Boligprisene steg 0,8 prosent i november

Hovedstaden driver uvanlig boligprisvekst i årets nest siste måned. Sjeføkonom er bekymret.

Publisert:

Den nominelle boligprisoppgangen fra oktober var på 0,1 prosent. November regnes imidlertid som en svak boligmåned, og den underliggende prisutviklingen er derfor sterkere: Sesongjustert steg prisene 0,8 prosent.

- Det er å regne som en veldig sterk vekst i prisene, sa Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer da han mandag formiddag presenterte tallene i Oslo.

Men ikke fullt så sterk som Swedbank-sjeføkonom Harald Magnus Andreassen hadde ventet seg.

Meglertopp: Ber Oslo-kjøpere ta seg juleferie

- Prisveksten var litt lavere enn vi trodde, men den er høy, og den er ikke bare høy i Oslo. Selv i oljeregionene er det tegn til stabilisering, sier han til E24.

I november ble det solgt 6.949 bruktboliger på landsbasis, 1,1 prosent flere enn i november 2015. Ved utgangen av måneden var det vel 10.700 boliger ute for salg, langt mindre enn i fjor.

Les også

Nye avvikstall: Så mye underprises Oslo-boligene

- Nesten alltid negativt

De ferske novembertallene følger en historisk sterk boligprisoppgang i den vanligvis så lunkne oktober-måneden, som sendte tolvmånedersveksten opp i 12 prosent på landsbasis.

Historisk sett pleier november å være enda svakere.

- Det er en måned som stort sett alltid har negativt fortegn, sier Dreyer.

Og negativt fortegn var det faktisk de fleste steder - men én by kompenserer som vanlig. Slik var den nominelle endringen i boligprisene fra oktober til november i store byer:

  • Oslo: Opp 1,2 prosent
  • Bergen: Ned 0,3 prosent
  • Trondheim: Ned 0,3 prosent
  • Stavanger: Ned 0,5 prosent
  • Kristiansand: Ned 0,6 prosent
  • Tromsø: Ned 0,4 prosent

Oslo-presset fortsetter

Dette er niende måned på rad med sterk boligprisvekst, og igjen er det bonanza-tilstander i og rundt hovedstaden som driver utviklingen.

Nominelt steg prisene 1,2 prosent i Oslo. Det er mindre enn veksten i foregående måneder, men igjen er det sterkt til november å være - prisene pleier historisk sett å falle.

- Vi har hatt det mest pressede markedet i Oslo kanskje noensinne, sier Dreyer, og fremholder at markedet i Oslo og Akershus driver den nasjonale prisutviklingen - som ellers er nær normalen.

Les også

Boligutvalgets forslag vekker reaksjoner: – Veldig spesielt

22 prosent på ett år: - Ekstremt

Tolvmånedersveksten i Oslo har nå bikket 22 prosent med november unnagjort.

- Det er en ekstrem vekst, og et nivå som ingen turte å spå på forhånd, sier meglertoppen.

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets er bekymret.

– At boligprisene stiger kan til en viss grad forklares med fundamentale forhold, spesielt de lave rentene. Men dagens veksttakt virker ikke bærekraftig – spesielt ikke i Oslo. Jo lenger denne utviklingen i boligmarkedet fortsetter, sammen med stadig høyere gjeld i husholdningene, jo større blir risikoen for et kraftig omslag som kan gi vesentlige negative virkninger for norsk økonomi, skrier Fjære i en e-post.

Kan få Norges Bank til å holde igjen

DNB Markets tror faren for at finansielle ubalanser er i ferd med å bygge seg opp, er et viktig argument for Norges Bank for å holde styringsrenten uendret på møtet neste uke - på tross av nøkkeltall som har vært litt dårligere enn ventet.

- Norges Bank ønsker ikke å fyre opp boligmarkedet ytterligere med et rentekutt nå, selv om sentralbanken tidligere har understreket at andre myndigheter må være førstelinjeforsvar for å sikre den finansielle stabiliteten, mener Fjære.

Eiendom Norge-sjefen ser ingen tegn til at Oslo-veksten vil dabbe av, da med mindre fundamentale drivere endrer seg.

- Det vi gjør nå er å håpe på større tilbudsside i 2017, som vil bidra til å dempe markedet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om