigert for sesongvariasjoner (se faktaboks) steg boligprisene med 1,1 prosent. Det betyr at årets vekst er sterkere enn hva man pleier å se på denne tiden.

Prisstatistikken viser videre at:

 • Prisen på leiligheten steg i snitt med 1,6 prosent.
 • Prisen på delte boliger steg med 4,3 prosent.
 • Prisen på eneboliger steg i snitt med 2,5 prosent.

- Større utvalg

Også salgsvolumet var høyt i august, med totalt 6406 solgte boliger. I august i fjor var antallet 6280.

Antall bruktboliger til salgs på finn.no er 13 prosent høyere enn august i fjor, og det høyeste utbudet siden juni 2010.

- Mange boligselgere har brukt sommerferien til å klargjøre boligen sin for salg. Vi har nå et større varelager enn på lenge, og det gir større utvalg for kjøperne, sier Dreyer.

Han legger til at de opplever markedet som selektivt.

- Mange boliger blir solgt etter forhandlinger og ikke etter budrunder, forsetter Dreyer.

- Å leie fremfor å eie er et dårlig råd

Lederen av Norges Eiendomsmeglerforbund er også overrasket over prisoppgangen, men kritiserer sjeføkonomene som har kommet med dystre spådommer om boligmarkedet de siste dagene.

- Enkelte har kommet med kreative innspill om at man bør vente med kjøp og heller gjøre boligkupp i desember. Det er ingen grunn til å la være å kjøpe i september, oktober og november, sier Tormod Bolvik.

- Men man skal være bevisst. Man skal ikke løpe å kjøpe, men man skal gå å kjøpe, understreker han.

Han går også hardt ut mot sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets som i helgen uttalte til Finansavisen at førstegangskjøpere bør leie bolig de neste fem årene fremfor å kjøpe.

- Å leie fremfor å eie tror jeg er et dårlig råd. Det norske boligmarkedet er innredet mot eierskap. For mange vil det være umulig å skaffe seg leiebolig, spesielt for familier. Det beste rådet man kan gi er å ha et langsiktig perspektiv. Boligprisene vil holde seg de neste årene, sier han.

Han advarer samtidig kjøpere å utelate boliger som ikke får bud fra andre.

- Min opplevelse som aktiv megler er at flokkmentaliteten styrer. Mange vurderer bare kjøp dersom andre byr. Det er masse boliger til salgs, og man kan gå glipp av gode kjøpobjekt.

Store regionale forskjeller

Prisveksten er fortsatt best i Tromsø. Der ligger boligprisene an til å øke med 9,4 prosent i år.

Dårligst er utviklingen i Kristiansand. Der har prisene falt med 1,4 prosent de siste 12 månedene.

I august tok det gjennomsnittlig 31 dager å selge en bolig. Det var ni dager færre enn i juli og to dager færre enn samme måned i fjor. Tiden måles fra boligen er annonsert til salget er gjennomført.

I Trondheim var formidlingstiden 19 dager. I Bergen var tilsvarende periode 19 dager. Og i Oslo tok det i snitt 20 dager. I Stavanger går det tregere. Der var formidlingstiden 34 dager.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Sjeføkonom: - Det erbedreå leie enn å eie

 2. Nytt fall i boligprisene

 3. - Veldig svake boligtall

 4. Boligprisene steg i desember

 5. Boligprisene i august: Nordmenn kjøper rekkehus