I disse pendlerbyene stiger prisene mer enn i Oslo

Det siste året har Fredrikstad, Sarpsborg, Hamar og Tønsberg hatt høyere boligprisutvikling enn Oslo.

ØKER: Boligprisene i Fredrikstad har økt med 5,2 prosent det siste året. Likevel er kvadratmeterprisen på 22.109 kroner. Her ser publikum på seilskuter under seilregattaen Tall Ships Races.

Vegard Wivestad Grøtt
  • Tuva Bønke Grønning
Publisert:,

Sesongjusterte tall fra eiendomsmeglerne i Norge viser at boligprisene er uforandret fra juli til august.

Ser man litt nærmere på by-, og fylkesoversikten viser den at både Østfold, Vestfold og Hedmark har hatt en høyere prisstigning enn både Oslo og Akershus de siste 12 månedene.

Sarpsborg og Fredrikstad har hatt en prisøkning på henholdsvis 6,1 og 5,2 prosent, mens Tønsberg har hatt en økning på 4,4 prosent.

Selv om prisene har steget mye får du fortsatt mye for pengene i disse områdene. I Sarpsborg må du ut med 20.855 kroner per kvadratmeter. I Fredrikstad ligger prisen på 22.109 og i Hamar på 24.782.

STERKERE VEKST: Prosentvis har det vært sterkere vekst i boligprisene i flere områder utenfor Oslo og Akershus det siste året. det har flere årsaker, mener Leif J. Laugen, styreleder i eiendom Norge.

Berit Roald

Til sammenligning har Oslo hatt en økning på 0,6 prosent, og Akershus 2,4 prosent.

- Vi ser at prisveksten har vært størst litt utenfor pressområdene, sier Leif J. Laugen, styreleder i Eiendom Norge, til E24.

To årsaker

Laugen påpeker at kvadratmeterprisen i byene og områdene med høy prisvekst fortsatt ligger en god del under Oslo og deler av Akershus.

- Så det er fremdeles potensiale for mer vekst. Vi ser at prisstigningen beveger seg gradvis lenger ut fra storbyene, sier han.

Laugen mener det i hovedsak er to årsaker til prisstigningen i områdene litt lenger utenfor Oslo-gryta.

- Når prisene stiger så mye i de mest sentrale strøkene, vil det være lønnsomt for flere å pendle noe lengre. Kommunikasjonen er også blitt bedre, eller skal bli bedre, sier han. tid er viktigere enn avstand i kilometer, sier han og fortsetter:

- En annen forklaring er at det i et par år har blitt solgt mye nybygg, spesielt i storbyene og rett utenfor. Vi har derfor hatt en periode på over et år nå med salgsoverheng i disse områdene.

Sjekk ut pendlerkommunene i Oslo-regionen

Pendler lenger

JOBBER PÅ TOGET: Jens August Larsen, daglig leder ved Eie Eiendomsmegler i Fredrikstad, selger mange boliger til folk som jobber i Oslo.

Foto: Mats Holst Photography

Jens August Larsen, daglig leder ved Eie Eiendomsmegler i Fredrikstad, forteller at de stadig oftere selger hus til personer som skal pendle til Oslo.

- Her har du mulighet til å få mye mer for pengene i din prisklasse. Mange ofrer litt lenger reisevei for finere bolig, sier han.

Også Brynjar Brynildsen, daglig leder ved Krogsveen i samme by, forteller at mange velger å kjøpe i Fredrikstad selv om de jobber i Oslo.

- I mange jobber er vi også friere. Kanskje kan du pendle noen dager og ha hjemmekontor noen dager.

Han har inntrykk av at det i mange familier er en som pendler og en som jobber i området.

- Jeg har også solgt bolig til folk som ikke har hatt jobb, men satser på å finne noe her i området. Mange av de som bosetter seg her er fra Oslo-området har nok en tilknytning hit på et eller annet vis, sier han.

Øvre Romerike

Også i Hamar har prispilen pekt godt oppover det siste året. Siden august i fjor har prisene steget 5,6 prosent, mens de den siste måneden har steget 1,9 prosent.

I Akershus er det Øvre Romerike, som er området lengst unna Oslo, som har hatt den høyeste prisstigningen det siste året.

Her har prisene økt med 4,1 prosent, og kvadratmeterprisen en bolig var i august 25.160 kroner.

Det er likevel betydelig mindre enn på Nedre Romerike, hvor du må ut med 31.193 kroner per kvadratmeter. Her har prisene steget 2,8 prosent.

Til sammenligning er prisen per kvadratmeter i populære Bærum 42.735 kroner.

- Jeg tror dette med tid er viktig. Når du får kappet ned tiden inn til Oslo og prisene er så mye lavere vil flere flytte til slike steder, sier Laugen.

Mer stabilt

Han tror prisene i flere av pendlerbyene- og områdene vil fortsette å stige, spesielt i Tønsberg, Larvik og Sandefjord.

Han peker på at det også ellers i landet er mer stabile boligpriser utenfor pressområdene.

- Der er boligbyggingen på et mer normalt nivå, sier han.

Statistikk: Eiendom Norge

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. DNB: Her går pendlergrensen

  2. – Smitteeffekten uteblir i boligmarkedet

  3. Her økte boligprisene mest i 2015 – og her falt prisene pladask

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig prishopp for Obos-boliger

  6. Meglersjef ser paddeflatt Oslo-marked