Ustoppelig boligkrise i USA

- Vi har ennå ikke sett det verste, advarer sjeføkonom.

Publisert:

Amerikanske boligpriser falt med hele 4,5 prosent i årets tredje kvartal. Det er det største fallet på to tiår, og fyrer dermed opp under krisen med råtne amerikanske boliglån - såkalt subprime.

- Fallet viser at nedturen på det amerikanske boligmarkedet fortsetter med uforminsket styrke. Vi har ennå ikke sett det verste fra USAs boligmarked, sier sjeføkonom Helge J. Pedersen i Nordea Danmark til borsen.dk.

Les også: USA på randen av nedgangstid

Ond spiral

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror de amerikanske boligprisene vil falle godt inn i neste år.

- Når boligprisene først begynner å falle, er det mange eiere som i begynnelsen holder igjen og håper på bedre tider før de legger boligen ut for salg. Når nå boligprisfallene vedvarer, vil mange av disse også ønske å selge før tapene blir enda større, sier Mork til E24.

Les også: Derfor faller boligprisene

Sjeføkonomen påpeker at det er en viss treghet i boligmarkedet.

- Mange nyoppførte amerikanske boliger er dessuten hytter og feriesteder som er kjøpt som langsiktige investeringer. Når disse eierne nå begynner å selge for å begrense tapene, kan det i seg selv påskynde prosessen med ytterligere boligprisfall, sier Mork.

Les også: - Dårligste boligmarked siden depresjonen

- Overskygger alt

Mork mener viktigere amerikanske faktorer fremover blir ledighetstallene, og sentralbankens rentenivå.

Helge J. Pedersen forventer, at boligkrisen i USA vil overskygge alt annet i mange måneder fremover - til stor skade for de amerikanske husholdningene som får stadig tøffere lånebetingelser.

- Jeg kan vanskelig se at bildet vil endre seg på kort sikt. Jeg tror dessverre at krisen vil vare helt inn i andre kvartal 2008. Ikke før vil vi se tingene stabilisere seg, sier den danske sjeføkonomen.

Boligkrisen i USA vil neste år ventelig redusere eiendomsverdiene med 1.200 milliarder dollar, og skatteinntektene med 6.600 milliarder dollar, ifølge nyhetssiden Bloomberg.com.

Les også: Boliglånsgigant under press

Publisert:

Her kan du lese mer om