Du taper ikke på å fortolle

Svak svenskekrone gjør det attraktivt å handle over kjølen. Hvis du handler for mer enn det tollfrie maksbeløpet, må du fortolle. Men det taper du ikke noe på!

Svensk og norsk moms er like høy: 25 prosent. Det gjør fortollingen «gratis». Foto: Scanpix.
Publisert:

Nordmenn valfarter i flokk over grensen til søta bror for å utnytte kronekursen, og trafikken er økende.
- Det er i overkant av 10.000 personbiler i snitt som passerer grensen i døgnet, men det har vært veldig mye trafikk i det siste, forteller kontorsjef Wenche Fredriksen ved Svinesund Tollstasjon til Dine Penger
- Mye av dette er grensehandel da trafikken er stor i butikkenes åpningstider - både kveldstid på hverdagene og ellers i helgene, sier Fredriksen.

Svak krone

Svenskekronen ligger og vaker rundt 80 øre - noe som gjør grensehandelen mer gunstig enn på lenge.
I deler av februar, mars og april i vår lå kursen riktignok helt nede mellom 75 og 80 øre, men steg til 85 øre tidligere i høt. Nå har kursen på svenskekrona stupt.
Også i 2005 og 2003 var norske kroner mye verdt i forhold til svenske. Men vi skal ikke lenger tilbake enn til begynnelsen av 1990-tallet, at svenske kroner var mer verdt enn norske.

Valutapåslag for vanlige kunder

Det skal presiseres at kursene vi henviser til i denne artikkelen er såkalte midtkurser.
Dette er valutakursene du ser i avisene, og som bankene og store investorer kan handle svenske kroner for.
Bruker du VISA eller Mastercard i utlandet kan du for de aller fleste kortutstederne plusse på 1.75 prosent på midtkursen.

Se svenskekronas utvikling de siste fem årene her:

Om tabellen: Valutakursene er midtkurser hentet fra Norges Bank.

Tollgrenser

Fristes du av billig grensehandel, bør du imidlertid kjenne til tollreglene.
Er du ute av landet i under 24 timer, kan du bare ta med deg varer til en samlet verdi på inntil 3.000 norske kroner.
Har du imidlertid være borte i mer enn 24 timer, økes handlegrensen til 6.000 kroner.

Kjør på rødt

Har du likevel handlet for mer enn 3.000 kroner (eller 6.000 kroner), så er det ikke det noe problem. Alt du må gjøre er å stoppe på grensen og melde fra hva du har handlet for.
For å gjøre dette må du huske å si fra i butikken du handler at du skal ha med varene til Norge.
Da får du et skjema fra butikken og når du stopper på tollstasjonen viser du kvitteringen eller fakturaen for hva du har kjøpt.

- Fort gjort

- Så fremt det ikke er lang kø, er tolldeklarering gjort på fem-ti minutter. Du viser frem kvitteringen eller skjemaet du har fått fra den svenske butikken og betaler norsk moms og eventuell toll, forklarer Fredriksen.

LES OGSÅ:

Her er 50 gode grensekupp

Den svenske momsen vil du så få tilbakebetalt fra butikken, og de aller fleste butikkene langs grensen er behjelpelig med dette.

- Gjør det riktig!

- Har du handlet mer enn kvota, bør du absolutt kjøre på rødt og fortolle varene. Du har ingenting å tape på det, sier Fredriksen, og advarer:
- Tvert imot risikerer du å miste varene og bli politianmeldt om du blir tatt i kontroll og har oversteget kvoten, avslutter Fredriksen.

Taper ingenting

Og kontorsjefen ved Svinesund tollstasjon har helt rett. I og med at merverdiavgiften er på 25 prosent både i Norge og i Sverige, så taper du ingenting på å gjøre dette. Så fremt du ikke må betale toll eller særavgift på varene.
De fleste varer er tollfrie, men kjøper du klær, tekstiler eller næringsmidler, for eksempel håndklær, sengetøy, gardiner og lignende, må du regne med å betale toll.
Hvilke varer du må betale særavgifter eller gebyrer på,

kan du se her

.

LES OGSÅ:

Høyere egenandel ved kortsvindel

Kjører du på grønt og blir stoppet med for store verdier i bilen, mister du ikke bare varene, men du får også en bot. Tapet ved å kjøre på grønt kan bli atskillig større.

Mye mat og drikke?

Og husk at det er ikke bare maksbeløpene på 3.000 kroner eller 6.000 kroner du må holde deg innenfor. Det er også restriksjoner på matvarer og drikke innenfor disse beløpsgrensene.
Du kan maks ta med 10 kilo til sammen av kjøtt og kjøttvarer, ost og fôrvarer med unntak av hunde- og kattemat, fra land i EØS.
Når det gjelder alkohol, så må du betale toll- og alkoholavgifter hvis du tar med mer en kvoten.

Sjekk her hva det koster og hvor mye du kan ta med

.
Av drivstoff kan du fylle tanken på bilen samt ha med en reservekanne på inntil 10 liter uten å betale noe ekstra. Det er imidlertid heller lite å tjene på dette, da svenske bensin- og dieselpriser bare ligger minimalt under norske.

Kun godteri for barn under 12 år

Barn under 12 år kan ikke, toll- og avgiftsfritt ta med andre matvarer enn mineralvann, sjokolade- og sukkervarer.

Betjent stasjon

Tollvesenet påpeker at skal du deklarere varer så må du stoppe på en grensestasjon som er betjent. Grensestasjonen på Svinesund er åpen 24 timer i døgnet.
Den gamle Svinesundsbroa er et eksempel på det motsatte - en ubetjent grenseovergang. Ubetjente grenseoverganger skal kun passeres dersom du ikke har varer til fortolling.

Øvrige grensestasjoner og åpningstider finner du her

.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om